Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
olikkk pisze: 07 kwie 2025 08:47
Chciałam mieć pewność, bo zależy mi na czasie z tej racji, że chcemy się starać o zwroty już w maju. Mam nadzieję, że się uda
Olikkk no to celujemy w ten sam cel zwany ,,maj " Mamy nadzieję,że się uda
No i się nam udało ładnie upolować maj
W dodatku wyjeżdżamy tego samego dnia, tyle że w przeciwnych kierunkach
Mam nadzieję, że wszyscy będziemy zadowoleni , czego Wam i nam życzę
Ponieważ w dniu 30 kwietnia 2025 roku w środę zostało wysłanie , skierowanie do Sanatorium z NFZ . W dniu 7 Maja 2025 roku w Środę — skierowanie zostało , zarejestrowane w systemie , i został nadany numer , do sprawdzenia kolejności , co dzieje się z moim obecnie skierowaniem . I w dniu 9 Maja 2025 roku w piątek , otrzymuję informację, że moje skierowanie zostało , odesłane do Lekarza w celu uzupełnienia danych medycznych . I mam pytanie do Państwa czy muszę , wybrać się , do Lekarza w celu poinformowania , o konieczności uzupełnienia wniosku do Sanatorium ?
Bastek pisze: 10 maja 2025 09:40
Ponieważ w dniu 30 kwietnia 2025 roku w środę zostało wysłanie , skierowanie do Sanatorium z NFZ . W dniu 7 Maja 2025 roku w Środę — skierowanie zostało , zarejestrowane w systemie , i został nadany numer , do sprawdzenia kolejności , co dzieje się z moim obecnie skierowaniem . I w dniu 9 Maja 2025 roku w piątek , otrzymuję informację, że moje skierowanie zostało , odesłane do Lekarza w celu uzupełnienia danych medycznych . I mam pytanie do Państwa czy muszę , wybrać się , do Lekarza w celu poinformowania , o konieczności uzupełnienia wniosku do Sanatorium ?
Nie ulega to wątpliwości, że trzeba to zweryfikować.
Na IKP czytam, że moje skierowanie odrzucone. Powód "Brak w dokumentacji medycznej potwierdzenia rozpoznania zasadniczego. Podstawa prawna & 4 rozporządzenia MZ z dnia 5 stycznia 2012 r . w sprawie sposobu kierowania i kwalifikowania pacjentów do zakładów lecznictwa uzdrowiskowego". Jak to interpretować? Czy teraz przy e-skierowaniach lekarz kierujący na leczenie uzdrowiskowe dołącza jakieś dokumenty w formie elektronicznej potwierdzające mój stan zdrowia? Pamiętam, że wcześniej gdy była forma papierowania dołączał np. wynik rezonansu magnetycznego czy wypis z leczenia szpitalnego. Nie bardzo rozumiem o co tu chodzi. Swoją drogą umówiłem się na ponowną wizytę u lekarza, który wystawiał skierowanie.
Lekarz na podstawie posiadanej dokumentacji opisuje stan zdrowia pacjenta. Widocznie w opisie zabrakło potwierdzenia na schorzenie główne. Złego co wiem można dodać załączniki w formie skanu. Jednak nie jest to konieczne, bo opinia lekarza kierującego jest na podstawie posiadanej dokumentacji. Widocznie nie zrobił tego sumiennie, albo nie miał takiego potwierdzenia.
Dziękuję Felice!
Lekarz wysyłający e-skierowanie potwierdzenie mojej choroby miał bo dostarczyłem mu od lekarza specjalisty (reumatologa) "informację dla lekarza kierującego/POZ" w której są wszystkie dane związane z chorobą. Zresztą to ten sam lekarz skierował mnie właśnie do reumatologa trafnie diagnozując moją chorobę (co jest również przyczyną zmiany jednostki chorobowej wg ICD10). Rozumiem, że w opisie powinien napisać bardziej szczegółowo? Umówiłem się na ponowną wizytę do lekarza przesyłającego moje odrzucone e-skierowanie.
Felice pisze: 19 lis 2025 12:01
Lekarz na podstawie posiadanej dokumentacji opisuje stan zdrowia pacjenta. Widocznie w opisie zabrakło potwierdzenia na schorzenie główne. Z tego co wiem można dodać załączniki w formie skanu. Jednak nie jest to konieczne, bo opinia lekarza kierującego jest na podstawie posiadanej dokumentacji. Widocznie nie zrobił tego sumiennie, albo nie miał takiego potwierdzenia.
Dzisiaj lekarz POZ ponownie przesłał e-skierowanie. Opisał dokładnie stan zdrowia pacjenta i dołączył scan dokumentu od reumatologa. Tyle, że zajęło mu to 45 min. A miało być prościej i szybciej ....