CZY WARTO POMAGAĆ???

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Re: CZY WARTO POMAGAĆ???

Post autor: andrzej1955 »

Witam,czytam,czytam i kiwam głową,pomagamy zawsze albo prawie zawsze dopóki mamy w sobie coś z człowieczeństwa i drzemią w Nas okruchy uczuć bo tak jesteśmy wychowani,przyzwyczajeni-nawet jak płacimy wysoką cenę to i tak nie zabija to w Nas tych cech którymi różnimy się od barbarzyńców,łotrów i ludzi z marginesu bez zasad i żadnych wartości :!: tak jesteśmy skazani na siebie-znajomi,nieznajomi,czasami zupełnie obcy,ciężkie czasy pokazują że jednak w bardzo trudnych momentach historii potrafimy sobie pomagać i nawzajem się szanować i to jest budujące :!: :!: :!:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Krisss Bardzo wazny problem poruszyłaś .Pomaganie ? hm czy warto? .warto się zastanowić zanim cos zrobimy dla innych .Nie zawsze warto pomagać ,czasami trzeba decyzje przemysleć.
Nie ważne że to jest szlachetny gest z naszej strony,może się zdarzyć ,że ktoś nie doceni tego gestu ,lub wręcz nie chce byśmy mu pomogli.
Niestety ale tak jest też.
Może zanim pomożemy zapytajmy czy chcesz mojej pomocy ,bo możemy sie rozminąć w oczekiwaniach.
I nie oczekujmy wdzięczności jeśli już ,bo to bardzo deficytowy "produkt"
Są róznego rodzaju potrzeby ,miejsca i wydarzenia .Tam gdzie mamy czas by się zastanowić nad udzieleniem pomocy ,to się zastanówmy po prostu.
Awatar użytkownika
krecik
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 cze 2013 17:44
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: krecik »

Pomagać - TAK :serce: zawsze. Dawać się naciągać czy wykorzystywać - NIE nigdy :!:
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: malgorzatas »

krecik pisze:Pomagać - TAK :serce: zawsze. Dawać się naciągać czy wykorzystywać - NIE nigdy :!:
Kreciku,należę do ludzi co pomagają innym,
ale już niejednokrotnie,sie na na ludziach przejechalam,
ja to robię bezinteresownie,nie pytam CO JA Z TEGO BEDE MIALA, :kwiat: :serce:
Awatar użytkownika
krecik
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 cze 2013 17:44
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: krecik »

I tak powinno być Małgosiu :kwiat: :!: Tak trzymaj, ale nie dawaj się naciągać :!:
Jeśli chodzi o wdzięczność to nie należy jej oczekiwać, bo pomagamy bezinteresownie. Gorzej gdy ten, któremu pomagamy okaże się niewdzięczny i będzie nam robił świństwa, a tak też bywa :(
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: malgorzatas »

Dziekuję kreciku..zawsze pomagam bezinteresownie i nawet przy potknieciach
bedę to czyniła nadal....taka juz jestem... ;)
Awatar użytkownika
krisss0070
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 lut 2013 20:29
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: krisss0070 »

Mogę powiedzieć ze pomoc innym jest źródłem szczęścia. Z jednej strony robimy coś dobrego dla innych, a z drugiej strony sami cieszymy się widząc, że nasza pomoc jest potrzebna, a co za tym idzie my sami jesteśmy potrzebni. Często nasze dobro zostaje wykorzystane przez innych, którzy uważają nas za osoby naiwne. Zdarza się, że gdy zaoferujemy komuś swoją pomoc, zamiast podziękowań otrzymamy od niego pretensje....Lubię naprawdę pomagać i nie oczekuje nic w zamian ale nie mogę zrozumieć jak niektóre osoby mogą być aż tak perfidni....
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Czy warto pomagać
Ilekroć tylko mogę nie zastanawiam się nad niczym,nie zadaję sobie takiego pytania,nie oczekuję podziękowań....robię to po prostu dlatego,ze tak mnie nauczono,wyniosłam z domu pewne zasady,których mimo przeciwności losu staram się nie łamać.
Rozczarowuję się tylko wtedy,gdy czegoś oczekuję,jeżeli robię to po prostu to "niewdzięcznik" i tak mnie nie dotknie.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Czy warto POMAGAĆ ???

Powiem NIE

Nie warto w dzisiejszym społeczeństwie w dzisiejszych czasach kiedy wszystkie idee ,kiedy Masze wzorce spłyciły się NIE warto Byc dobrym ,nie warto ustapic miejsca struszkowi ,kobiecie w ciązy , okazac serca potrzebującemu .

BO STANIEMY się TOTALNYMI frajerami.

Zostało tutaj napisane o dobtym sercu i twardych czterech literach -Tak to jest prawda.
Wielokrotnie doświadczyłem DRWIN nawet ze strony TYCH ,którym Pomagałem czy wyciagali RĘKE !!
za plecami słyszałem -ot FRAJER.
Wielu wiedziało ,że mozna do ..jak w dym zawsze pomoże ..nie tylko finansowo

Dzis zastanawiam sie PO CO ?

Zostao napisane ,że dobro wraca w dwójnasób -TAK zgadzam sie -ale pozostanie etykieta FRAJER nieraz "wydymany "a dalej Pomaga !! po co ? dla kogo ?
Ci którzy otrzymuja Pomocy niejednokrotnie juz zostali nauczeni ,że im sie ..nalezy

Dajemy Rybe -NIE WEDKĘ - pomagamy i robimy WSZYSTKO za tych ,którym sie pomaga.

Smutnym jest gdy słyszymy za plecami .. namolna/y , frajer , glupek etc

Czas pomocy i dobrodusznosci w Naszym społeczeństwie skończył sie lat temu kilka gdy skończył sie poprzedni Ustrój - realny socjalizm ,ale i wtedy Pomoc była za coś .
Może podczas Wojny ,ale i tak POMOC nie była bezinteresowana , podczas rozbiorów -Może pomoc byla ,ale przez nielicznych bo..

Jako spoleczenstwo niestety nie umiemy i chyba nie chcemy POMAGAC i tym roznimy sie od innych
Może to tylko moje zdanie może się mylę
pozdrawiam
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Darku ,fakty świadczą o tym że jednak chcemy pomagać jako społeczeństwo- wszelkie kataklizmy jakie wystąpiły na terenie Polski i zbiórki wszystkiego co było potrzebne poszkodowanym- ukoronowaniem przykładu pomocy jest akcja Owsiaka ,kwoty uzyskane z licytacji i zbiórek oraz jej zasięg, wszelkiego rodzaju zbiórki na renowacje zabytków na starych cmentarzach i pojedyncze akcje znajomych na rzecz różnych drogich zabiegów i operacji, tak że generalnie nie jest z Nami tak żle mimo niezbyt zamożnego społeczeństwa to jednak zostało w Nas wiele cennych cech :!: :!: :!:
ODPOWIEDZ