Turnus rehabilitacyjny z dofinansowaniem z PFRON. (wyjazd)

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Awatar użytkownika
jan19557
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 15 sie 2012 13:01
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 22
Podziękowano: 3 razy

Re: Turnus rehabilitacyjny z dofinansowaniem z PFRON.

Post autor: jan19557 »

Marzena tak jak pisałem suche zabiegi są na miejscu w wielu ośrodkach a na mokre będziesz chodziła do Zakładu Przyrodoleczniczego róg Chopina i Beniowskiego przy deptaku, jakieś kilkaset metrów od ciebie.
Awatar użytkownika
Samosia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2017 21:58
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 15 razy

Post autor: Samosia »

Mazrena pisze:
Samosia pisze:
Mazrena niestety dziś PRFON zrobił prezent urodzinowy mojej córce przysyłając pisemko,że czwarty rok z rzędu nie otrzyma dotacji do turnusu rehabilitacyjnego :oops: :oops: :oops:
ooo :oops: :( , przykro mi, no ale cóż takie są realia naszego państwa ... :roll: trzeba próbować znowu za rok .... :)
Pewnie,że znów córka będzie próbować jednak sama dziś stwierdziła, że na takie turnusy to chyba tylko wybrańcy wyjeżdżają :cry: :cry: :cry:
Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lut 2015 18:49
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 21

Post autor: Hipokryt »

Nie piszcie proszę o dyskryminacji przy rozdzielaniu środków z PFRON-u na turnusy. W jakiej kolejności są przyznawane dofinansowania powinniście być poinformowani w decyzji odmownej, która przychodzi pocztą. Warto poznać przepis, wszystko jest zawarte w treści ustawy z dn. 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (Dz. U. Nr 123, poz.776 z późn. zmianami)
Podsumowując: byli w tym czasie inni niepełnosprawni, którym bardziej niż Wam należała się taka pomoc...
Awatar użytkownika
Samosia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2017 21:58
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 15 razy

Post autor: Samosia »

Maarek36 pisze:Nie piszcie proszę o dyskryminacji przy rozdzielaniu środków z PFRON-u na turnusy. W jakiej kolejności są przyznawane dofinansowania powinniście być poinformowani w decyzji odmownej, która przychodzi pocztą. Warto poznać przepis, wszystko jest zawarte w treści ustawy z dn. 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (Dz. U. Nr 123, poz.776 z późn. zmianami)
Podsumowując: byli w tym czasie inni niepełnosprawni, którym bardziej niż Wam należała się taka pomoc...
Wybacz ale to jest Twoje zdanie a moja córka ma prawo do swojego zdania i wierz mi wcale jej się nie dziwię bo jako osoba niepełnosprawna wciąż natrafia na jakieś trudności i non-stop słyszy,że przepisy,że ustawy a gdzie w tym wszystkim jest człowiek :?: :?: :?: :?: :?: :?:
Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Samosiu - pytasz "gdzie w tym wszystkim jest człowiek"? Nie odpowiem, lecz mogę doradzić że są również inne możliwości pojechania na turnus rehabilitacyjny. Niekoniecznie musisz liczyć na środki z PFRON, lecz są inne organizacje i fundacje, które pomagają niepełnosprawnym. Pisałem już kiedyś na Forum o takich tanich sprawdzonych turnusach, w których brałem udział, więc warto samemu szukać.
Wracając do tematu dodam, ze jako opiekunka niepełnosprawnej w stopniu znacznym córki do lat 16 powinnaś dostać dofinansowanie na turnus z PFRON co najmniej raz na 2 lata. Gdy nie spełniasz tych kryteriów to dostajesz rzadziej.
Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Turnus rehabilitacyjny z dofinansowaniem z PFRON.

Osoby zainteresowane tematyką turnusów z dofinansowaniem PFRON powinni wiedzieć, że (prawdopodobnie) w wyjątkowych sytuacjach mogą otrzymać gotówkę, czyli "kasę" za pomocą której dokonują zapłaty za taki turnus w tradycyjnej kasie ośrodka :shock: Być może ma to związek z znaczną niepełnosprawnością i niesamodzielnością :?:

Oto przykład:
jedna forumowiczka jechała z PEFRON-u to kasę dostała do ręki i bezpośrednio w ośtodku do kasy wpłacała.
Więcej o tym w innym temacie viewtopic.php?p=1088387#p1088387
Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Turnus rehabilitacyjny z dofinansowaniem z PFRON.

Wciąż wnikliwie badam kwestię przekazywania dofinansowań do turnusów w formie gotówkowej, czyli bezpośrednio "do ręki" beneficjenta PFRON. :D
Większość z nas nie spotkała się z taką praktyką, ale... to mogło być dość dawno temu, zanim wprowadzono bankowość elektroniczną, a nawet zanim Internet stał się powszechnie dostępny. O tym, jak dawno temu miało to miejsce, nasza zainteresowana Seniorka nic nie pisze niestety :(
Awatar użytkownika
Mirabella
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 lut 2012 20:55
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: Mirabella »

Mazrena pisze: 25 kwie 2017 20:51 Janie jadę do Pomorza :roll: może coś więcej wiesz ? Nie PERŁA i nie TĘCZA :oops:
Samosia hmhm długo rozpatrują te podania :oops: :idea: , ale najważniejsze aby dostać :o
Byłam w Pomorzu w Ustce na turnusie rehabilitacyjnym we wrześniu 2021r.(w czasie pandemii ).
Ośrodek godny polecenia, blisko morza.
Dwa budynki i domki murowane.
Pytaj co chcesz wiedzieć ......chętnie odpowiem.
Napisz kiedy jedziesz.
Mazrena
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 14 sty 2017 16:54
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 9
Podziękował: 11 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Mazrena »

Mirabella ,ja byłam w Pomorzu :P a Ty zacytowałaś mój post z 2017 roku :roll:
Awatar użytkownika
Mirabella
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 lut 2012 20:55
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: Mirabella »

:? :lol: :lol: :serce:
A w tym roku gdzie jedziesz?
ODPOWIEDZ