Najlepsze sanatorium w górach, które i dlaczego ?

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
cin33
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 28 mar 2022 14:43
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 3 razy

Re: Najlepsze sanatorium w górach, które i dlaczego ?

Post autor: cin33 »

Andrzej1958 pisze: 25 paź 2025 12:15 Byłem w w kilku uzdrowiskach górskich i podgórskich. Komercyjnie, z NFZ i z ZUS.
Wysowa, Muszyna, Rabka, Krynica, Cieplice, Szczawno i Szczawnica.
Jeśli nie masz problemów z chodzeniem pod górkę to proponuję sanatorium Budowlani w Szczawnicy.
Byłem w tym roku, czerwiec/lipiec, z NFZ.
Lubię chodzić po górach. Pieniny nie są rozległymi górami. Wiele tras można przejść między obiadem a kolacją. Niektóre wymagają rezygnacji z jednego posiłku.
Opis z mojego pobytu znajdziesz w Opiniach, a relację z wycieczek w "Szczawnica Zdrój i okolice w obiektywie kuracjusza"
Komercja ma osobną stołówkę, lepsze pokoje z ładnym widokiem.
Zabiegi, balety na miejscu.
Z auta korzystałem jedynie dwa razy, by podjechać do rezerwatu Biała Woda i na objazdówkę Czorsztyn, Niedzica, Dębno.
Komunikacja do Krościenka, gdzie zaczynają się szlaki w góry, jest OK.
Zewnętrzne biura podróży organizują wycieczki.
Jeśli masz zacięcie turystyczne, będziesz zadowolona. Ja byłem.
Budowlani Szczawnica również polecam, bardzo dobre sanatorium, w pięknym miejscu, mało kuracjuszy, nie jakiś kombinat. Z kolegą z pokoju zjeździliśmy/schodziliśmy całą okolicę łącznie z Tatrami Słowackimi. Super są też trasy rowerowe, dużo wypożyczalni rowerów.
ODPOWIEDZ