Wody mineralne do picia

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Re: Wody mineralne do picia

Post autor: Sloneczko »

Iwoniczanka w swoim składzie zawiera:
MAGNEZ Mg 2+ ( 26,64 mg/dm3 )
WAPŃ Ca 2+ ( 143,20 mg/dm3 )
POTAS K+ ( 1,77 mg/dm3 )
SÓD Na+ (27,55 mg/dm3)
FLUOR F- (0,214 mg/dm3)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Żeby woda została uznana za mineralną musi zawierać co najmniej 1000 mg/dm³ rozpuszczonych składników stałych. Zobacz na etykietce ile ogólnie zawiera składników.
forumowicz

:lol: :lol: :lol: Słoneczko brawo masz 100% racji , widać Pink nie doczytał ;) ......to że nazywa się źródlaną , woda Iwoniczanka oczywiście jest wodą mineralna , cytuję ze strony producenta ...Bogactwo minerałów w niej zawartych i proporcje, w jakich występują, pozwalają na zaliczenie jej do najcenniejszych wód mineralnych. Pochodzący z głębi najczystszej ekologicznie karpackiej ziemi. Ujęcie z którego jest wydobywana od 1970 roku, sięga złóż trzeciorzędowych, stąd jej krystaliczna czystość. .....
forumowicz

Iwoniczanka nie zawiera nawet 500 mg/dm³ składników stałych. Jest to woda źródlana, nie mineralna. Proszę poczytać o kwalifikacjach i podziale wód pitnych w Polsce.
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Sloneczko »

Oj Pink :kwiat: nie miałabym sobie czym głowy zawracać ;)
Mam ważniejsze sprawy na głowie :)
Składem niech zajmują się inni ;)
forumowicz

Tak , najlepiej to robi Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego :roll: ........Zgodnie z ustawą z 2010 roku pojęcie wody mineralnej nie jest już powiązane ze stopniem mineralizacji , obniżono próg ilościowy pierwiastków, kategoryzując trzy rodzaje wód ....i tak np.niskomineralizowane zawierają do 500 mg soli mineralnych .Te 1000mg. obowiązywało do 1992 roku ;)
forumowicz

No dobrze, uznajmy Iwoniczankę za wodę nisko zmineralizowaną.

Idąc tym śladem, niedługo Żywiec też będzie nazywany wodą mineralną - hehehe
forumowicz

Piwniczanka jest smaczna i pełna minerałów.
Awatar użytkownika
grazynamackowiak
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 11 maja 2014 19:33
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 31 razy

Post autor: grazynamackowiak »

Witam ja piję wode mineralną Muszynianka od wielu lat jeśli na kuracji woda mineralna zakład przydorodoleczniczy Wojciech
Lądek Zdrój każdy ma swoje spostrzeżenia pozdrawiam :kwiat: :roll:
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Witam :) w spory Akademickie-co jest a nie jest wodą mineralną nie będę się angażował-jedno wiem,jeżeli komuś jakaś smakuje,a jeszcze pomaga w jakichś dolegliwościach-to b.dobrze i smacznego :!: bo o to chodzi :!: w temacie Wysowa i okolice pisałem o Jej wodach i moim stwierdzeniu -przyjmowanych przez niektórych z przymrużeniem oka-że przez mieszankę wód Henryka z Józefem albo z Franciszkiem,wyleczyłem sobie wrzody na żołądku z którymi zmagałem się przez lata,kuracja też paroletnia ale skuteczna,pobyty w Wysowej jeszcze jak w parku były pompy przy każdym źródełko i woda za free,przy każdym powrocie samochód obciążony wieloma kartonami tejże wody bo nie można jej było kupić u mnie na miejscu,tak że picie wody mineralnej wspomaga nasz organizm w wielu procesach z kąpielami włącznie-Korzystajmy z Dobrodziejstw Matki Ziemi dopóki jeszcze są,a wyboru każdy niech dokonuje sam,Pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ