Stróże od 27 stycznia 2018r

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Re: Stróże od 27 stycznia 2018r

Post autor: sztani »

. Ludzie mylą turnusy Zusowskie z wyjazdem sanatoryjnym . Wyjazd ZUSowski to turnus prewencyjny (Tam choć nie zawsze i nie wszędzie najważniejsza jest rehabilitacja) . Obiekty ZUS nie muszą ( nie ma obowiązku) znajdować się w miejscowościach uzdrowiskowych . Najważniejsza jest baza zabiegowa człowiek ma powrócić do zdrowia i pracować dalej . Osieczek ,Stróże , Koleczkowo ,Gd. Sobieszewo itd...to ośrodki prewencji rentowej ,miejsca gdzie podpisano z ZUS umowy na rehabilitację . Również tytuł ""Sanatorium z ZUS "" jest moim zdaniem nadużyciem . Wprowadza w błąd . Często ośrodki prewencji mieszczą się w znanych uzdrowiskach i w znanych obiektach sanatoryjnych . które podpisując umowę z ZUS zasilają swój budżet (mają obłożenie przez cały rok . Obiekt ZUSowski ( w którym odbywają się turnusy) nie musi spełniać roli ośrodka który zapewnia także rozrywki .( ludkom którzy tam przyjadą ) Nie taka jest rola prewencji rentowej . :)
Obiekty zusowskie nie mają statusu sanatorium :)
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Sztani tu trafiłeś w sedno sprawy. To tak samo jak niektórzy jadąc na leczenie w oddziale rehabilitacyjnym szpitala powiatowego piszą w temacie "jadę do sanatorium", iż udają się na leczenie sanatoryjne. Jest to oczywiście pomylenie leczenia sanatoryjnego z leczeniem szpitalnym w obiekcie, które nigdy nie było i nie będzie sanatorium. Czyli podobny temat jak prewencja rentowa ZUS. Dobrze, że ZUS wysyła nas również do uzdrowisk, a nie tylko do tych obiektów, które wymieniłeś, które nie mają statusu sanatorium.
Awatar użytkownika
efe
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 12 lip 2016 01:05
Oddział NFZ: Małopolski

Post autor: efe »

Sztani,Zbigniew itd.Nie jesteśmy ludkami lecz jadąc chcemy wypocząć fizycznie i psychicznie,zrelaksować siè,zabawić.Prewencja z ZUS to parodia,ale dla mnie ok.mogę dzięki temu być 2 razy do roku.Jak sanatorium może naprawić mi kręgosłup itd.płacimy podatki to korzystajmy 8-) a przede wszystkim szanujmy siė.Pozdrawiam wyjazd niedługo.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

efe nie obrażaj się tak szybko. Sztani napisał słowo "ludkowie" w nawiasie i jest to przenośnia. Oczywiście my obaj też jedziemy z ZUS w ramach prewencji rentowej do Ustronia. Muszę jednak dodać, że nie wiem co ma oznaczać w twoim poście słowo "parodia" wyjazdu z prewencji rentowej. Sztani już pisał, że ten wyjazd ma na celu poprawę stanu zdrowia w schorzeniu, które posiadamy i mam nadzieje, że tak będzie w przypadku naszego schorzenia. Jest to też po to, żeby można pracować nie biorąc zwolnień L-4. Fakt, że niektórzy jadą na prewencję rentową czy do sanatorium w celach wypoczynkowych, rozrywkowych i.t.p.
Awatar użytkownika
efe
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Przepraszam Zbigniew jeżeli kogoś uraziłem.Jadąc do San.przez zus.muszę udawać w miarę zdrowego aby nie zjechać przed czasem(co już mi się zdarzyło) czyż to nie jest parodia.Mam sobię znaleźć pracę bo się nie nadaje do pracy w swoim zawodzie.Stròza, trzeba mieć dobre znajomości aby otworzyć ośrodek przy drodze,jestem z Małopolski ośrodek znam i znajomych tam pracujących mam.Lecz kto lubi samotność i ciszę to polecam :lol: lecz ogòlnie mam szczèście do ośrodków co każdemu życzę.Szczęśliwego Nowego roku dla forumowiczów
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Co do Stróży to masz rację, ale te znajomości być może wkrótce się skończą. Nie musiałeś przepraszać, bo nie czułem się obrażony,a pisałem w imieniu Sztaniego, który dzisiaj nie mógł ci odpowiedzieć, ale dziękuje za przeprosiny również życzę Szczęśliwego Nowego Roku i byśmy się kiedyś spotkali w sanatorium. Ja wyjeżdżam już 2 stycznia do Równicy z ZUS. :)
Kierebujak
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 25 gru 2017 17:52

Post autor: Kierebujak »

Malgosia721 pisze: 08 gru 2017 20:11 Witam czy jedzie ktoś w tym terminie do sanatorium w Stróże?
Cześć Małgosiu. W razie potrzeby mogę pomóc w czymkolwiek. Jestem z okolic. Proszę pisać śmiało;)
Awatar użytkownika
andrzej590
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 kwie 2017 12:58
Oddział NFZ: Śląski

Post autor: andrzej590 »

Witam, wczoraj zostałem skierowanie do stróż z zusu, czy jest mozliwosc na fajny pokoj gdybym przyjechal dzien wczesniej? (jedynka lub ladna dwójka). Jak oceniacie zabiegi, jedzenie? Czy są wieczorne kontrole i przepustki? :) Prosze o dokładny opis, z góry dziękuje 8-) 8-) 8-)
Awatar użytkownika
beatrix-67
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 31 sty 2017 16:12
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: beatrix-67 »

efe pisze: 26 gru 2017 17:20 Przepraszam Zbigniew jeżeli kogoś uraziłem.Jadąc do San.przez zus.muszę udawać w miarę zdrowego aby nie zjechać przed czasem(co już mi się zdarzyło) czyż to nie jest parodia.Mam sobię znaleźć pracę bo się nie nadaje do pracy w swoim zawodzie.Stròza, trzeba mieć dobre znajomości aby otworzyć ośrodek przy drodze,jestem z Małopolski ośrodek znam i znajomych tam pracujących mam.Lecz kto lubi samotność i ciszę to polecam :lol: lecz ogòlnie mam szczèście do ośrodków co każdemu życzę.Szczęśliwego Nowego roku dla forumowiczów
WITAJ EFE!!!
Jak sie masz po roku czasu namierzyłam cię :lol: Jak tam pobyt w Szczawnicy w Budowlanych był tak ucichłeś i nawet nie pisałeś jak tam było no i sie nie spotkaliśmy co tam słychać teraz też sie gdzies wybierasz?Może sie spotkamy :kwiat:
Pozdrawiam Beatrix
Awatar użytkownika
efe
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Do Beatrix-67.wysłałem wiadomość
ODPOWIEDZ