Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
forumowicz

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: forumowicz »

Princi pisze:A ja nawet raz do roku nie mogę ......zawsze odsyłają mnie z kwitkiem :roll:
Może uznają, że nie potrzebujesz prewencji ;)
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Basiat oficjalnie nikt nie zmienił tego ,że dwa razy do roku . To tylko czysta teoria .(Wewnętrzne zarządzenia są inne) A poza tym jak piszesz trudno było by wyjechać dwa razy pracując nawet jak mam dodatkowe 10 dni urlopu .
Jeśli jest ktoś na świadczeniu to może go wyślą i dwa razy aby na siłę uzdrowić.
Na rehabilitację często (a prawie regułą jest )wysyłanie pod koniec zwolnienia , jakiegoś okresu świadczenia rehabilitacyjnego . tak zwane "" Uzdrawianie "" i wówczas w dużej mierze kierują się tym co lekarz sanatoryjny napisze .
Małgosiu
czasami schorzenia są takie ,że nie można operować . Operacja czy pobyt w szpitalu nie musi być wykładnikiem dla Orzecznika
Awatar użytkownika
Małgosia69
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 14 cze 2011 22:49
Oddział NFZ: Łódzki

Post autor: Małgosia69 »

Sztani mnie też wydaje się,że operacje i szpital nie są najważniejszymi wyznacznikami dla orzeczników ZUS. Myślę ,że zależy to raczej od stanu zdrowia i troszeczkę widzimisię lekarza orzecznika. ;)
kropkaem
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 18 wrz 2015 20:34
Oddział NFZ: Śląski

Post autor: kropkaem »

sztani pisze:Jeśli ZUS będzie chciał kogoś uzdrowić to może może wysłać i trzy razy w roku ,tłumacząc ,że to konieczne . Panie z prewencji oświadczyły ,że wysyłanie takich osób jak ja (pracujących )jest raz do roku ( wewnętrzne zarządzenie ZUS) tego się dalej trzymam.Słyszałem ,że skończyły się turnusy dla psychosomatyków . ZUS nie chce ich już wysyłać ., też z oszczędności ( jednak tylko słyszałem i tu nie będę stanowczy )
jeśli składasz sam(a) o wyjazd możesz raz do roku .Nie wiem co tu można jeszcze dodać radzę zadzwonić i zapytać. :)
osoby piszą ,że byli tu a tu a potem tu , ale żadnych konkretów dotyczących ich wyjazdów. Czy byli ,składali sami czy ZUS wysyłał a osoby były na zasiłku chorobowym lub świadczeniu rehabilitacyjnym .Pozdrawiam
Pozwolę sobie sztani odnieść się do tej części Twojego postu, podpisując się pod Twoją wypowiedzią.
Osoby pracujące, które same ubiegają się o wyjazd w ramach prewencji rentowej z ZUS mogą wyjechać tylko raz do roku, ale i to jest skrupulatnie monitorowane, aby nie nadużywać, tak jest i w "moim" ZUSie.
Natomiast osoby, które są na długim L4, bądz świadczeniu rehabilitacyjnym, są wysyłane przez ZUS w ramach prewencji nawet dwa razy w roku. Sama jestem tego przykładem. Nie starałam się o wyjazd do sanatorium, a ZUS sam mnie kieruje.
Ni jak się ma opinia lekarzy prowadzacych i rokowania co do stanu zdrowia i zalecenia, nawet jak decyzja końcowa przez prowadzących lekarzy jest jednoznaczna. ZUS chce nas koniecznie uzdrowić, nie biorąc zupełnie pod uwagę kartoteki medycznej i opinii specjalistów.
Pozdrawiam...
Awatar użytkownika
Małgosia69
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Mam pytanie za 100 punktów- jestem od pierwszego grudnia na zasiłku rehabilitacyjnym, przyznanym na trzy miesiące, do 28 lutego 2016r. Na komisji byłam 30 listopada. Na orzeczeniu jest napisane,że celowa jest rehabilitacja prewencyjna. W listopadzie byłam w Kujawiaku w Inowrocławiu, wniosek składałam sama. I teraz owo pytanie- czy jest możliwe,że ZUS może mnie pod koniec okresu zasiłkowego wysłać na rehabilitacje??? Mam nadzieje,że nie. Aha, pani doktor już po wręczeniu mi orzeczenia poprosiła mnie o wypis z Kujawiaka. Czy decyzje o skierowaniu na rehabilitację dostaje się od razu na komisji, czy można dostać do domu pod koniec okresu zasiłkowego :?: :o
kropkaem
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Małgosia69 pisze:Mam pytanie za 100 punktów- jestem od pierwszego grudnia na zasiłku rehabilitacyjnym, przyznanym na trzy miesiące, do 28 lutego 2016r. Na komisji byłam 30 listopada. Na orzeczeniu jest napisane,że celowa jest rehabilitacja prewencyjna. W listopadzie byłam w Kujawiaku w Inowrocławiu, wniosek składałam sama. I teraz owo pytanie- czy jest możliwe,że ZUS może mnie pod koniec okresu zasiłkowego wysłać na rehabilitacje??? Mam nadzieje,że nie. Aha, pani doktor już po wręczeniu mi orzeczenia poprosiła mnie o wypis z Kujawiaka. Czy decyzje o skierowaniu na rehabilitację dostaje się od razu na komisji, czy można dostać do domu pod koniec okresu zasiłkowego :?: :o
Malgosia69,
Pani orzecznik, poprosiła o wypis z Kujawiaka dlatego, bo jak ktoś tu już słusznie zauważył, że ważne jest to, co napisze lekarz sanatorium przy wyjezdzie, czy pacjent stabilny, czy poprawa, czy pogorszenie, a to, niestety ma dalszy wpływ na działanie ZUSu.
Jeśli masz przyznane świadczenie rehabilitacyjne na trzy miesiące, to ZUS może wysłać Cię na rehabilitację w ramach prewencji, ale... masz krótki okres świadczenia rehab. a czas oczekiwania na wyjazd do sanatorium czasami jest nie co dłuższy, dlatego równoznaczne to jest z tym, że możesz się ubiegać o dalszy okres świadczenia, dlatego też chcą sprawdzić wypis z Kujawiaka, bo jest on dla nich wyznacznikiem dalszego postępowania - uzdrawiania :-)
Decyzję o skierowaniu na rehabilitację - do sanatorium - dostajesz od razu, tak jest przynajmniej u mnie, a czas i miejsce przyznawane przez Warszawę przychodzi pocztą...
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 16 razy

Post autor: malgonia »

Nie ma reguły, bo każde województwo rządzi sie swoimi prawami.U nas dostajesz informacje o terminie i miejscu od razu po komisji.
kropkaem
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

malgonia pisze:Nie ma reguły, bo każde województwo rządzi sie swoimi prawami.U nas dostajesz informacje o terminie i miejscu od razu po komisji.
"U nas" też tak było, ale się zmieniło i oby zostało to ujednolicone w każdym oddziale ZUS w Polsce, a nie raz tak, raz siak...
Awatar użytkownika
Małgosia69
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dziękuję Wam Dziewczyny za pomoc :!: :) Ja także mam nadzieję,że przynajmniej na razie ZUS nie wyśle mnie na rehabilitacje. W wypisie z Kujawiaka pani doktor napisała,że jest poprawa. Myślę więc,że tym bardziej nie. Nie mam nic przeciw wyjazdowi,ale może później,bo mnie z domu rodzina wypisze. tym bardziej,że lada chwila dostanę skierowanie z NFZ. Tego już by było za dużo :!: :lol: :shock:
kropkaem
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Małgosia69 pisze:Dziękuję Wam Dziewczyny za pomoc :!: :) Ja także mam nadzieję,że przynajmniej na razie ZUS nie wyśle mnie na rehabilitacje. W wypisie z Kujawiaka pani doktor napisała,że jest poprawa. Myślę więc,że tym bardziej nie. Nie mam nic przeciw wyjazdowi,ale może później,bo mnie z domu rodzina wypisze. tym bardziej,że lada chwila dostanę skierowanie z NFZ. Tego już by było za dużo :!: :lol: :shock:
Jeśli zostałaś wypisana z poprawą, to dla ZUSu jesteś zdolna do pracy :)
ODPOWIEDZ