Prewencja ZUS
Re: Prewencja ZUS
-
Rachel
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 2
-
Rachel
- Przyjaciel forum

-
Rachel
- Przyjaciel forum

Mam pytanie do osób, które podczas dłuższego zwolnienia lekarskiego otrzymały od doktor wypełniony wniosek o rehabilitację leczniczą w ramach prewencji rentowej ZUS.
Byłam dzisiaj na kolejnej wizycie lekarskiej, a ponieważ poprawy mojego zdrowia nie ma w związku z tym Pani doktor podjęła decyzję o skierowaniu mnie na leczenie sanatoryjne. W związku z tym wypisała mi skierowanie a także skierowania na badania, po czym poprosiła abym po wykonaniu tychże badań złożyła wniosek wraz z wynikami, a także kserokopiami innych badań do ZUS.
Moje pytanie jest następujące:
- czy jest jakiś termin w ciągu którego powinnam złożyć wniosek do ZUS? Jak wiemy na niektóre badania czeka się nawet do miesiąca a gdy dojdzie jeszcze opis (tak jest z rtg kl p) czas się wydłuża o kolejny dzień lub nawet dwa.
Dziękuję za informację. Przyznam szczerze, że zapomniałam zapytać doktor o tak w końcu ważną sprawę.
-
ewiko
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 10 lut 2013 07:07
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękowano: 1 raz
Obawiam się że ten wątek powinien znaleźć się w temacie SPRAWY FORMALNE
- krecik
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 04 cze 2013 17:44
- Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
- Staż sanatoryjny: 5
Pozdrawiam
-
Rachel
- Przyjaciel forum

- violet58
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 14 sty 2012 20:26
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 15
- Podziękowano: 10 razy
ZUS jest przedziwną instytucją, w której obowiązują różne zasady, w zależności do którego oddziału się należy. Jedni wysyłają do sanatoriów oddalonych maksymalnie do 200 km od swojej siedziby inne wręcz przeciwnie wypychają na drugi koniec Polski, jedni od razu wręczają skierowanie gdzie indziej przychodzi pocztą po ok. dwóch tygodniachRachel pisze:....
Moje pytanie jest następujące:
- czy jest jakiś termin w ciągu którego powinnam złożyć wniosek do ZUS? Jak wiemy na niektóre badania czeka się nawet do miesiąca a gdy dojdzie jeszcze opis (tak jest z rtg kl p) czas się wydłuża o kolejny dzień lub nawet dwa.
Dziękuję za informację. Przyznam szczerze, że zapomniałam zapytać doktor o tak w końcu ważną sprawę.
Ja osobiście nigdy nie załączałem wyników badań do skierowania na rehabilitację w ramach prewencji. Kiedyś wymagany był wywiad zawodowy, ale w ubiegłym roku nie był już wymagany. Oczywiście zabieram ze sobą wyniki badań, karty informacyjne z pobytów szpitalnych łącznie z kserokopiami, które czasem przegląda lekarz orzecznik na komisji, ale wynik uzależniony jest od badania jakie przeprowadza wraz z wywiadem informacyjnym.
W ubiegłym zmienił się tylko wzór wniosku o rehabilitację leczniczą w ramach prewencji rentowej ZUS PR-4 >>> do pobrania ze strony ZUS ->http://www.zus.pl/files/dpir/Wniosek_o_ ... itacje.pdf
-
Rachel
- Przyjaciel forum

"Mówisz" "dają skierowanie od razu"? albo za 2 tygodnie? Oj nie dobrze, nie dobrze
- sztani
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 gru 2012 09:59
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękowano: 1 raz