CZŁOWIEK DLACZEGO TAKI ZMIENNY JEST

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Re: CZŁOWIEK DLACZEGO TAKI ZMIENNY JEST

Post autor: ANDY12345 »

Sobkostwo, samolubstwo, niechciejstwo, klapy na oczach czy też jeszcze coś innego (nie chcę mówić dosadnie) przecież jesteśmy zależni w większym lub mniejszym stopniu od siebie, samotnie nigdy nie przetrwamy, przecież samotni podróżnicy są sami tylko przez parę miesięcy, a i tak do tej wyprawy pomaga mu duża ekipa, bo wtedy może odbył by tylko jedną w całym swoim życiu a chcemy iść naprzód. Przypomniał mi się dokument w którym cała wioska zbiera na wyjazd do "lepszego świata" by ten mógł tam pracować i wspomagać swoją wioskę. A że był jeszcze ambitny to zaczął się także uczyć aby więcej zarabiać i móc pomóc następnym pobratymcom. Jak duże trzeba mieć zaufanie (wysłanie go kosztowało wioskę kilkanaście tyś. $) i trafnego dokonać wyboru kto ma pojechać. Tego nie dałoby się zrobić nie znając go bardzo dobrze. Ile było przypadków gdzie rodzic jechał do USA i przysyłał $ a na miejscu "rodzinka" hulała w najlepsze przepuszczając wszystko.
Awatar użytkownika
eluunia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2013 16:44

Post autor: eluunia »

Czasem myślę ze zmieniamy się w gołębie .. ;) gruchamy... gruchamy a pózniej na siebie s...my :roll: :cry:
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

syczymy ? jak wążki
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękowano: 10 razy

Post autor: violet58 »

Myślę, że koleżanka Eluunia miała coś innego na myśli. Zamiast kropek wstaw nazwę boga Słońca czczonego w starożytnym Egipcie ;) :D :lol:
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Andy 10 lat temu tęskniłam do tej wiejskiej sielanki . Udało mi się zjednać sobie przychylność mieszkańców a przynajmniej tak mi się wydawało . Nie doszukiwałam się drugiego dna , nie wnikałam . Niby byli pomocni , niby serdeczni , doradzali , podpytywali . Myślałam , to jest moje miejsce na ziemi , jestem szczęściarą . Nic bardziej mylnego . Niestety nie po raz pierwszy i pewnie nie ostatni pomyliłam się . Dzisiaj to wiem . Na pozór małe osady wydają się bardziej przyjazne ale to tylko pozory . W małych miasteczkach występuje syndrom małomiasteczkowości , bardzo zresztą dokuczliwy , na wsiach jest coś takiego - jeżeli dzieje Ci się krzywda , to nawet pomogą i będą współczuć ale nie daj coś Ci się będzie lepiej działo , to tego nie darują , zatrują życie. Oczywiście zdarzają się jednostki odmienne , wg /wyjątki potwierdzają regułę .Na wsi czy chcesz , czy nie MUSISZ dostosowywać się do ogólnie przyjętych reguł ,potakiwać , postępować w sposób zakrawający o obłudę , nie wdawać się. w jakiekolwiek dyskusje o innych ...... w innym wypadku przepadłeś. Nowi osadnicy :lol: zawsze będą traktowani inaczej .Nauczyłam się TU żyć , mimo że nie było łatwo :roll: Wieś płynie jak płytka rzeka , swoim nurtem , ja stoję na brzegu patrząc z uśmiechem....... ale lepiej stać na brzegu i nie wchodzić , aby nie wpaść w podstępny wir. Tak naprawdę , to wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Mylne jest tez twierdzenie , że w dużych aglomeracjach panuje znieczulica , odosobnienie . Wszystko zależy od ludzi . mieszkałam jako dziecko w starej kamienicy i do dnia dzisiejszego z niektórymi ludzmi utrzymuję kontakty. Następny etap to blokowisko , tam żyliśmy jak jedna wielka rodzina . Nadal jesteśmy w stałych kontaktach ,możemy liczyć na wzajemne wsparcie . Potem był dom typu segmenty, wybudowane wspólnie przez stowarzyszenie studenckie . Tam znaliśmy się jak przysłowiowe łyse konie . To była taka mała namiastka życia na wsi . Każdy o każdym wszystko wiedział, każdy lepiej wiedział jak ma żyć sąsiad , niż on sam. To było trochę jak komuna . Nie powiem ułatwiało życie 8-) Dzieciaki kupą odprowadzane do przedszkola , potem szkoły , wspólne zawożenie na basen , baleciki , karate , wujek z czwórka dzieciaków odrabiał matmę , ciocia z następną grupą w innej chałupie :lol: Ćwiczyła wierszyki :lol: itp. Tylko dzieci dorosły , miały innych znajomych a i my też chcieliśmy odmiany. Posprzedawaliśmy te ponad 300 metrowe molochy i większość przeniosła się do blokowisk. Dla mnie etap własnego M najbardziej sobie chwalę. Już chyba nie chcę mieszkać na wsi . Co raz częściej myślę o powrocie do rodzinnego miasta , do mojej Łodzi. Tam są moi przyjaciele, znajomi , tam są moje uliczki , kamienica z podwórkiem , tam są na Starym Cmentarzu kwatery moich najbliższych . Dobre życie , jest tam gdzie są dobrzy ludzie . Rety ale sie rozpisałam . Cosik mnie napadło. Zaznaczam , że to jest moje spostrzeganie świata. Każdy może mieć inne . To jest nasze święte prawo. :!:
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

eluunia pisze: 04 lis 2018 17:06 Czasem myślę ze zmieniamy się w gołębie .. ;) gruchamy... gruchamy a pózniej na siebie s...my :roll: :cry:
Elciu , jesteś Wielka . Krótko ujęłaś ale jakże celnie . :serce:
Awatar użytkownika
eluunia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Fionka pijesz do mojego 150 :lol: :lol: ..buzka
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Felice »

eluunia pisze: 04 lis 2018 17:06 Czasem myślę ze zmieniamy się w gołębie .. ;) gruchamy... gruchamy a pózniej na siebie s...my :roll: :cry:
Dlatego ja wolę nie gruchać tylko mówić co myślę,nawet jeżeli nie przysparza mi to popularności....
....ale zawsze jestem człowiekiem,w nic się nie zamieniam.
Awatar użytkownika
eluunia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

No właśnie dlaczego ten człowiek taki zmienny jest ;)
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

to ma być s...amon-ra...my :lol: może przebywałem za krótko (miesiąc do 1,5) ale o wiele się lepiej pracowało, nie żyło się tak bardzo ich życiem a nie raz wypiło się wódeczkę a wtedy zbiera człowieka na zwierzenia i nikt nie miał do nikogo pretensji chyba że do nowych. Czasy się zmieniają a my ? z tym to różnie.
ODPOWIEDZ