Testy dostępne w aptekach

Tu można porozmawiać o swoich schorzeniach i być może uzyskać porady innych użytkowników forum nasze sanatorium.
Awatar użytkownika
adamadi
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2013 13:27
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5

Re: Testy dostępne w aptekach

Post autor: adamadi »

Umknąć przed zawałem

Nazwa: CholesTrak
Cena: 27 zł
Podwyższony poziom cholesterolu znacznie zwiększa ryzyko chorób serca i naczyń krwionośnych m.in. miażdżycy. Lekarze twierdzą, że zbyt dużo cholesterolu ma większość kobiet i mężczyzn po sześćdziesiątce. Po ukończeniu 20. roku życia wszyscy powinniśmy regularnie (najlepiej raz na rok) wykonywać badanie poziomu cholesterolu, co pozwoli zapobiec zawałowi serca lub udarowi mózgu.
Kiedy zrobić test: o dowolnej porze, również po zjedzeniu posiłku. Trzeba umieścić kilka kropli krwi pobranej z opuszka palca na specjalnej płytce i po 12 minutach odczytać wynik.
Gdy poziom cholesterolu nieznacznie przekracza normę, można go zmniejszyć za pomocą diety (zwłaszcza unikając tłuszczów zwierzęcych). Jeśli jednak cholesterolu jest zdecydowanie zbyt dużo, konieczna będzie wizyta u lekarza. Prawdopodobnie zleci on oznaczenie poziomu "dobrego" i "złego" cholesterolu (HDL i LDL) oraz ilości tróglicerydów i na tej podstawie przepisze odpowiednie leczenie.
Załączniki
images.jpg
images.jpg (7.47 KiB) Przejrzano 855 razy
Awatar użytkownika
adamadi
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Jak wiadomo nie każdy może mieć pupila :(

ALERGENTEST CAT
Test do wykrywania alergenów na sierści i skórze kota
IgE jest przeciwciałem odpowiedzi immunologicznej wytworzonym przez system immunologiczny organizmu w celu zwalczania reakcji wywołanej poszczególnym alergenem. Jeśli osoba jest uczulona na naskórek lub nabłonek kota (komórki skórne), wówczas organizm produkuje przeciwciała w celu zwalczania efektów przez nie wywołanych. Dlatego też obecność przeciwciał IgE na nabłonek i naskórek kota we krwi jest wskazówką na istnienie alergii.
Test może być stosowany u dzieci powyżej 2 roku życia. Wykonanie testu nie wymaga zaprzestania przyjmowania leków przeciwalergicznych. Test został przebadany klinicznie

Cena 42,91 zł
Załączniki
11.jpg
11.jpg (29.09 KiB) Przejrzano 838 razy
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Adamadi :) Dziękuję I to jest taka mała zachęta .Nie trzeba zaraz robić rezonansów kupić parę testów tych najważniejszych czy tak dużo na nie wydamy?
A rozpacz kiedy odchodzi ktoś bardzo młody np jest niewyobrażalna ,a rozpacz bo ktoś po 50 roku życia cierpi lata całe walcząc z nieśmiertelna chorobą jest równie niewyobrażalna.Odszedł w sile wieku 60 lat Tadeusz Mosz, dziennikarz ekonomiczny, pasjonat problematyki gospodarczej i rynków kapitałowych :( Perła wśród dziennikarstwa polskiego.
Przegrał walkę z rakiem ,zapewne za póżno rozpoznanym.
Nie wymawiajmy się brakiem pieniędzy ani czasem ,którego na takie badanie w zaciszu domowym nie mamy .Mamy tylko myślimy ,to dotyczy innych mnie nie :(
forumowicz

:roll: ze śmiertelną chorobą :roll: ups
forumowicz

Postanowiłam kupić dzisiaj 2 testy i kupiłam ,nawet jestem z siebie dumna.Wbrew pozorom trudno jest się ""zmusić"
Kochani kupujcie testy i róbcie badanka :) :kwiat:
Awatar użytkownika
adamadi
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Podejrzewasz, że twoje dziecko miało kontakt z substancjami odurzającymi :?: :?:

NarkoDiag Multi-Test TEST NA NARKOTYKI w moczu: AMFETAMINA ECSTASY OPIATY- MORFINA HEROINA,
MARIHUANA, HASZYSZ THC

NarkoDiag Multi-Test
Szybki test panelowy do jakościowego, jednoczesnego wykrywania amfetaminy, morfiny, ecstasy, marihuany i haszyszu (THC) w moczu
Więcej informacji w ulotce cena 24,31
Załączniki
2.jpg
2.jpg (10.53 KiB) Przejrzano 803 razy
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Rachel »

O matko, nic tylko kupować testy i wykrywać lub nie choroby u siebie. Gdyby to było takie proste to lekarze zalecaliby kupowanie testów. Jedyne testy, które znam i które uważam za słuszne gdy młode kobiety wykonują to testy ciążowe. W inne nie wierzę. Mój mąż czuje się bardzo dobrze, ale poprosił lekarza rodzinnego o skierowania na wszelkie badania gdyż dawno takowych nie wykonywał. Wszystko wyszło O.K. poza krwią utajoną w kale. Gdy poszedł z tym wynikiem do lekarza ta powiedziała jemu, że taka krew wychodzi dosyć często. Poprosiła męża aby ten zrobił badanie ponownie, jednak aby można by stwierdzić czy cokolwiek jemu dolega nie powinien przez tydzień jeść mięsa, ani wędlin i wówczas zrobił badanie ponownie. Powiedziała też, że takie badania należy powtórzyć co najmniej 3 razy i pewnie i tak coś tak wyjdzie, bo zwykle wychodzi :). Mąż powiedział, że w takim razie odpuszcza sobie to badanie bo po pierwsze nie wyobraża sobie dnia bez wędliny a po drugie czuje się doskonale. Czy powinien kupić test i się wkurzać? Myślę, że nie bo ja w takie testy nie wierzę. To byłoby zbyt proste, gdyby na podstawie jakichś tam testów można było stwierdzać chorobę. Po cóż byłyby badania i to badania, które kosztuję NFZ bardzo duże pieniądze :)
bozenkagr
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 lut 2014 19:38
Oddział NFZ: Podkarpacki
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: bozenkagr »

witam
Myślę, że na początek można zrobić takie testy z apteki, są bardziej dostępne niż skierowania na badania. W razie wątpliwości lekarz rodzinny nie będzie miał wyjścia i da skierowania na szczegółowe badania. Wyniki takich badań są dla mnie bardziej wiarygodne. Gdyby to było takie proste lekarze zalecaliby jeden test, gdzie wyszedłby rak piersi, rak macicy i inne. A przecież robimy mammografię często jeszcze usg piersi bo są wątpliwości, cytologię i też usg itd. Więc jedno badanie przeprowadzone w domu to dla mnie nie to samo, ale może od czegoś trzeba zacząć... :) :) :) :kwiat: :kwiat: :kwiat:
forumowicz

Masz rację Bożenko testy z apteki nie są na tyle autorytatywne by zastąpiły ważne badania,ale zasygnalizują problem w jakimś procencie,a to juz powinno działać na przyspieszone działanie.Jak wytłumaczyc wielu ludziom ,że zwykła kolonoskopia tragizmem nie jest(fakt przeżywania badania) a ratuje często życie?Oszczędza potem cierpienia całej rodzinie?
Jak wytłumaczyc kobietom Polkom że test Roma ratuje życie ? a to tylko pobranie krwi :oops: :(
bozenkagr
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 lut 2014 19:38
Oddział NFZ: Podkarpacki
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: bozenkagr »

Kruszynko, i ja się z Tobą zgadzam. Niestety, mały procent Polek, które otrzymują zaproszenia na bezpłatną, bez kolejki mammografię czy cytologię korzysta z nich. Podobnie jest z innymi badaniami. I dla nich warto reklamować testy z apteki.pozdrawiam
ODPOWIEDZ