Prewencja ZUS

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
Awatar użytkownika
eluunia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2013 16:44

Re: Prewencja ZUS

Post autor: eluunia »

Rachel jesteś silną kobietą dasz radę ...z nimi też się wygrywa ..nie można tylko odpuszczać .. :kwiat:
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Rachel »

Eluunia, ja nie chcę z nikim walczyć, ale też nie chcę aby mnie traktowano jak "przestępcę" bo dzisiaj tak właśnie się poczułam. Tak jakbym chciała okradać ZUS. Z czego? pytam się, z czego? Z 45 zł dniówki? Prowadząc działalność gospodarczą, gdybym tyle miała dziennie zarobku to dawno bym tę działalność zlikwidowała, a ja od 15 lat tę działalność prowadzę, tylko że ostatnio stan zdrowia mi się pogorszył.
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Wystarczy, że jeden człowiek był nieuczciwy wobec ZUS a już 10 innych osób podejrzewają o to samo, węszą i węszą. Ja im nie bronię węszyć, jak to lubią? Ale straszyć kogoś o "to" lub "tamto" nie można jak się nie ma podstaw :(
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Witam serdecznie.
Mam pytanie do osób, które podczas dłuższego zwolnienia lekarskiego otrzymały od doktor wypełniony wniosek o rehabilitację leczniczą w ramach prewencji rentowej ZUS.
Byłam dzisiaj na kolejnej wizycie lekarskiej, a ponieważ poprawy mojego zdrowia nie ma w związku z tym Pani doktor podjęła decyzję o skierowaniu mnie na leczenie sanatoryjne. W związku z tym wypisała mi skierowanie a także skierowania na badania, po czym poprosiła abym po wykonaniu tychże badań złożyła wniosek wraz z wynikami, a także kserokopiami innych badań do ZUS.
Moje pytanie jest następujące:
- czy jest jakiś termin w ciągu którego powinnam złożyć wniosek do ZUS? Jak wiemy na niektóre badania czeka się nawet do miesiąca a gdy dojdzie jeszcze opis (tak jest z rtg kl p) czas się wydłuża o kolejny dzień lub nawet dwa.
Dziękuję za informację. Przyznam szczerze, że zapomniałam zapytać doktor o tak w końcu ważną sprawę.
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ewiko »

Witaj Rachel, o RTG klatki piersiowej raczej nie powinnaś się martwić bo wynik masz od ręki, ewentualnie opis na drugi dzień. Tak przynajmniej jest u mnie a ponieważ obie jesteśmy mazowszankami to mam nadzieję w Twoim przypadku również. Chyba że chodzi o inne badania na wynik których faktycznie możesz poczekać nieco dłużej. Natomiast jeśli chodzi o skierowania to o ile się nie mylę są ważne miesiąc. Serdecznie pozdrawiam i również trzymam kciuki aby Twoje problemy skończyły się pomyślnie :kwiat:

Obawiam się że ten wątek powinien znaleźć się w temacie SPRAWY FORMALNE :oops:
Awatar użytkownika
krecik
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 cze 2013 17:44
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: krecik »

Skierowanie na badania ważne jest 1 miesiąc. Jeżeli badanie wymaga wcześniejszej rejestracji to ten miesiąc liczy się do czasu zarejestrowania a nie wykonania badania. Badanie będzie wykonane później i nie ma to wpływu na ważność skierowania.
Pozdrawiam :kwiat:
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Jednym słowem gdy złożę wniosek np. za dwa tygodnie to nic się nie stanie? A potem oczekiwanie na komisję no i skierowanie. Czy tu też można podpowiedzieć aby nie wcześniej jak za 3 miesiące? Czy należy brać co i kiedy "dają"? :)
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękowano: 10 razy

Post autor: violet58 »

Rachel pisze:....
Moje pytanie jest następujące:
- czy jest jakiś termin w ciągu którego powinnam złożyć wniosek do ZUS? Jak wiemy na niektóre badania czeka się nawet do miesiąca a gdy dojdzie jeszcze opis (tak jest z rtg kl p) czas się wydłuża o kolejny dzień lub nawet dwa.
Dziękuję za informację. Przyznam szczerze, że zapomniałam zapytać doktor o tak w końcu ważną sprawę.
ZUS jest przedziwną instytucją, w której obowiązują różne zasady, w zależności do którego oddziału się należy. Jedni wysyłają do sanatoriów oddalonych maksymalnie do 200 km od swojej siedziby inne wręcz przeciwnie wypychają na drugi koniec Polski, jedni od razu wręczają skierowanie gdzie indziej przychodzi pocztą po ok. dwóch tygodniach :evil: Najlepiej zasięgnąć informacji u źródła. :)
Ja osobiście nigdy nie załączałem wyników badań do skierowania na rehabilitację w ramach prewencji. Kiedyś wymagany był wywiad zawodowy, ale w ubiegłym roku nie był już wymagany. Oczywiście zabieram ze sobą wyniki badań, karty informacyjne z pobytów szpitalnych łącznie z kserokopiami, które czasem przegląda lekarz orzecznik na komisji, ale wynik uzależniony jest od badania jakie przeprowadza wraz z wywiadem informacyjnym.
W ubiegłym zmienił się tylko wzór wniosku o rehabilitację leczniczą w ramach prewencji rentowej ZUS PR-4 >>> do pobrania ze strony ZUS ->http://www.zus.pl/files/dpir/Wniosek_o_ ... itacje.pdf
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Ja postąpię tak jak Ty "violet" wszak chwilę temu zapisałam się na rtg kl p i... na 11 lutego jestem zapisana, a zatem upłynęłoby od dzisiejszego wystawienia skierowania blisko miesiąc, a aż tak ryzykować nie będę. Złożę wniosek w tym tygodniu, a jutro wykonam podstawowe badania laboratoryjne (co wg mnie aż tak konieczne nie jest gdyż nie dalej jak 2 miesiące temu takie badania wykonywałam) :)
"Mówisz" "dają skierowanie od razu"? albo za 2 tygodnie? Oj nie dobrze, nie dobrze :) na to nie jestem przygotowana. Oczywiście zdrowie się tu liczy ale gdyby tak niedźwiedzia wygnać nagle z gawry w środku zimy to też nie byłby zadowolony, a przecież u nas prawdziwa zima dopiero się rozkręca, a ja jestem okropnym zmarzluchem i nie w głowie mi zimowe spacery np. brzegiem morza :)
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękowano: 1 raz

Post autor: sztani »

Skladam sam druk w moim miejscowym ZUSie a resztę biorę ze sobą . Do czasu komisji masz okolo 3 tygodnie od wyslania i wszystko zdążysz zalatwić spokojnie . no chyba ,,że masz rezonans to sie czeka . Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ