Po jakim czasie od powrotu,można składać nowy wniosek do NFZ

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 65 razy

Re: Po jakim czasie od powrotu, można składać nowy wniosek d

Post autor: darek »

Zadałem kiedys na tym forum pytanie dotyczącym interpretacji słowa "sanatorium" !!
wiadomym powszechnie jest ,ze wyjazdy do wod klasyfikowane sa tak wg
KTO KIERUJE
czyli :

-NFZ
-ZUS
-KRUS
-PFRON
każdy ,kto jedzie z w/w "zakladow "traktuje jako wyjazd do Sanatorium ok

ale np juz wyjazd z NFZ dzielony jest na

-a-UZDROWISKOWE LECZENIE SANATORYJNE DOROSŁYCH -turnus -21 dni
-b-UZDROWISKOWE LECZENIE SZPITALNE DOROSŁYCH-turnus -21 dni
-c-UZDROWISKOWA REHABILITACJA DOROSŁYCH W SANATORIUM-turnus-28 dni
-d-UZDROWISKOWA REHABILITACJA DOROSŁYCH W SZPITALU UZDROWISKOWYM -turnus - 28 dni
w chwili obecnej ponad 95% skierowań jest z poz a+b Fundusze odchodza od skierowan 28 dniowych choc wniektórych przypadkach jeszcze są takie skierowania ,ale tyczy się to raczej Tych Bardzo poważnych schorzen.

NFZ
Wszyscy opłacający składki

ZUS
wiadomo prewencja rentowa poza układem i ewidencja w NFZ !!

KRUS
dla osób opłacajacych skladki rolnicze

PFRON
osoby niepełnosprawne -dotacje z Budżetow samorządowych

i przechodzimy do Mego Pytania
Jadąc w roku np 2010 ( po odczekaniu swej kolejki )do santorium z NFZ jako ;
UZDROWISKOWE LECZENIE SANATORYJNE DOROSŁYCH -turnus -21 dni

w roku 2011 -Miesiąc październik !
Jestem w Klinice/szpital gdzie przy wypisie Lekarz Pyta się czy reflektowałbym na sanatorium!! -wypisuje wniosek na leczenie poszpitalne
w luty 2011 otrzymuję sierowanie na;
UZDROWISKOWE LECZENIE SZPITALNE DOROSŁYCH-turnus -21 dni

Kiedy mogę złożyć WNIOSEK skoro w Sanatorium ..byłem w 2010 bo juz pobyt w 2012 to bylo leczenie ..poszpitalne
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Darek miło ze się tak rozpisałeś :) ale sprecyzuj o co Ci chodzi tak naprawdę ,zapewne łatwiej będzie komuś dać odpowiedż :!: :!: ;)
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 65 razy

Post autor: darek »

..wydawało Mi się ,że pośrednio "jasno 'okresliłem kiedy mogę się .Starać będąc w podanych wyżej Terminach i czy leczenie Poszpitalne -Uzdrowiskowe to JEST to Samo Co SANATORIUM ?? :)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Darku,
leczenie Poszpitalne to nie to samo, co Sanatoryjne. Poszpitalni leczą się bezpłatnie, sanatoryjni płacą + opłata uzdrowiskowa. Ponad 500 zł i są krócej tylko 21 dni (zazwyczaj). Ewentualne pytania proszę na PW. Pozdrawiam :)
dzi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2012 15:56
Podziękowano: 1 raz

Post autor: dzi »

Koszt dopłaty do sanatoryjnego dwudziestojednodniowego pobytu przekracza 500 zł w przypadku kuracji w jednoosobowym
pokoju.
Poszpitalne skierowania na leczenie w sanatoryjnym szpitalu w/g przepisów nie są obwarowane odczekaniem kilkunastu
miesięcy. Jednocześnie przyjmuje się, że zdrowotne oddziaływanie wykonanych zabiegów daje efekt na wiele miesięcy.
Po tym czasie lekarz ma stwierdzić efekty takiej kuracji i ewentualną powtórkę ponownego sanatoryjnego leczenia.
Ale ostatecznie decyduje balneolog i często nawet przy wniosku ze szpitala kieruje na "normalne" długoterminowe oczekiwanie do częściowo odpłatnego sanatorium.
Awatar użytkownika
Mirabella
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 lut 2012 20:55
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: Mirabella »

Masz rację dzi......
Czekałam w kolejce na wyjazd do sanatorium.
Po szpitalu dostałam skierowanie do szpitala sanatoryjnego.....
Anulowano mi pierwsze skierowanie.
W tym samym roku kalendarzowym nie można być w szpitalu sanatoryjnym i na leczeniu z NFZ.
Awatar użytkownika
mercedes
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 mar 2012 13:58
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 17

Post autor: mercedes »

Warminsko-mazurski NFZ odrzuci wniosek zlozony przed uplywem 12 miesiecy od powrotu , wiec 12 miesiecy po powrocie skladam nastepne 18-14 miesiecy czekam .Jedno prawo w kwesti leczenia a tyle roznych rozbieznosci w kwesti skladania wniosku. Kazde NFZ ma swoje przepisy jak widac .
Awatar użytkownika
zuzazg
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 lip 2011 19:32
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: zuzazg »

Jestem z pomorskiego NFZ. W sanatorium byłam na przełomie X i XI 2011roku. Siedem miesięcy po powrocie tj. w połowie czerwca złożyłam wniosek do sanatorium i został on przyjęty. Czas oczekiwania 13-15 miesięcy , profil neurologiczny.
Pozdrawiam :P
wikul
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 lut 2012 17:25

Post autor: wikul »

Aktualne przepisy ujmują to w ten sposób:
2) w przypadku dorosłych - zalecaną częstotliwość korzystania z leczenia uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej, nie częściej niż raz na 18 miesięcy.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 lipca 2011 r. w sprawie kierowania na leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitację uzdrowiskową(Dz. U. z dnia 8 lipca 2011 r.)

Jednak wszyscy którzy mieli do czynienia z biurokracją enefzetowską wiedzą że przepisy mają głęboko w ... (wężykiem)
Oto przykład z przywołanych wyżej przepisów.
§ 7. 1. Skierowanie powinno być rozpatrzone przez oddział wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia w terminie 30 dni od dnia jego wpływu do tego oddziału. Termin ten może być przedłużony w przypadkach, o których mowa w § 3 ust. 3, nie więcej jednak niż o 14 dni.
Moja żona czeka już 4 miesiące, mimo interwecji w NFZ i u Rzecznika Praw Pacjenta.
wikul
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 lut 2012 17:25

Post autor: wikul »

Mirabella pisze:Masz rację dzi......
Czekałam w kolejce na wyjazd do sanatorium.
Po szpitalu dostałam skierowanie do szpitala sanatoryjnego.....
Anulowano mi pierwsze skierowanie.
W tym samym roku kalendarzowym nie można być w szpitalu sanatoryjnym i na leczeniu z NFZ.
Jak sie umie postepować to można. Trzeba najpierw wykorzystać pierwsze skierowanie a wniosek o drugie (poszpitalne) trzeba złożyc po powrocie z pierwszego. Oczywiście, jeżeli terminy i charaktr leczenia na to pozwalają.
ODPOWIEDZ