powroty z sanatorium
-
AgaC
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 04 mar 2016 22:18
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 8
Re: powroty z sanatorium
W moim otoczeniu jednak nie było kiedyś młodych osób, które wyjeżdżały do sanatoriów
-
AgaC
- Super Kuracjusz

Sadzę jednak,ze dni wyjazdów z NFZ są policzone. Niedługo taka forma leczenia wg mnie będzie sponsorowana wyłącznie przez ZUS.
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Oj nieprawda.Pierwszy raz byłam w sanatorium jak miałam 28 lat i średnia wieku była tak 40-50 lat.Niegdyś sanatorium było profilaktyką nie leczeniem i w mojej ocenie wtedy było więcej luzu w tym wszystkim,a nikt praktycznie zabiegów nie odhaczał.Z obserwacji wynika (nie mojej ),że zdecydowanie więcej ludzi jeżdżących z ZUS to robi.Może dlatego,że nie płacą?Myślę,ze kiedyś do sanatoriów jeździli dziadkowie
W tej chwili podniosła się średnia wieku pacjentów sanatoryjnych zdecydowanie.
-
AgaC
- Super Kuracjusz

- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Pięknego ukwieconego,tętniącego życiem Lądka.I nawet jeżeli już dziś jest nieco inny to dla mnie zawsze będzie numerem jeden.Jeżdżę dużo,znam Polskę ale do tego miejsca mam sentyment.
Ba dodam więcej - przyjaźnie zawarte wtedy mają się dobrze do dziś.
-
forumowicz
AgaC pisze:No i ja mogę powiedzieć tylko o sobie - nie chcę,żeby wobec mnie była stosowana dyscyplina. Nie robię nic złego, nie upijam się, nie awanturuję, nie wracam do pokoju na czworakaChce mieć możliwość spędzania czasu tak jak lubię- po zabiegach chce pojechać na wycieczkę, iść na tańce albo podziwiać gwiazdy nocą. To nie wpływa w żaden sposób na jakość mojej rehabilitacji
Sadzę jednak,ze dni wyjazdów z NFZ są policzone. Niedługo taka forma leczenia wg mnie będzie sponsorowana wyłącznie przez ZUS.
może Twoje zachowania nie wymagają zdyscyplinowania.
Takie zachowania dotyczą niewielkiej części kuracjuszy ale są i należny je eliminować.
-
AgaC
- Super Kuracjusz

AgaC pisze:Nie upieram sie Felice. Napisałam,że mam takie przemyślenia bo ja nie znam nikogo z mojego otoczenia, kto jest w wieku moich rodziców i jeździł do sanatoriów. Wtedy te osoby korzystały z wczasów z FWP
Otóż to. Można było wyjechać niekoniecznie całą rodziną, można było samemu,Wtedy te osoby korzystały z wczasów z FWP
można było wziąć tzw. "wczasy pod gruszą" co polegało na tym, że brało się odpowiedni
ekwiwalent z kasy firmy i można było jechać gdzie człowiek miał ochotę.
Dzisiaj pozostały jedynie wyjazdy do sanatoriów bo to jednak znacznie taniej
jak wyjazdy komercyjne na które wielu zwyczajnie nie stać.
Zabiorą nam sanatoria- bo to koszta
Zabiorą nam ogródki działkowe- bo atrakcyjne tereny
I co nam pozostanie...
-
forumowicz
Ja w ogóle mam wrażenie, że kiedyś społeczeństwo było bardziej posłuszne, nie kwestionowało istniejących zasad, mniej było buntu,. Szanowało się istniejące normy. Zresztą presja społeczna była większa i każdy się z opinią liczył. Mówię oczywiście o codziennym życiu nie o polityce.Dzisiaj każdy wszystko ma w ...... Głębokim poważaniu.Felice pisze:Oj nieprawda.Pierwszy raz byłam w sanatorium jak miałam 28 lat i średnia wieku była tak 40-50 lat.Niegdyś sanatorium było profilaktyką nie leczeniem i w mojej ocenie wtedy było więcej luzu w tym wszystkim,a nikt praktycznie zabiegów nie odhaczał.Z obserwacji wynika (nie mojej ),że zdecydowanie więcej ludzi jeżdżących z ZUS to robi.Może dlatego,że nie płacą?Myślę,ze kiedyś do sanatoriów jeździli dziadkowie
W tej chwili podniosła się średnia wieku pacjentów sanatoryjnych zdecydowanie.
Tak, co do kuracjuszy ZUS masz rację - ja też widzę to co napisałaś. I myślę ze nie chodzi tu o to że za darmo - chociaż jeżeli ludzie nie zapłacą nie zawsze umieją uszanować to co dostali. Chodzi mi raczej o to, że cześć osób wysyłanych jest "na silę" Ich zdaniem przynajmniej. Wiesz, wniosku nie składali, do sanatorów do tej pory nie jeździli, może nawet w ogóle nigdzie nie jeździli a tu nagle ZUS wysłał. A oni wcale nie chcą jechać. Ale nie potrafią zrezygnować bo boją się że stracą świadczenia . I jadą wystraszeni z poczuciem krzywdy. I nawet jak się okaże na miejscu, że jest fajnie to to poczucie przymusu pozostaje. I odhaczają te zabiegi, o które się nie prosili i imprezują ile się da bo wysłani na siłę nie muszą do norm stosować. A tak prawdę mówiąc miejscowości do których ZUS wysyła są takie, jakby to powiedzieć - nudne trochę.Czasami dziury takie że aż strach. A nie każdy przyjeżdża na psyche-soma i nie każdy potrzebuje wyciszenia. Więc jeżeli ktoś nie potrafi jakoś sensownie czasu zorganizować to pije - żeby nie zwariować. Dla niektorych to jedyna forma rozrywki.