Jedzmy polskie jabłka

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Re: Jedzmy polskie jabłka

Post autor: malgorzatas »

To dobrze że wierzysz :lol: :lol: bo moze inni powiedza że wyssałam nazwę z palca
ale są i taka nazwa też jest..bo kupuje je w dwóch miejscach u siebie na osiedlu :)
Awatar użytkownika
ulanie
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 cze 2014 17:14
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: ulanie »

Uratowałam Ci życie :lol: myślę, że na Mazurach takich nie ma i dlatego ja nie znam :) a jak znajdę i spróbuję, to się pierwsza dowiesz :) :kwiat:
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

ulanie pisze:Uratowałam Ci życie :lol: myślę, że na Mazurach takich nie ma i dlatego ja nie znam :) a jak znajdę i spróbuję, to się pierwsza dowiesz :) :kwiat:
ulanie :kwiat: przez pare dni w tym okresie będzie u mnie bardzo wiarygodny gość z forum ;)
potwierdzi moją prawdomówność
;) ;)
kuki albo kiku...ja juz tak dokładnie nie pamiętam nazwy ale cos kolo tego...pytaj dostawców i na giełdzie
Awatar użytkownika
ulanie
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 cze 2014 17:14
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: ulanie »

Oj Małgosiu, ja po prostu wproszę się na te jabłka do Ciebie :lol: no nie musisz mnie przekonywać, ja tylko powiedziałam, ze nie znam takiej odmiany jabłek, być może gdzieś u mnie są, ale nie natrafiłam, to nie znaczy, że uważam, że nie ma takiej odmiany :D nie wszystko przecież wiemy, a co region, to inność jakaś we wszystkim. Jak byłam w Polanicy z Hanką z Jarocina, to ona nie mogla się nadziwić, że ja lubię skrajkę a ona skibkę, mnie bolały nogi, a ją girki, więc te jabłka może u mnie się inaczej nazywają, albo ja nie znam :) :kwiat:
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

No to zapraszam na wszystko co jest związane z jabłkami :) :) :)
a na temat mojej poznańskiej gwary to sie nie wypowiadam..znam ja od podszewki ;)
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

administrator pisze:i nie tylko jabłka ale też i inne produkty. Myślę, że ta akcja (powstała co prawda w związku z sytuacją niezbyt zależną od Polski) jest warta poparcia niezależnie od tego kto nią zainicjował. My Polacy wiemy przecież, że nasze jabłka są najlepsze, a żywność ma niepowtarzalny smak i charakter.
Smacznego!

ps.
Na czas podróży do sanatorium też warto zabrać kilka jabłek.
I nie tylko jabłka.

Zdaje sobie sprawę , że JABŁKO stało sie symbolem Oporu-ok
, ale DLACZEGO Ten SYMBOL jest tak drogi w porównaniu do innych owoców ?
Kilogram Naszych polskich jabłek-4,50 , kilogram pomarańcz, mandarynek na tym samym targu u tego samego sprzedawcy.
Gdzie te koszty ?
Koszty logistyczne to niejednokrotnie plus 1000 kilometrów na korzyść ......jabłka

Jak wielu z Was bardzo cenię sobie artykuły wytworzone na Naszym rynku.
Od lat wielu propaguje za pewnym 32 dniowym Premierem PRODUKTY POLSKIE.
Ale z drugiej strony nie popadajmy w totalna skrajności.
Embargo mialo wejść w życie od 1 sierpnia , a 30-31 lipca bylo Larum jakie to straty będą!
Dlaczego przy tak wielkim bezrobociu i tak niskim PKB nie przetwarzamy owocow miękkich -ten rok byl rekordowy czy innych Tylko Importujemy.
Za krotki okres pojawi się problem z mięsem Nadprodukcja jest już embargo
Ostatnio zmieniony 07 sie 2014 07:26 przez darek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 65 razy

Post autor: Suzen »

A ja lubię jabłka z gatunku kosztela.Bardzo słodkie jabłuszka. :) Już rzadko spotykane w sprzedaży.
KOSZTELA - stara, jesienna odmiana deserowa pochodzenia polskiego (VII w.). Drzewo rośnie bardzo silnie. Jego korona jest gęsta, kulista, ze sztywnymi gałęziami. Dość późno wchodzi w okres owocowania. Plonuje przemiennie. Owoce są średnie, kuliste. Twarda skórka wybarwia się na jasno-żółty kolor. Pokryta jest białymi plamkami. Biało-zielony miąższ jest twardy, kruchy, bardzo słodki i soczysty. Owoce dojrzewają do zbioru w połowie IX, najsmaczniejsze są w X. Można je przechowywać do I. Kosztela jest odmianą bardzo wytrzymałą na mrozy, choroby i szkodniki. Inne jej nazwy to: Kosztylka i Wierzbówka zimowa.

[ obrazek zewnętrzny ]
Pyszne :D
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: medi »

Być może to potoczna nazwa starych dobrych koszteli :idea:

Ja sądzę ,że kupowanie polskich produktów to teraz kwestia patriotyzmu .Ostatnio moja koleżanka spotkała się z Polką która pracuje na stałe w Anglii jako nauczycielka .Owa Pani uchodzi w środowisku w którym pracuje za osobę bardzo dobrze ubraną ,na pytanie koleżanek z pracy gdzie kupuje takie piękne ubrania odpowiedziała zgodnie z prawdą że jak odwiedza rodzinę w Polsce .Wywołała tą wypowiedzią falę oburzenia .Usłyszała : Jak to ,to tu pracujesz ,tu zarabiasz pieniądze a jedziesz do Polski je wydawać :?: Inny przykład ,syn był niedawno parę tygodni w Holandii ,opowiadał że ich rodzime produkty są o wiele tańsze niż te sprowadzane z jakiegokolwiek innego kraju i Holendrzy najchętniej kupują holenderskie produkty ,a nie tak jak my którzy wręcz uwielbiamy dorabiać innych :evil: Przez brak patriotyzmu ekonomicznego powodujemy upadek naszego rodzimego przemysłu :cry: Każdy sam dla siebie powinien wiedzieć że popierając polskie produkty wzbogaca nasz kraj ,wydawajmy pieniądze na Polską żywność ,spędzajmy urlopy w Polskich ośrodkach wypoczynkowych .Nam się podoba wszystko to co nie nasze ,ktoś kiedyś powiedział o nas że jesteśmy "papugą narodów "i ....niestety miał rację ,nam się najbardziej podoba to co zagraniczne a nasze mamy ...w poważaniu wrrrr...wyplułam to z siebie :o
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Sloneczko »

"..........kilkanaście godzin po wprowadzeniu rosyjskiego embarga dziennikarze "Pulsu Biznesu" rozpoczęli akcję, w której zachęcają internautów do jedzenia polskich jabłek oraz picia cydru "na złość Putinowi". Akcja chwyciła, a Twitter został zalany zdjęciami zajadających jabłka internautów. Nie tylko zwyczajni obywatele wzięli się do pałaszowania owoców, swoje zdjęcie z jabłkiem w zębach umieścili na Twitterze także minister spraw wewnętrznych Bartłomiej Sienkiewicz i szef Twojego Ruchu Janusz Palikot. Ukraińscy dyplomaci też nie stoją z boku - oni też ruszyli do warzywniaków po smaczne, polskie jabłka. Jak donosi TVP Info, tę spontaniczną polską akcje dostrzegły zachodnie media. "Polacy jedzą jabłka, aby zdenerwować Putina", "Jabłko dziennie trzyma Putina z dala: Polacy protestują przeciwko rosyjskiemu zakazowi żywności", "Polacy robią selfie podczas jedzenia jabłek, aby pokazać Putinowi palec" - to tylko niektóre tytuły zagranicznych mediów. I tak na stronie BBC czytamy: "Jabłko dziennie trzyma doktora z dala. W ciągu ostatnich dni w Polsce nastąpił gwałtowny przyrost ludzi jedzących jabłka - ale nie z powodów medycznych. Polacy zamieszają zdjęcia jabłek w mediach społecznościowych w ramach protestu przeciwko Rosji". Portal podkreśla również , że wśród uczestników akcji jest wielu polskich polityków - w tym minister rolnictwa. "Polacy zamieszczają w internecie swoje zdjęcia z jabłkami wraz z szyderczymi komentarzami, aby zaprotestować przeciwko rosyjskiemu zakazowi na polską żywność" - pisze z kolei kanadyjski portal Ctvnews.ca."
zacytowane z Polskatimes
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

Akcja mi się bardzo podoba jak służy dobremu...tylko powiedzcie mi dlaczego jabłka kosztują za 1 kg 4,5 zł ,a wczoraj banany 2,90 zł, w pewnym dużym sklepie !!!
Jakoś tak pojechałam "po cenach" bo to mnie zawsze dziwi.
ODPOWIEDZ