Karta parkingowa

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 51 razy

Re: Karta parkingowa

Post autor: ewasz »

W takim razie Darku jest to skandal i tyle :evil: :twisted:
Orzecznik to CAR a BOH :evil: :twisted: :roll:
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

osobom zaliczonym do znacznego stopnia niepełnosprawności, posiadającym ważne orzeczenie wydane przez powiatowy zespół do spraw orzekania o niepełnosprawności i mającej przyczynę niepełnosprawności oznaczoną symbolem 04-O (choroby narządu wzroku), 05-R (upośledzenie narządu ruchu) lub 10-N (choroba neurologiczna), zawierające wskazanie o spełnieniu przesłanek uprawniających do uzyskania karty parkingowej na podstawie przepisów dotychczasowych - kartę parkingową wydaje się na podstawie tego orzeczenia.
czyli osoby posiadające w orzeczeniu inną przyczynę niepełnosprawności niż wymienione powyżej , mogą mieć trudności w uzyskaniu kart parkingowych , mimo że posiadają znaczny lub umiarkowany stopień .
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

TAK

Odniosłem wrażenie ,że OBECNIE TYLKO te osoby mają SZANSĘ na kartę Parkingową w Katowicach !!!
Może w innych miastach czy Komisjach Lekarze są bardziej TOLERANCYJNI.

Zresztą od wielu lat Katowiccy urzędnicy są bardziej ..Papiescy niż sam ..Papież ;)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Nie przybywa miejsc parkingowych ,to jest zasadniczy powód moim zdaniem .Jeszcze pare lat temu np na osiedlach było "przejrzyście" na parkingach teraz jest zatrzęsienie aut.Podobnie jest w mieście .Czasami trzeba objechać pół miasta zanim się zaparkuje.
Ale są też takie spółdzielnie jak moja ,że potrafią wyskrobać jedno miejsce więcej i nie spowodować wojny ludów wśród członków spółdzielni. :) :kwiat:
Awatar użytkownika
Mask
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2013 10:40
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: Mask »

anusia153 pisze:
osobom zaliczonym do znacznego stopnia niepełnosprawności, posiadającym ważne orzeczenie wydane przez powiatowy zespół do spraw orzekania o niepełnosprawności i mającej przyczynę niepełnosprawności oznaczoną symbolem 04-O (choroby narządu wzroku), 05-R (upośledzenie narządu ruchu) lub 10-N (choroba neurologiczna), zawierające wskazanie o spełnieniu przesłanek uprawniających do uzyskania karty parkingowej na podstawie przepisów dotychczasowych - kartę parkingową wydaje się na podstawie tego orzeczenia.
czyli osoby posiadające w orzeczeniu inną przyczynę niepełnosprawności niż wymienione powyżej , mogą mieć trudności w uzyskaniu kart parkingowych , mimo że posiadają znaczny lub umiarkowany stopień .
To, że się posiada odpowiednie orzeczenie, nie spełnia warunku wydania karty parkingowej.

Trzeba spełnić jeszcze jeden warunek i tu jest cały haczyk: trzeba być osobą mającą znacznie ograniczone możliwości samodzielnego poruszania się.
I o tym decyduje komisja.

Jest jeden wyjątek:
Wyjątek: Ustawodawca przewidział odstępstwo od zasady, zgodnie z którą karta parkingowa od dnia 1 lipca 2014 r. przysługuje na podstawie orzeczenia o znacznym stopniu niepełnosprawności wydawanego także od 1 lipca 2014 r. Wyjątek dotyczy osób niepełnosprawnych w stopniu znacznym, które posiadają orzeczenia wydane przed 1 lipca 2014 r. wraz z symbolem przyczyny niepełnosprawności 04-O (choroby narządu wzroku), 05-R (upośledzenie narządu ruchu) lub 10-N (choroba neurologiczna). Osoby posiadające tego rodzaju orzeczenia uzyskają kartę parkingową bez konieczności ponownego orzekania się - na podstawie dotychczasowego orzeczenia, jeżeli zawiera ono wskazanie do karty parkingowej.

Byłem w warszawskim MZdSOoN i tam mi powiedziano, że jak nie mam protezy, to nie dostanę karty parkingowej.
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Osoby posiadające tego rodzaju orzeczenia uzyskają kartę parkingową bez konieczności ponownego orzekania się - na podstawie dotychczasowego orzeczenia, jeżeli zawiera ono wskazanie do karty parkingowej.
Jak się posiada tego rodzaju ważne orzeczenie (spełniające wszystkie wymogi) to jaki dokument (wniosek ?) trzeba złożyć w celu uzyskania karty ?
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

kruszynka pisze:Nie przybywa miejsc parkingowych ,to jest zasadniczy powód moim zdaniem .Jeszcze pare lat temu np na osiedlach było "przejrzyście" na parkingach teraz jest zatrzęsienie aut.Podobnie jest w mieście .Czasami trzeba objechać pół miasta zanim się zaparkuje.
Ale są też takie spółdzielnie jak moja ,że potrafią wyskrobać jedno miejsce więcej i nie spowodować wojny ludów wśród członków spółdzielni. :) :kwiat:
Żeby nie było wojny ludów na spółdzielnianych miejscach z kopertką , trzeba do spółdzielni napisać prośbę o wydzierżawienie terenu na parkingu dla osoby niepełnosprawnej posiadającej kartę parkingową , wtedy to miejsce będzie oznaczone i nikt więcej w to miejsce nie zaparkuje .
Awatar użytkownika
Mask
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2013 10:40
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: Mask »

Anusiu, myślę, że wniosek o wydanie karty parkingowej.
Jeżeli spełniasz wszystkie wymogi, to dostaniesz wezwanie po odbiór nowej karty a nie na komisję.
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dzięki Mask , takiego wzoru druku ( wniosku) o wydanie karty nie znalazłam , pewnie trzeba się osobiście udać do urzędu po formularz.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Powiatowy Zespół Orzekania o Niepe łnosprawnosci przy MOPR w danym mieście.Jeśli ktoś ma ważne orzeczenie o niepelnosprawności z okresleniem tak jak pisze w info Maska składa je i wypełnia wniosek o przyznanie nowej karty.Ponieważ mąż ma ważne takie orzeczenie do 2016 roku wraz z symbolem jak w przepisach O5-R ,prosi tylko o nową kartę nic wiecej.

Anusiu w Spółdzielni mojej Na Walnym zebraniu członków zgłosiłam naszą prosbę w formie wniosku ,członkowie głosowali jak wszystkie inne wnioski,na tej podstawie wyznaczono dodatkowe miejsce pod blokiem .Jeśli ktos inny tam stanie a wiadomo ,że są 2 tylko uprawnione osoby z bloku do korzystania z tego miejsca ,możemy powiadomić straż miejska np.Ale ludzie w moim bloku są bardzo wyrozumiali i nie robia problemów :) :kwiat:
ODPOWIEDZ