Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
forumowicz

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: forumowicz »

kaczuszka69 pisze:Czy jedzie ktoś może do Kamienia Pomorskiego 18.07.13?
Witaj Kaczuszka,milo że zawitałaś na te forum,łatwiej się dogadasz pisząc w temacie Wyjeżdżam do sanatorium. Planuję wyjazd do sanatorium.Załóż temat- Kamień Pomorski 18.07.13 tam łatwiej Cię znajdą :) :)Pozdrawiam :)
wandzia
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 06 maja 2012 15:57
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: wandzia »

W marcu 2013r. byłam w sanatorium z zus i mam znowu wypisany wniosek ,nie wiem czy mogę już składać?
Awatar użytkownika
agunia3
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 wrz 2012 18:17

Post autor: agunia3 »

Wandzia mnie lekarz orzecznik powiedział, że musi upłynąć pół roku od poprzedniego wyjazdu aby można było składać następny wniosek. Też mam wypełniony wniosek i czekam jeszcze tydzień aby złożyć. Czy oprócz wniosku składasz coś jeszcze? Dodam, że komisję miałam pod koniec lutego i mam tylko ksero z wizyty w maju i nowe rtg.
Sorki, że tak pytam ale mój pierwszy wyjazd był ustalony na komisji i nic nie musiałam składać tylko czekać na skierowanie a teraz muszę sama złożyć wniosek.
wandzia
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Agunia mój poprzedni wniosek złożyłam w grudniu 2012r. a w sanatorium byłam w marcu 2013r.W Zusie mam już dokumentację a dosyłam tylko orzeczenie o niepełnosprawności,które mi przyznano.
asiammm1asia
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 21 cze 2013 15:08

Post autor: asiammm1asia »

Witam
Jestem z terenu Pruszkowa i mam złozyć skierowanie ... mam parę wątpliwości
- czy ktoś już był na komisji z terenu Pruszkowa?
- czy długo czeka się na sanatorium?
_czy są mili lekarze na tej komisji?
- czy skierowanie są do sanatorium czy rehabilitacja ambulatoryjna?
Jeżeli ktoś ma wiedze na ten temat to proszę o podpowiedź:) Pierwszy raz mam skierowanie do ZUS
Jestem czynna zawodowo, raczej nie przebywam na zwolnieniach
p-siak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 cze 2013 20:36
Podziękowano: 10 razy

Post autor: p-siak »

Witam, na miłych lekarzy nie ma co liczyć. No i trzeba mieć papiery z leczenia, rehabilitacji, jakąś dysfunkcję-bo skręcony staw skokowy to będzie mało. Powodzenia.
nena
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 28 wrz 2013 07:56
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski

Post autor: nena »

Basia Olsztyn pisze:Turnus trwa 24 dni robocze, ale z powodu weekendu majowego jest dłużej (w sanatorium sa 24 dni jak leci). Ponieważ mam orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności (kręgosłup) mam w pracy 21 dni urlopu na rehabilitację (patrz: ustawa o rehabilitacji osób niepełnosprawnych), a na 3 brakujące dni wezmę zwolnienie.
Basia Olsztyn a może wiesz, czy dodatkowy urlop z tytułu niepełnosprawności przysługuje w przypadku pobytu na turnusie - uzdrowiskowa rehabilitacja w sanatorium uzdrowiskowym?
Wiem, wiem ;) powinnam zapytać pracodawcę. Jednak zanim to zrobię, chciałabym poznać opinię osób, które korzystały z takiej formy sanatorium i posiadają umiarkowany stopień niepełnosprawności. Jednym słowem, chcę być przygotowana do takiej rozmowy :)
marika
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 gru 2011 18:13
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: marika »

wandzia pisze:W marcu 2013r. byłam w sanatorium z zus i mam znowu wypisany wniosek ,nie wiem czy mogę już składać?
Witaj Wandziu to wszystko zależy z jakiego regionu polski pochodzisz,podejdź lub zadzwoń do ZUS-u i dowiesz się jak jest u Ciebie.Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 12

Post autor: Selene »

Witaj Nena :kwiat:

Pozwolisz, że ja odpowiem na Twoje pytanie.
Pracownikowi ze znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności przysługuje w roku kalendarzowym dodatkowy urlop wypoczynkowy w wymiarze 10 dni roboczych. Osoby z takim orzeczeniem mają również prawo do zwolnienia od pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia w wymiarze do 21 dni roboczych w roku kalendarzowym w celu wyjazdu na turnus rehabilitacyjny (nie częściej niż raz w roku), a także w celu wykonania badań specjalistycznych, czy zakupu sprzętu ortopedycznego, jeżeli nie można tego zrobić po godzinach pracy.

Pozdrawiam :)
wandzia
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Witaj Marika. :) W lipcu dostałam odmowę w Zus.Lekarka powiedziała,że mam złożyć na zimę i właśnie jutro jadę na komisję ale cudów się nie spodziewam.Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ