Dwa kilogramy za dużo
Re: Dwa kilogramy za dużo
-
forumowicz
-
ewiko
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 10 lut 2013 07:07
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękowano: 1 raz
-
forumowicz
Prosisz mnie o "żelazne zasady"? Oczywiście podam je, ale nie będą one dla Ciebie nowością. Masz rację, że w grupie zawsze łatwiej. Ja sama nie byłabym dziś o tak wiele kg lżejsza gdyby nie grupa. Naturalnie grupa mi pomogła ale tylko tym, że w ogóle była. W grupie były osoby szczupłe i te z nadwagą jednak sam fakt, że one też chciały lepiej wyglądać ale przede wszystkim czuć się lepiej był jakby wsparciem. Zanim podejmiesz te trudne kroki, bo nie ukrywam że to trudne wyzwanie, musisz zdawać sobie sprawę ze swojego problemu, bo bez wątpienia nadwaga jest problemem. Głównie należy zdawać sobie sprawę co taka nadwaga nie dobrego robi dla naszego zdrowia. Nawet jeśli wydaje nam się, że czujemy się dobrze, wręcz wspaniale nie łudźmy się, że jest na prawdę ok. Człowiek powinien jeść aby żyć a nigdy odwrotnie. Czasem warto "nie dojeść", ale się nie głodzić, bo nasz komputer, który mamy w głowie jest na swój sposób sprytny. On wie kiedy magazynować "pożywienie". Nawet jeśli jemy raz dziennie on potrafi "uszczknąć" coś dla siebie, a to widać np. po naszych oponkach wokół brzucha. Więc gdy zdamy sobie sprawę jak nadwaga źle wpływa na nasze zdrowie (stawy, nadciśnienie, cukrzyca - to tylko kilka z kilkunastu dolegliwości) warto też popatrzeć na siebie w lustro i przypomnieć sobie czasy kiedy nosiłyśmy fajne ciuszki, takie o których teraz nawet nam się nie śni. Ale dlaczego ma nam się ponownie nie przyśnić "mała czarna"? Dlaczego tylko "namioty" mamy nosić? Nie wpadajmy w panikę, nie poddawajmy się, nie mówmy sobie "ja nie dam rady", "i taka podobam się sobie". Zróbmy coś dla siebie. Uwierz mi, gdy będziesz lżejsza będziesz zdrowsza ale też piękniejsza. Teraz pewnie też jesteś piękna, ale będąc szczuplejsza nabierzesz większej pewności siebie. Ktoś teraz zacznie się śmiać z tego co ja napisałam. "Powie": Ty może nie miałaś pewności siebie ale ja mam nawet będąc grubasem. Nic bardziej złudnego. Ludzie z nadwagą mają kompleksy, ale za wszelką cenę próbują wszem i wobec udowadniać, że ich nie mają, że podobają się sobie. I jeszcze jedno w tym poście - otóż najgorsi są nasi znajomi, koleżanki i koledzy z pracy, Ci którzy mówią nam komplementy typu: "Ale ślicznie wyglądasz", "Och jaką ładną sukienkę sobie kupiłaś", podczas gdy ta sukienka niczym nie przypomina sukienki a najzwyklejszy namiot. Ciąg dalszy innym razem
- medi
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 22 lip 2011 15:26
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 6
-
forumowicz
A widzisz, bo to jest tak - w parze ze zdrowym odchudzaniem (ja NIGDY nie mówię, że się odchudzam bo się nie odchudzam tylko zdrowo odżywiam) powinna być kultura fizyczna. Wszystko jedno czy to jest gimnastyka grupowa czy indywidualna, także siłownia, albo basen. Ja stosowałam wszystkie trzy tzn. chodziłam dwa razy w tygodniu na gimnastykę a w pozostałe 3 dni na siłownię. Wszystko popołudniami ale rano a nawet raniutko bo o 07:00 pławiłam się w basenie, oddawałam się masażom wodnym i tym podobnym przyjemnością. Ani cm zbędnej skóry nie miałam i wciąż nie mam, a ciało jest jędrne i napięte. Moje odchudzanie odjęło mi co najmniej 10 lat, ale znajomym które odchudzały się inaczej niż ja jakby lat przybyło. Ktoś kto spotykał mnie na ulicy był pewien że kurację odmładzającą przechodzę a gdy ktoś spotykał moje znajome pytał czy na coś chorują tak wyglądały. Nie chwalę się tylko zachęcam do zdrowego odżywiania. Wiem, że to bardzo trudne, ale coś za cośmeduza46 pisze:Witam .Dwa lata temu zaczęłam batalię z kilogramami i ją wygrałam (36 kg mniej ) .Od roku można powiedzieć ,że jestem szczupła i taka chcę pozostać, ale w tej beczce z miodem jest też łyżka dziegdziu ,sadełko zniknęło został nadmiar skóry niestety i to jest duży problem .Może któraś z Was wie jak sobie z tym poradzić .
-
forumowicz
-
forumowicz
Dobranoc wszystkim
- malgonia
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 05 lut 2012 09:15
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 10