Odmrażają uzdrowiska

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
gosiam
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 mar 2013 18:28
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 1 raz

Re: Odmrażają uzdrowiska

Post autor: gosiam »

Alian wielkie dzięki za przekazane informacje. Fakt jestem w szoku :shock: . Z tego co pisał Krzysztof to w uzdrowisku w ktorym Ty jestes dyscyplina jest znacznie większa. Na plus są balety których w Polanicy nie ma. :P Może to właśnie przez tańce na których jest skupisko ludzi z innych uzdrowisk jest mierzenie temperatury, aby w miarę wychwycić osobę chora. A może bezpieczniej byłoby aby tych tańców nie było. :?: trudno przewidzieć. Jedno jest pewne, że w każdym sanatorium, w każdej miejscowości obowiązują inne rygor. Jak mówi przysłowie " co kraj to obyczaj" :!:
Awatar użytkownika
dani888
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 12 lis 2019 20:15
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: dani888 »

Alien dzięki za obszerne info ale chyba było w tzw. biegu :) .
Wiktor a kiedy Ty wyjeżdżasz ? Prośba gorąca - w miarę możliwości proszę o relacje . Pozdrawiam ciepło wszystkich :kwiat: :) .
Awatar użytkownika
gosiam
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

wiktor64 pisze: 24 cze 2020 19:57 Witam :D
alien dzieki za pierwsze słowa otuchy ciesze sie że sa w Ciechocinku balety
na które licze ,ale zobacze w praktyce może tak zle nie bedzie
jeszcze pare dni i sie melduje w Wojskowym :D :D :D
Liczymy ze Ty także zdasz nam relacje z Ciechocinka. Może w sanatorium w którym będziesz będą jeszcze inne zaostrzenia. Chętnie dowiemy się co nas czeka. Mój wyjazd prawdopodobnie będzie sierpniu lub wrześniu.
Awatar użytkownika
gosiam
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ach najważniejszego zapomniałam. Wszystkim którzy są na wyjazdach życzę....mimo tych wszystkich dyscyplin rygorow i zaostrzen ...aby ten pobyt był bardzo udany i przyniósł poprawę stanu zdrowia. 8-) pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Pozwolę sobie zabrać głos n/t przedstawionych Stawek za Pobyt.

MIARODAJNYM JEST ZAWSZE NASZ ZiP

Posiadam wgląd w ZiP-a za pobyt Sanatoryjny w lutym 2020 i podane stawki są troszkę Inne.
do kwoty z ZiP należy dołożyć - Obowiązkową dopłatę do pokoju uzależnioną od plus tzw Opłate czy taksą Klimatyczną .

Opłaty dodatkowe to Tylko Nasze podwyższenie Standardu.
Fakt TV kosztuje
Fakt swój czajnik w pokoju podobnie
Szlafrok, leżak czy dodatkowe ręczniki
Oczywiście temat Parkingów bym pominął bo wielu zapewne przypomni sobie ILE kosztuje Parkowanie samochodu w Polanicy czy w Kołobrzegu przy Arce.

Posiadam wgląd w swój ZiP za pobyt w szpitalu sanatoryjnym ze styczniowego pobytu.

Faktem jest ,że NAJLEPSZYM Klientem dla Obiektów sanatoryjnych Jest Kuracjusz z NFZ.
Porównywałem kiedyś pobyt w Perle 21 dni Kuracjusza z NFZ z Osobą Prywatną
Koszt Kuracjusza był wyższy mimo niższego Standardu pokoju -oczywiście dochodzi jeszcze aspekt wyżywienia
Awatar użytkownika
alien
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 maja 2016 09:00
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 11

Post autor: alien »

Jestem w sanatorium,nie w szpitalu sanatortjnym Dokładnie kwota refundacji wynosi 4326 PLN. Informacja ze strony e-pacjent,zakładka skierowania,uzdrowiska. Z tą Kubą był żart,ale też nie do końca bo wykresie zimowym z tą refundacją i dokładnie dopłatą , którą poniosłem na miejscu w wysokości 1217 PLN spokojnie na Kubie wypocznę. Wydatki na miejscu w sanatorium też ponosimy,podobnie jak na wczasach. A ile to już kwestia indywidualna.
Co do parkingu nie pomyliłem się w zerach,koszt to 300pln.
Pomiar wieczorny temperatury odbywa się od 20 stej. Wczoraj parę minut przed 22 pielęgniarka czekała w recepcji z listą pokoi ,które nie pomierzyła.
Awatar użytkownika
alien
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 maja 2016 09:00
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 11

Post autor: alien »

Kochani! Wielki ZONG ! Sprawdziłem dokładnie w tym momencie koszty dofinansowania. Podana ostatnio kwota 4326 to jest podsumowanie
4 ostatnich pobytów w sanatorium..
PRZEPRASZAM za wpadkę.
Awatar użytkownika
Andrzej1958
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 maja 2018 19:18
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękowano: 79 razy

Post autor: Andrzej1958 »

Moje pytanie brzmi: co zawiera ta kwota i ile z tego dostaje sanatorium?
Na stronie ZUS są wyniki przetargów na prewencję rentową. Kwota za dzień wynosi ok 100-120 zł. I tyle dostaje świadczeniodawca. Nie sądzę by NFZ był skłonny płacić więcej. Przy czym ZUS ma dwa razy więcej zabiegów.
Być może się mylę, ale podejrzewam że NFZ do wyceny świadczenia dolicza jeszcze koszty swojej działalności.
Oczywiście piszę o pobycie uzdrowiskowym, a nie o szpitalu uzdrowiskowym.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Moje pytanie brzmi: co zawiera ta kwota i ile z tego dostaje sanatorium?
Na stronie ZUS są wyniki przetargów na prewencję rentową. Kwota za dzień wynosi ok 100-120 zł. I tyle dostaje świadczeniodawca. Nie sądzę by NFZ był skłonny płacić więcej. Przy czym ZUS ma dwa razy więcej zabiegów.
Być może się mylę, ale podejrzewam że NFZ do wyceny świadczenia dolicza jeszcze koszty swojej działalności.
Oczywiście piszę o pobycie uzdrowiskowym, a nie o szpitalu uzdrowiskowym.

Jako że wywołałem temat ODPŁATNOŚCI pozwolę sobie za ZiP

Za Pobyt tzw poszpitalny
Czas 21 dni , 54 Zabiegi -Odpłatność NFZ = 2 145,30 zł

Jako Pacjent nie ponosiłem Żadnych Opłat jedynie dodatkowe - TV , Internet ,Komercyjne Żywienie

Za Pobyt Sanatoryjny

Czas 21 dni ,54 zabiegi
W kasie Sanatorium była pobrana Opłata do Pokoju wg Rozporządzenia NFZ - każdy otrzymuje ile ma dopłacić , plus Obowiązkowo -Taksa Klimatyczna.

Istnieją ZWOLNIENIA w każdej Gminie Inna Ulga dla Osób ze Stopniem ZNACZNYM
Odpłatność NFZ wg ZiP= 1615 zł
Plus opłaty dodatkowe Tv, Internet

Praktycznie pobyt sanatoryjny wyceniony jest średnio Kwotą 2150 złotych -TYLE Kosztuje 21 dniowy pobyt czyli jak Ktoś wspomniał 100 złotych
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

darek pisze: (...)Porównywałem kiedyś pobyt w Perle 21 dni Kuracjusza z NFZ z Osobą Prywatną
Koszt Kuracjusza był wyższy mimo niższego Standardu pokoju (...)
Darku powiedz więc jak to jest możliwe przy kwotach, które przykładowo podałeś powyżej,
że pobyt kuracjusza NFZ jest droższy od pobytu osoby będącej na pobycie komercyjnym.
Jako przykład podam cenę ze wspomnianej przez Ciebie "Perły" mam nadzieję, że "Bałtyku"
w Kołobrzegu. Pokój jedynka, wersja komfort, pobyt styczeń br. cena pobytu (21 dni) 6500 zł
ze wszystkim, bez parkingu (plus 560 zł). Jedynka w wersji standard byłaby około półtora
tysiąca taniej. Który "zwykły" pobyt w sanatorium zamknie się kwotą napisaną powyżej?
ODPOWIEDZ