Centrum Rehabilitacji ALMA Gdańsk-Sobieszewo

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Re: Centrum Rehabilitacji ALMA Gdańsk-Sobieszewo

Post autor: sztani »

Basiu postaram się choć w małym stopniu przy opisie po powrocie dorównać pięknemu Twojemu opisowi z Jutrzenki. :)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Nie zawstydzaj mnie , niemniej dziękuję :)
forumowicz

Kilkakrotnie próbowałam napisać parę słów , ale niestety wujek G mnie wyrzuca :roll:
Dziękuję Sztani :kwiat:
Katarzyna_123
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 24 wrz 2016 14:20
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: Katarzyna_123 »

Dzięki Sztani!
Czy te wycieczki są płatne? Kiedy je organizuja - jest szansa dla kuracjusza, ze pojedzie? bo jak w dzien powwszedni w godzinach zabiegow to ja dziekuje...
Jak wygląda sytuacja z basenem? Jest dla kazdego kuracjusza? (ja nie chcę)
Wiem, że znasz Gdańsk, napisz proszę, jak dojechac z dworca Gdańsk Główny do Almy? gdzie są przystanki autobusowe, gdzie i za ile musze kupić bilet? Można kupić na zapas? bo chciałabym w najblizszym wolnym czasie pojechac juz do Gdańska, a nie wiem, czy koło Almy gdzieś kupię bilety? Aaaa, i czy Gdańsk ma zniżki dla niepełnosprawnych na komunikację? Mam jeżdzic na bilecie normalnym czy mogę na ulgowym?
Dziękuję z góry za jakiekolwiek info! Mnie przyda się bardzo, i na pewno innym szukającym infomacji:)
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Kasiu z Dworca Głównego dojedziesz autobusem nr. 112 pod samą Almę ( stojąc w kierunku Gdyni wyjście na prawo ). Wycieczki organizowane są w dni wolne i w soboty po zabiegach które są do godziny 12,00 . Bilet kupisz w automacie biletowym przy przystanku. Autobusy kursują w dni wolne i soboty co około 30-40 minut do Centrum Gdańska więc nie ma problemu z wyjazdem i zwiedzaniem . Ulg na przejazdy niestety nie ma ( II grupa ) . Mają je emeryci i renciści . Bilet normalny to koszt 3,20 więc nie jest to fortuna . i myślę każdego na taki wydatek stać :)
Katarzyna_123
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Spisałam sobie te najwazniejsze informacje, więc dzięki Tobie sztani - nie zginę! :)
Co do zniżek w Gdańsku na komunikację, odnalazłam informację, że studenci mają ulgowe bilety niezależnie od wieku:) Ha! A ja studentka! (tak mi sie zachciało na stare lata zrobić mgr). Cieszy mnie to, bo zamierzam jak najczęściej jeździć do Gdańska:) Mapa pod pache i będę zwiedzać:)
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Jako ,że część mojej opinii napisałem już wcześniej podczas pobytu w tym ośrodku to teraz chciałbym podsumować . Ogólnie jestem zadowolony z pobytu . Gimnastyka (indywidualna , na podwieszkach, i przyrządach ) Bardzo mi pomogła i trochę sprawność barku poprawiła .Fizjoterapeutki przykładają się do swojej pracy ,są miłe i uczynne . Na początku( pierwszy tydzień )były problemy z ciepłą wodą na hydromasażu i wirówkach . Podobno awaria grzałki w piecu dostarczającym ciepłą wodę. Potem się unormowało . i było bez zakłóceń . .Wyjazd na basen odbył się tylko raz i przez cały turnus mój jak i poprzedni nie wożono do obiektu politechniki Gdańskiej. Po prostu był odwołany. .Dla mnie nie zrozumiałe i naganne bo to jeden z podstawowych zabiegów przy dysfunkcji narządu ruchu. Również kriokomora nie dla wszystkich kto ją dostał nie mógł liczyć na hydromasaż i czy inne deficytowe zabiegi. Dodam ,że z basenu (choć go nie było ) mogła skorzystać też niewielka grupa ludzi. Miejsca gdzie odbywały się zabiegi odnowione , reszta ma wiele do życzenia . Okna nie szczelne i bywało zimno w pokojach . Duża część kuracjuszy narzekała na to i po monitach w recepcji użyczono nam dodatkowych koców .Podjazdy dla osób niepełnosprawnych na wózkach prowizoryczne a już droga z budynku drugiego połączonego łącznikiem graniczy z cudem . Osoby chodzące o kulach miały nie lada problemy z dostaniem się na piętra ,brak wind a te które istnieją w budynku przy recepcji często nieczynne z powodu awarii Pytam jak dojść takim osobom na zabiegi ,istna ekwilibrystyka a ośrodek ma być przystosowany dla osób niepełnosprawnych . Sam wjazd /wejście do ośrodka to pasmo dziur i i tylko czasu trzeba aż ktoś skręci tu nogę (oby nie) Zejście po schodach z budynku nr.2 ( za łącznikiem )to jedno nieporozumienie . Brak płytek lub uszkodzone , brak oświetlenia więc trzeba po omacku stąpać . Teren wokół zaniedbany za oknami widać porozrzucane materace , gruz ,elementy mebli istne wysypisko śmieci. widać ,że całym terenem wokół budynków nikt długo się nie zajmował .Dla mnie brak dobrego gospodarza . Miłym akcentem pobytu były spacery nad morze raz cichym niby wody jeziora a innym razem wzburzone . Powstała spontanicznie grupa Morsów z naszego turnusu ,która kąpała się w morzu co było nie lada atrakcją nie tylko dla mnie . Zabawy dwa razy w tygodniu przebiegały w miłej wesołej atmosferze . (jedna z form rehabilitacji) Jeśli skupimy się tylko na rehabilitacji to można spokojnie przeżyć te 24 dni. Na koniec jako plus dodał bym wyżywienie ,dobre, smaczne i jak dla mnie wystarczające.
forumowicz

Witaj Sztani,

z Twoich słów wnioskuję , że następnym razem nie wybierzesz się do Almy :)
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Basiu nie jestem wymagający jeśli chodzi o jedzenie ,otoczenie . najważniejsze zabiegi i te były ok. ale na pewno tam nie pojadę drugi raz .(jeśli będę miał wybór)
Katarzyna_123
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Sztani, bardzo Ci dziękuję za opis. Smutno mi trochę, że istnieje takie miejsce dla ludzi chorych i nie jest weryfikowane, tylko chorzy ludzie są tam kierowani. Na moje osobiste szczęscie, dla mnie w Almie jest to, co najważniejsze, czyli rehabilitanci, masaze. Z basenu mogę zrezygnować. Zimno w pokoju dla mnie jak najbardziej ok, bo jakby bylo ciepło to astma by mnie zadusiła. Ale dla większości te warunki są całkiem nieodpowiednie...
Moj wyjazd się zbliża i nie moge się doczekać, bo na chwilę obecną mój stan się pogorszył i potrzebuję rehabilitanta baaardzo.
Też postaram się zdać relację jak to wyglądało w moich oczach. Cieszę się, że są tam znakomite okoliczności przyrody.... :) morze, las... to super.
Sztani, gratuluję odwagi co do tej naturalnej morskiej krioterapii:) moze tez sprobuję?
Pozdrawiam serdecznie
Kaśka
ODPOWIEDZ