Odmrażają uzdrowiska

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Re: Odmrażają uzdrowiska

Post autor: Felice »

Esterko no też bez przesady.
Czym się różni pobyt w jednym pokoju osób przebadanych od sytuacji w domu, gdzie żyją dwie,trzy a nawet cztery osoby. Ryzyko zakażenia dokładnie takie samo.
W sanatorium w którym byłam testy miał zrobiony cały personel nie tylko medyczny,ale cały pomocniczy też. Nikt z nas nie zachorował, ja twierdzę, że tam czułam się bezpieczniej niż w miejscu zamieszkania. Kuracjusze zdyscyplinowani, każde wejście do budynku, czy pomieszczeń z dezynfekcją rąk. Szanowaliśmy siebie i przestrzegaliśmy zasad co już nie jest takie oczywiste w życiu codziennym.
Awatar użytkownika
Esterka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 gru 2019 19:01

Post autor: Esterka »

Felice to bada się kuracjuszy przed wjazdem do biektu ?robi się im testy ? :o
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Oczywiście że tak,bez testu nie ma wyjazdu.
Awatar użytkownika
Esterka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 gru 2019 19:01

Post autor: Esterka »

Tego nie wiedziałam ,nie staram się już o wyjazd .
Awatar użytkownika
alien
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 maja 2016 09:00
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 11

Post autor: alien »

Witam wszystkich. Jest hmmm....dziwnie. rygor maseczkowy i odległości bardzo w ośrodku przestrzegany. Przed zabiegami ,rano mierzona temperatura, wieczorem pielęgniarka kursuje od 20 po pokojach mierząc temperaturę. Można podejść wcześniej tak ok 19 do zabiegowego i zmierzyć,ale potem raczej po 22 pewne ,że będzie telefon do pokoju czy jest się na miejscu. Pielęgniarka zbiera wywiad na początku telefonicznie i idzie się indywidualnie ,na telefon do lekarza. Najgorsze są posiłki.stoliki przedzielone dużym ekranem z poliwęglanu,więc nawet nie bardzo wiadomo kto siedzi po drugiej stronie. Talerz z jedzeniem,marnym podawany indywidualnie,do tego sztućce bezpośrednio do ręki z serwetkami,o które trzeba było się upomnieć. Tak wygląda każdy posiłek. Napoje typu kawa ,herbata kelnerka słodzi indywidualnie :shock: identycznie jest jeśli chce się coś przeprawić,trzeba poprosić i pani sama soli lub pieprzy..to jest porąbane ! Nie ma waz z zupami,koszyka z pieczywem i wszystko co było do tej pory. Na każdym kroku dezynfekcja dłoni. Na zabiegi pod godziny,krzesełka podzielone co drugie do siedzenia. Wszystko z zasłoniętą twarzą. Dziwne jest tylko jedno...podobnych obostrzeń przy posiłkach nie mają kuracjusze komercyjni. Doba komercyjną to 245 PLN. Za kuracjuszy NFZ dopłaca ponad 4600 PLN !! A na miejscu za wywalczoną jedynkę płacę 758 PLN,3000 za parking ,70 za telewizor,5 za czajnik,80 klimatyczne.więv łatwo policzyć,że jeśli NFZ przelałyby tę kasę na indywidualne konto kuracjusza plus dopłaty to taniej komercyjnie wychodzi...albo trzy tygodnie na Kubie w tej cenie :D Mam zdjęcia z jadalni jak to dziwnie wygląda, wrócę to obrobię na kompie i może uda się wstawić Ciechocinek opustoszały,ale już w Zdrojowej balety jak normalnie,na szachownicy też dudni...reszta relacji później,pozdro All.
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 16 razy

Post autor: malgonia »

Alien ale Ty jesteś w szpitalu czy w sanatorium.Bo z różnych miejsc piszą inaczej.Nie piszą o żadnych przegrodach,poza tym jak może mierzyc temperature o 20 jak możesz dopiero wrócić o 22.Nikt dorosłemu człowiekowi nie może zabronić przebywania poza ośrodkiem do 22 godziny.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

Mamy kolejny opis kuracji. Rzeczywiście dziwny to pobyt w stosunku do tych, które pamiętamy sprzed epidemii.
Myślę, że w opłacie za parking, to jedno zero za dużo kliknęło Ci się przypadkiem. Mam tez pytanie skąd wziąłeś
informację o dopłacie z NFZ? Wydaje mi się bardzo wysoka jak na 21 dni pobytu w sanatorium. Takie kwoty to ja
widziałem za 28 dniową rehabilitację w szpitalu uzdrowiskowym, a pobyt sanatoryjny to tak w granicach 1600 do
2400 zł za turnus plus nasza dopłata. W szpitalu tej dopłaty już nie ma. No i z tym pobytem na Kubie to przesada.
W tej chwili 5000 to starczyłoby na przelot np. do Varadero (tam i z powrotem) i na napiwki. Na trzy tygodnie
w tamtym miejscu to trzeba dołożyć jeszcze co najmniej drugie tyle i to dla jednej osoby. :roll:
Więc w naszych sanatoriach - mimo wszystko ... zdecydowanie taniej. ;) :lol:
Awatar użytkownika
jan19557
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 15 sie 2012 13:01
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 22
Podziękowano: 3 razy

Post autor: jan19557 »

Alek chyba pisze o samym przelocie a pobyt na plantacji pod gołym niebem. :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
wiktor64
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 sty 2017 20:42
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 9
Podziękował: 66 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: wiktor64 »

Witam :D
alien dzieki za pierwsze słowa otuchy ciesze sie że sa w Ciechocinku balety
na które licze ,ale zobacze w praktyce może tak zle nie bedzie
jeszcze pare dni i sie melduje w Wojskowym :D :D :D
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Alien skąd wziąłeś taką kwotę dopłaty z NFZ za pobyt sanatoryjny. Tyle to wynosi stawka na ORO dla osób tuż po operacjach. To są te pobyty tzw wysokokosztowe do pół roku od zabiegu.Za osobodzień sanatoryjny to dobrze jak zapłacą 70 złotych.
ODPOWIEDZ