Przetwory na zimę i nie tylko .......

Kulinarny kącik kuracjuszy. Jeśli gotowanie to Twoja pasja i chcesz się tym podzielić, pisz w tym dziale. Mile widziana posiłki, diety mogące pomóc w różnych schorzeniach.
Regulamin forum
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum viewtopic.php?t=10 oraz netykieta.
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Re: Przetwory na zimę i nie tylko .......

Post autor: Sloneczko »

dziunia60 pisze:Witajcie ,nie wiem czy Wy tu jeszcze od wczoraj o tych naleweczkach ,degustacjach,sosikach do wódeczki? czy wódeczce do sosu :?: Czy już znów od rana jakiegoś" klinika" szukacie :lol: :lol: :lol: Miło Was czytać i ja również się pisze na naleweczkę ze śliwek (przepis oczywiście) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Witaj Dziunia :kwiat: wiesz tak zaczęłam dzisiaj z samego rana bo własnie niedawno dowiedziałam sie, ze bede miała w kuchni kolejny "wysyp owoców" :o :lol: :lol:
I juz nie wiem co mam wymyslac aby to przerobic wszystko :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Kruszynko :kwiat: moja ty jestes tym szczególnym, bardzo waznym gosciem ;) :D
Awatar użytkownika
eluunia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2013 16:44

Post autor: eluunia »

Sloneczko pisze:
dziunia60 pisze:Witajcie ,nie wiem czy Wy tu jeszcze od wczoraj o tych naleweczkach ,degustacjach,sosikach do wódeczki? czy wódeczce do sosu :?: Czy już znów od rana jakiegoś" klinika" szukacie :lol: :lol: :lol: Miło Was czytać i ja również się pisze na naleweczkę ze śliwek (przepis oczywiście) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Witaj Dziunia :kwiat: wiesz tak zaczęłam dzisiaj z samego rana bo własnie niedawno dowiedziałam sie, ze bede miała w kuchni kolejny "wysyp owoców" :o :lol: :lol:
I juz nie wiem co mam wymyslac aby to przerobic wszystko :lol: :lol:
......
Słoneczko ...zaproś koleżanki na kawuchę wystaw słoiki i rozdziel pracę . :D Cudnego dnia
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

teresa63 pisze:Na zime i nie tylko :!: pol litra wodeczki najzwyklejszej - 1 szkl cukru - 1 cytryna i 20 ziarenek kawy cytryne umyta pokric w plasterki i to dodac do szerszej b ;) utelki - 2--3 dni coraz potrzasac i efekt smakowity ( polecam)
Teresa :kwiat: o czyms takim jeszcze nie słyszałam ;) ...hmmm.... bardzo ciekawe i nalezy to wypróbować :D :twisted:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Sloneczko pisze:Kruszynko :kwiat: moja ty jestes tym szczególnym, bardzo waznym gosciem ;) :D
:oops: :oops: :D :serce:
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Eluuniu :kwiat: na kawe przyjdą wszystkie bardzo chetnie ale do "roboty" w mojej kuchni to żadna ;) :D :lol:
Awatar użytkownika
eluunia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Słoneczko ja Ci pomogę :D W jeden słoik rób paprykę z ogórkami w zalewie słodko-kwaśnej ...mniej pracy a na obiad na stole masz 2 surówki . :D :D
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

eluunia pisze:Słoneczko ja Ci pomogę :D W jeden słoik rób paprykę z ogórkami w zalewie słodko-kwaśnej ...mniej pracy a na obiad na stole masz 2 surówki . :D :D
Nigdy nie robiłam ogórków z papryką :o
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

a pro po przetworów

Co z obiecanymi ..grzybkami ..Elu ??
mniemam ,że się robia :lol:

A tak na poważnie kilku Moich znajomych zachwyca sie ogórkami w zalewie CURRY -ponoć super sprawa tylko jak to smakuje i czy ktoś Zna przepis
Wszyscy jedli ,ale nikt nie zna składu.
Gdyby ktolwiek słyszał wiedział proszę o podzielenie się Chciałbym przygotować i zrobić czytaj zasmakować
Dziekuję
Awatar użytkownika
eluunia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dareczku proszę ..sprawdzone ale ja wolę w musztardzie

Zalewa:

1 litr wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
3 łyżeczki soli
3 łyżeczki przyprawy curry
Dodatkowo:

2 kg ogórków
liście selera
2 duże cebule
paczka gorczycy

2 kg ogórków umyć, pokroić wzdłuż na cienkie plastry.Przygotować zalewę. Wodę wraz z cukrem, octem, solą i przyprawą curry zagotować, ostudzić. Gorącą zalewą zalać ogórki poukładane w słoikach.
Do każdego słoika włożyć liść selera, plasterek cebuli i 1/2 łyżeczki gorczycy. Gotować od 5 minut, gotowe!
Jak zrobisz to koniecznie zabierz na nastepne spotkanko ...ja już swzon grzybowy zaczynam więc coś tam da się zrobić :D
Miłego dnia boirę się za pracę bo naprawdę wyląduję w kuchni ;) za chwilę ..Miłego dnia
ODPOWIEDZ