Pobyt sanatoryjny w dobie pandemii.

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
agiatis
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 14 cze 2013 16:09
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 14

Re: Pobyt sanatoryjny w dobie pandemii.

Post autor: agiatis »

Śmiertelność jest 10 razy większa , niż zwykłej grypy. Mam astmę, wiele razy miałam zapalenie płuc. Nawet, przy lekkim przeziębieniu , mam ogromne problemy. Nie bagatelizowałabym koronawirusa. Co do czystości w sanatoriach, zgadzam się. Widziałam na kąpielach i na basenie, jak "dokładnie" dezynfekują. Uważam , ze cud, że nigdy nie przywiozłam "zarazy", z żadnego sanatorium. Może jednak teraz się przejmą i będą dezynfekować?
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 14 razy

Post autor: malgonia »

Agiatis, jeżeli masz astme to napewno nie nosisz masek,tak jak piszesz miałaś kilka razy zapalenie płuc, dlatego musisz bardzo uważać.Raczej w sanatoriach nie ma ludzi zdrowych, ja przez ostatnie wyjazdy zawsze miałam pokój jednosobowy i powiem szczerze że nie wyobrażam sobie mieszkać z kimś obcym w jednym pokoju.Dlatego jeżeli ja się zdecyduje na wyjazd a pewnie jak odmrożą sanatoria to dostanę w pierwszej kolejności bo miałam już przydział od 23 kwietnia do Krynicy to tylko pokój jednosobowy i razcej z ograniczoną ilością zabiegów.Dla mnie nie są ważne zabiegi tylko zmiana klimatu i totalne nic nie robienie i zajmowanie sie tylko sobą :lol: :lol:
ciekawska12
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 19 gru 2018 13:30
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: ciekawska12 »

Jak myślicie od kiedy ruszą sanatoria??
Awatar użytkownika
Pota
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 mar 2020 07:15
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: Pota »

Witam wszystkich,
mają ruszyć od lipca, jednak dzisiaj dzwoniłam do ZUS i są pewni optymizmu, że jeszcze w czerwcu
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 55 razy

Post autor: Suzen »

ciekawska12 pisze: 13 maja 2020 15:33 Jak myślicie od kiedy ruszą sanatoria??
Może zaczną przyjmować kuracjuszy w IV etapie odmrażania gospodarki?A kiedy to nastąpi?
Duża niewiadoma :o
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Pota pisze: 13 maja 2020 20:43 Witam wszystkich,
mają ruszyć od lipca, jednak dzisiaj dzwoniłam do ZUS i są pewni optymizmu, że jeszcze w czerwcu
jak na razie żadnej decyzji nie ma to wróżenie z fusów .Sam czekam i wieści mam raczej świeże . na razie w ZUS cisza :) w Ciągu kilku tygodni nie wiele się zmieni. i to co teraz dzieje się na Śląsku daje podstawę ,że trochę poczekamy. Piszę o wyjazdach z ZUS. Pozdrawiam :) w każej chwili może to wszystko obrócić się w dwie strony.
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Na śląsku chorują bezobjawowo, dzisiaj wypowiadał się burmistrz Buska, ruszają na razie prywatnie i za chwile z NFZ, INACZEJ NIE BYŁOBY JUZ CO ZBIERAĆ.Poza tym przestraszyli się górników że przyłąćzą sie do strajku w tą sobote
agiatis
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 14 cze 2013 16:09
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 14

Post autor: agiatis »

malgonia pisze: 10 maja 2020 17:52 Agiatis, jeżeli masz astme to napewno nie nosisz masek,tak jak piszesz miałaś kilka razy zapalenie płuc, dlatego musisz bardzo uważać.Raczej w sanatoriach nie ma ludzi zdrowych, ja przez ostatnie wyjazdy zawsze miałam pokój jednosobowy i powiem szczerze że nie wyobrażam sobie mieszkać z kimś obcym w jednym pokoju.Dlatego jeżeli ja się zdecyduje na wyjazd a pewnie jak odmrożą sanatoria to dostanę w pierwszej kolejności bo miałam już przydział od 23 kwietnia do Krynicy to tylko pokój jednosobowy i razcej z ograniczoną ilością zabiegów.Dla mnie nie są ważne zabiegi tylko zmiana klimatu i totalne nic nie robienie i zajmowanie sie tylko sobą :lol: :lol:
Masz rację, nie noszę. Niestety , zawsze dostaję dwójkę...Na oddziale rehabilitacji ogólnoustrojowej , tylko ludzie na pampersach ( nie chodzący) dostają jedynki. Reszta jest kwaterowana w dwójkach. Mam takie same zdanie: zmiana klimatu NAJWAŻNIEJSZA!!!
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Agiatis , nie wiedziałam że ludzie nie chodzący moga jechać do sanatorium, wydawało mi się że tylko sanatorium jest dla ludzi samodzielnych
mady
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 03 kwie 2013 11:10
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: mady »

Witam, przekażę kilka informacji z pobytu na rehabilitacji ogólnoustrojowej w wojskowym szpitalu w Busku Zdroju. Przyjęcia pacjentów - na określoną godz.i pojedyńcze. Na wejściu dezynfekcja rąk, pomiar temperatury i wypełnienie dokumentacji. Następnie do recepcji po klucz do pokoju, wizyta u pielęgniarki i lekarza. Czekam na kartę zabiegową ale zabiegi mam jakie chciałam. Wszyscy chodzą w maseczkach, w pokoju każdy mieszka sam. Posiłki o określoną porze każdy dostaję do pokoju. Oczywiście nie można wychodzić poza teren szpitala, możliwe spacery w parku przyszpitalnym . Dwa razy dziennie każdy ma mieć mierzoną temperaturę.Mieszkam w pawilonie Perła, wszystko po remoncie, nowe meble i lodówka w pokoju. To tak w skrócie, oczywiście trzeba się dysyansować, więć rozmawiamy na odległość . Później napiszę jak będzie na zabiegach. Pozdrawiam oczekujących.
ODPOWIEDZ