Wymagania NFZ dot. pokojów dla kuracjuszy

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 65 razy

Re: Wymagania NFZ dot. pokojów dla kuracjuszy

Post autor: darek »

......Dziś o 9,50
Otrzymałem sms
Dziadku Gramy między szkolene koszykówce

Nieukrywam że mam taką możliwość ,że nieraz mogę robić coś zdalnie tzw Nie normowany czas pracy

Janek mój 12 letni juz wnuk wraz z Kolegami przebrnął kolejny etap i był w 1/2 Finalu Miasta Katowic
Fakt po Turnieju Trener Janka
Podziękował Słowami
Darek dzięki tobie znowu wykonałem ogrom NIKOMU nie potrzebnej Pracy za AWANS DZIĘKUJĘ

Do tematu

Kiedyś zrobiłem wywód

Dziś ponad 95 % Obiektów Sanatoryjnych wybudowanych jest przed rokiem 2000

90% z Nich to dawne obiekty WCZASOWE czynne w okresie wakacyjnym
100% z nich było Nastawionych na pokoje 2+2 lub pokoje dwu osobowe

od około roku 2010 zaczęto ZAUWAŻAC ,że santoria NIE PODLEGAJĄ takim obostrzeniom jak Wczesniej

Zaczęto kombinować

Zlikwidowano
Bezpłatne bilety na dojazd i powrót
CZAS z 24 na 21 dni
NFZ zaczął weryfikowac L-4 wypisywano przez lekarzy Rodzinnych
Ograniczono liczbę -JAKOś Zabiegów
Opiekę Medyczną kiedyś pod pielęgniarke podlegało max 50 Kuracjusz -DZIS ..Obiekt nawet 500
za Gierka i Jaruzelskiego w Każdym santorium był Doktor na dyżurze 24 godziny

i zacżto kombinować z pokojami z 1 stały się 2 lub nawet 3 2 dostawiono łożko i była 3 nieraz zapomniano o szfie czy szafce nocnej

Ludzie byli SZCĘSLIWI bo dostawali Sanatoria

I teraz powrót do poczatku

50 lat temu gdy były Mistrzostwa klas 6 w koszykówce uczestniczylo w Nich ponad 80 Szkół
30 lat tem czasy Syna Było ich 70

DZIS 50

Za 5- no 10 lat

SANATORIA będę Puste
Zarządcy powrócądo Starych pokoi 1 i 2 osobowych

NFZ nic nie musi Robić my sami zalatwimy ten PROBLEM
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 82 razy

Post autor: zbigniew165 »

Ala masz rację ale ja osobiście nie pojadę prywatnie do sanatorium, a wybiorę jak wcześniej pisałem OSW, bo chce być traktowany jak gość, czy wczasowicz a nie jak kuracjusz.
Nie jestem wyganiany ze stołówki, bo szykują kelnerki stoły na drugą, trzecią turę i mogę siedzieć z towarzystwem całe śniadanie albo kolację czyli do 2 godzin, jak to było np. w Świnoujściu w Barbarce, czy w Kołobrzegu w Chalkozynie.
Nie ma podziału stołówki na komercję i NFZ, bo po prostu nie ma NFZ.
Oczywiście to tylko jeden z argumentów przemawiających za OSW.
Także Alu po ostatnich przeżyciach w Verano całkowicie straciłem ochotę na wyjazdy do sanatorium z NFZ jak i prywatnie do obiektu sanatoryjnego.
Może spotkamy się w wakacje w Mrzeżynie lub Kołobrzegu, to podyskutujemy w tym temacie. :)
Darek czytasz w moich myślach, bo też uważam, że właściciele obiektów sanatoryjnych w końcu się obudzą i przywrócą jedynki i wtedy pojadę do sanatorium.
nula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 lut 2020 00:29
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 18 razy

Post autor: nula »

Zbyszku, wszystko jest możliwe. Kto wie?
Może niektórzy właściciele czytają to forum i się obudzą, aby na zawsze nie stracić m.in. takiego kuracjusza jak Ty, skoro nawet smsy do Ciebie wysyłają ;)
Znam temat Twojego ostatniego pechowego pobytu w Verano, a niegdyś m.in.przez Ciebie tak zachwalanego.
Pamiętam też Twoje dość nieprzyjemnie brzmiące wpisy do osób, które żaliły się na przydziały NFZ, czy to że wględu na miejsce, czy termin, czy na brak możliwości negocjacji.
W kilku tematach, tak przy okazji z dającą się odczytać butą pisałeś " że nigdy nie czekasz na zesłanie NFZ" , a sam decydujesz kiedy i gdzie pojedziesz korzystając z tzw. zwrotów...
I zobacz, jak to los potrafi perfidnie zakpić :roll:
Aż ciśnie się takie powiedzenie: " pokorne cielę dwie matki ssie ", lub "dobra passa nie trwa wiecznie"... Warto o tym pamiętać, wówczas łatwiej przetrawić rozczarowanie .

Zbyszku, mam nadzieję, że bez urazy, bo cenię sobie Twoją pomoc i zaangażowanie na tym forum :)
Życzę Ci tylko udanych pobytów komercyjnych i oczywiście skutecznych zabiegów.
Pozdrawiam :kwiat:
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 gru 2009 15:33
Oddział NFZ: Podlaski
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 49 razy

Post autor: Zosia »

Cóż najważniejszy jest "współspacz" jeśli nie dysponujemy pokojem 1 os., bo jedynka jest jedynką czasami z balkonem czasami bez, czasami trochę większa czy mniejsza i jeśli jadę prywatnie to nigdy jakiejś różnicy nie widziałam. Czy to Bristol w Kudowie, czy Lwigród w Krynicy , czy ostatnio Agat w Cieplicach ale każdy wybiera co mu odpowiada. Natomiast nigdy nikt nie wyganiał mnie ze stołówki. Czasami trochę się człowiek zagadał ale sami wiemy, że panie z kuchni też mają rodziny i chcą iść do domu i trudno 2 godziny siedzieć po kolacji :o . To dla mnie niedopuszczalne czy to w sanatorium czy w innym Ośrodku, przecież tyle jest innych miejsc do rozmów. Chyba się Zbyszku zagalopowałeś..... ale sytuacji w Verano Ci współczuję....
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 82 razy

Post autor: zbigniew165 »

Zosiu nie zagalopowałem się, bo w Chalkozynie w Kołobrzegu śniadanie jest od godziny 8.00 do 10.00 i stołówka jest cały czas otwarta i nikt nie zbiera naczyń, czy nie rozbiera szwedzkiego stołu.
Muszą czekać aż do ostatniego gościa, bo goście długo śpią i mają czas do 10.00. Tak samo jest z kolacją, bo od 17.00 do 18.30 i nie mają prawa zamknąć wcześniej stołówki i stół szwedzki musi być zastawiony. Nie ma innej opcji.
Tak samo było w Świnoujściu w Barbarce. Byłem dużo razy w tych OSW i wiem co piszę.
Jeszcze dodam, że na stołówce stoją trzy lub cztery ekspresy do kawy i sam sobie robię kawę jaką chcę i ile chcę, a nie nalewaną z termosu. :roll:
Nula nie żywię żadnej urazy, ale to prawda, że jeździłem ze zwrotów zawsze w jedynce i zaryzykowałem wyjazd do Verano do dwójki i to był mój błąd, którego już drugi raz nie popełnię.
Teraz jadę do lekkiej pracy w Mrzeżynie i będę w dwójce dwa miesiące, ale kimś, kogo dobrze znam.
Także będzie to na pewno lepszy wyjazd niż ten do Verano i jeszcze wpadnie spora kasa.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Zastanawiajace jest to DLACZEGO to Ostentacyjnie Osrodki sanatoryjne sa Przydzialom pokoji dla MAŁŻEŃSTW

Rozumiem ,że Panie BOJĄ się ,że jakiś Pan może ZGLUPIĆ dla jakiejś Białogłowej i ZAKOŃCZYĆ związek z nowa Partnerka poznanaa w Santorium
To zdarza się 1 x na 100

Dziś byłemw Równicy na obiekcie na prawie 600 ludków mamy 400 małżenstw
WSZYSTKIE pokoje 2 osobowe ZAJĘTE
Pozostały 1 i 3

Zastanawiam się co z ..Parami Przyjaciółek -Nie koniecznie orientacji czy Parą Kolegów podobnie

DLACZEGO Pary ludzi Nie mogą być RAZEM TYLKO 2 rezerwowane dla

Moja Serdeczna Znajoma Portalowiczka otzrymała skierowanie
I MOCNO zastanawia się nad Ogłoszeniem

Pani Preferująca Panów , na Czas Pobytu w santorium Zostanie nawet Less Aby mieć kwadrat 2 osobowy
Bo Podczas ostaniego pobytu miała problem z łazienką

Rozmawiał z Panią Pielegniarką która przydziela i WYRAŹNIE powiedziała ,że 2 sa dla Malzeństw a RESZTA to w 3 i 4
Bo SINGIEL jest mniej Roszczeniowy niż PARA
Arker
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 kwie 2021 17:06
Oddział NFZ: Lubelski
Podziękował: 82 razy
Podziękowano: 50 razy

Post autor: Arker »

Tu wina lezy po stronie nfz ,ida na reke i daja te same terminy i obiekty i po stronie obiektow sanatoryjnych ,brak asertywnosi po stronie pan recepcjonistek,i prosze mi tu kitu nie wciskac bo my musimy razem ,bo sie opiekujemy ,20 lat temu nie bylo az tylu kombinacji i ludzie jakos nie zgineli
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Swego czasu byłem w kołobrzeskiej Perle Bałtyku
Nie ukrywam 1 narozna obok mnie pokój 2 oobowy i dalej 3
Nie ukrywam ,że spotykaliśmy się na Balkonie wieczorami
Fakt Pan miał troszkę pod górkę -Ale KREATYWNOĆ chłopaków z pokoju 3 osobowego to było MISTRZOSTWO
Flaszke Kupowałem -Ja lub ktoś z 3
I Były Polaków rozmowy
Fakt Panowie Podpalali papierosy
ale w ostatnim dniu Pan który był z Małzonką WPROST Płakał i dziekował
To był jego chyba 5 x
I Pierwszy Raz poczuł się ..Wolny
On nawet wspomnial że swego czasu pracowal z połowicą

MASZ Rację
20-30 czy 40 lat temu kiedy były moje Pierwsze RAZY w sanatoriach Małzenstwa mozna było policzycw całym Kołobrzegu na palcach ręki
Będę powtarzał że NFZ dał Furtkę sanatoryjną jak kiedys FWP
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Podziękowano: 14 razy

Post autor: malgonia »

A ja powiem tak, mam zamiar drugi raz jechac z mężem, na 10 wyjazdów osobno.Nie chce mi się walczyć o jedynkę, chociaż mi się udawało nawet w Arce, nie chce mi się jechać samej przez całą Polske nad morze.Wyjazdy wspólne to wygoda, przyjemność, oczywiście jeżeli sie ma dobry związek.
Arker
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 kwie 2021 17:06
Oddział NFZ: Lubelski
Podziękował: 82 razy
Podziękowano: 50 razy

Post autor: Arker »

Malgonia to tak jak moja siostra ,bo niechce mieszkac z obca osoba i ciagnie meza ,on niechce ale musi :lol: jakwidac wygodnickich coraz wiecej ,ale mam nadzieje ze to sie zmieni
ODPOWIEDZ