Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2012 18:48
Podziękowano: 2 razy

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: emik »

Aniu, a może to też zależy, jak się dogadasz w zakładzie pracy. Może wystarczy im to skierowanie, które masz, a zwolnienie po powrocie. Ktoś pisał gdzieś na forum, że dostał takie zaświadczenie o pobycie w sanatorium i przefaksował do pracy, a później dostarczył zwolnienie.
Awatar użytkownika
ania1701
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 maja 2013 08:59
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: ania1701 »

Anna-K pisze:Aniu nie jestem pewna czy sanatorium nie przesyła informacji do pracy o Twoim przybyciu do ośrodka.Wiadomo,że w dniu wyjazdu otrzymujesz L-4 :kwiat:
Aniu-K dziękuję za i informację, a faktycznie zadzwonię tam jutro :D
Pozdrawiam :kwiat: :serce:
Awatar użytkownika
ania1701
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 maja 2013 08:59
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: ania1701 »

emik pisze:Aniu, a może to też zależy, jak się dogadasz w zakładzie pracy. Może wystarczy im to skierowanie, które masz, a zwolnienie po powrocie. Ktoś pisał gdzieś na forum, że dostał takie zaświadczenie o pobycie w sanatorium i przefaksował do pracy, a później dostarczył zwolnienie.
Witaj emik :kwiat: i dzięki wielkie również za informacje. I tak jak napisałam do Ani-K najpierw zadzwonię tam upewniając się co do zasady. Fajnie gdyby tak było, bo nie posiadam nic więcej z ZUS.
Pozdrawiam cieplutko :) :serce:
kropkaem
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 18 wrz 2015 20:34
Oddział NFZ: Śląski

Post autor: kropkaem »

ania1701 pisze:Witam serdecznie niedzielnym popołudniem :) :kwiat:

Chciałabym Was zapytać, czy jadąc do sanatorium z ZUS w zakładzie pracy przedstawiamy dokument w postaci skierowania (ksero) czy powinnam jeszcze coś otrzymać z ZUS. Po zakończeniu turnusu wiem, że dostarczam zwolnienie, ale nie mam pewności czy przed wyjazdem wystarczy ta informacja jw.
A już niedługo :D , 28-01-2016 Inowrocław Kujawiak.
Pozdrawiam serdecznie :kwiat: :)
Witaj ania1701,
Tutaj masz trochę informacji, długie - ale może się przyda..

Sanatorium – urlop czy zwolnienie lekarskie? Jeśli kuracjusz stara się o wyjazd z dofinansowaniem NFZ i oczekuje na otrzymanie terminu wyjazdu do sanatorium na pobyt leczniczy trwający 21 dni, musi liczyć się z tym, że na ten okres będzie musiał wykorzystać swój urlop wypoczynkowy. Warto w takiej sytuacji zawczasu porozmawiać z pracodawcą i uprzedzić go, że się oczekuje na termin wyjazdu do sanatorium. Jest to wskazane tym bardziej, że Narodowy Fundusz Zdrowia ma obowiązek poinformować kuracjusza o terminie wyjazdu nie później niż 14 dni przed jego rozpoczęciem, a dwa tygodnie to może być za mało czasu na załatwienie sobie trzytygodniowego urlopu bez wcześniejszej rozmowy na ten temat. Zazwyczaj jednak NFZ informuje kuracjusza kilka – kilkanaście tygodni przed rozpoczęciem leczenia w uzdrowisku, co daje czas na uporządkowanie wszystkich swoich spraw i przygotowanie się do wyjazdu.

Osoba wyjeżdżająca do szpitala uzdrowiskowego będzie miała za ten czas wystawione zwolnienie lekarskie przez lekarza szpitalnego prowadzącego terapię. Podobnie rzecz wygląda w przypadku turnusu rehabilitacyjnego w szpitalu uzdrowiskowym (28 dni). Tak samo w przypadku, kiedy pacjent jest kierowany do sanatorium w ramach prewencji rentowej ZUS – również wtedy wyjazd odbywa się w ramach zwolnienia lekarskiego. Co ważne, za pobyt w szpitalu uzdrowiskowym przysługuje zasiłek chorobowy w wysokości 70% wynagrodzenia – inaczej, niż w przypadku zwolnienia lekarskiego z powodu choroby bez pobytu w szpitalu (wtedy jest to 80%).

Wyjeżdżając do sanatorium uzdrowiskowego lub na turnus rehabilitacyjny w sanatorium uzdrowiskowym, należy liczyć się z koniecznością zorganizowania sobie urlopu. Zazwyczaj kuracjusze korzystają z urlopu wypoczynkowego, inną alternatywą jest urlop bezpłatny, co rzecz jasna nie jest popularnym rozwiązaniem. Wysokość wynagrodzenia na urlopie pozostaje niezmieniona. To bardzo ważne, by wiedzieć wcześniej, czy będzie potrzebny urlop na wyjazd leczniczy. Często zdarza się, że kuracjusze nie mają świadomości, że część wyjazdów leczniczych odbywa się w ramach urlopu. Wiele osób jest przekonanych o tym, że wszystkie formy leczenia sanatoryjnego odbywają się na zwolnieniu lekarskim. Urlop jest niezbędny również wtedy, kiedy rodzic wyjeżdża do sanatorium jako opiekun skierowanego dziecka. W tej sytuacji nie przysługuje zwolnienie lekarskie z tytułu opieki nad dzieckiem. Również wyjazd do sanatorium prywatnie wiąże się z koniecznością wzięcia urlopu.

Rozliczenie nieobecności
ZWOLNIENIE LEKARSKIE - pobyt w szpitalu uzdrowiskowym, turnus rehabilitacyjny w szpitalu uzdrowiskowym
ZWOLNIENIE LEKARSKIE - wyjazd do sanatorium w ramach prewencji rentowej ZUS
URLOP WYPOCZYNKOWY - pobyt w sanatorium uzdrowiskowym, turnus rehabilitacyjny w sanatorium uzdrowiskowym
URLOP WYPOCZYNKOWY - wyjazd do sanatorium jako opiekun dziecka

Podsumowując, można w skrócie temat ująć w ten sposób, że wyjazd do szpitala uzdrowiskowego (bezpłatny) odbywa się zawsze w ramach zwolnienia lekarskiego, natomiast na wyjazd do sanatorium uzdrowiskowego ze skierowaniem (częściowo odpłatny) należy wziąć urlop. Zwolnienie lekarskie otrzyma także osoba wyjeżdżająca na leczenie w ramach prewencji rentowej ZUS. W przypadku wyjazdu jako opiekun również należy zorganizować sobie urlop na czas pobytu w sanatorium.

Pozdrawiam...
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Jadąc z ZUS przed wyjazdem lub odpowiednio wcześniej( skierowanie czasami mamy już kilka miesięcy wcześniej) zanoszę kopię lub oryginał do wglądu w mojej firmie . trzeba też uzgodnić z nią czy bierzemy L 4 czy urlop.W moim wypadku L 4 odpada. (muszę urlop) Po przybyciu do Ośrodka pytają kto chce L4 i takowe wystawiają przy wyjeździe . Sanatorium może wystawić też zaświadczenie ( zaraz po przyjeździe) ,że przebywamy na turnusie rehabilitacyjnym. Musisz liczyć sie z tym ,że i wypłata będzie opóźniona ze względu na późniejsze dostarczenie L-4 do zakładu. Firmie wystarczy ksero skierowania a najlepiej ksero i oryginał do wglądu .( dla porównania) Nic innego z ZUS nie dostaniesz jak tylko skierowanie na turnus rehabilitacyjny. W skierowaniu nie ma daty końca pobytu o ile pamiętam bo pobyt można przedłużyć lub skrócić ( decyzja lekarza w ośrodku) Myślę,że wyczerpująco odpowiedziałem na Twoje watpliwości :)
Ostatnio zmieniony 10 sty 2016 19:53 przez sztani, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Kropkaem....ale Ania pytała o coś innego...
Wie,że należy jej się zwolnienie lekarskie - pyta jak uregulować formalności z zakładem pracy.
Kadry w firmie odpowiedzą jakie mają wymagania.Pewnie samo skierowanie wystarczy,a po powrocie przedłożenie zwolnienia.
kropkaem
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Felice pisze:Kropkaem....ale Ania pytała o coś innego...
Wie,że należy jej się zwolnienie lekarskie - pyta jak uregulować formalności z zakładem pracy.
Kadry w firmie odpowiedzą jakie mają wymagania.Pewnie samo skierowanie wystarczy,a po powrocie przedłożenie zwolnienia.
Felice,
Wydaje mi się, że odpowiedziałam jak najbardziej w temacie. Zebrałam ogół informacji w pigułce, które mogą przydać się Ani, jak i innym użytkownikom forum. Nie zawsze czarne, jest czarne, a białe jest białe. Czasami istnieje coś po środku, o którym nawet nie wiemy, a moglibyśmy wykorzystać.
Nie zaśmiecam wątku.
Ja, nie neguję Twoich wypowiedzi, które nie trzymają się tematu, więc proszę, zanim coś komuś zarzucisz, w tym wypadku mi, przeanalizuj dobrze to, co Ty piszesz, czy zawsze oby na temat, bo od pilnowania porządku i zwracania uwagi jest na forum odpowiednia osoba w postaci administratora..

Pozdrawiam...
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Nie było moim zamiarem ani zwrócenie tobie uwagi,ani negowanie tego co napisałaś.Uściśliłam pytanie na którego odpowiedź Ania czeka.
Jeżeli źle to odebrałaś to przepraszam,nie był to mój zamiar.
kropkaem
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Felice pisze:Nie było moim zamiarem ani zwrócenie tobie uwagi,ani negowanie tego co napisałaś.Uściśliłam pytanie na którego odpowiedź Ania czeka.
Jeżeli źle to odebrałaś to przepraszam,nie był to mój zamiar.
Pozwolę sobie na odpowiedz, chociaż zbaczamy trochę z tematu, ale myślę, że to jest ważne na forum, aby pokazać też różnicę w interpretacji, co może zapobiec dalszym nieporozumieniom.
Felice,
Nie przepraszaj, bo nie ma za co, słowo pisane każdy może odebrać, zrozumieć inaczej, niekoniecznie tak, jakby autor tego chciał i zgodnie z tym co myślał..
Dziękuję Ci za wyjaśnienie sytuacji i punktu widzenia :kwiat:
Pozdrawiam serdecznie...
forumowicz

Post autor: forumowicz »

:oops: :oops: Moje trzy grosze : ;) skserować skierowanie zanieść do swoich kadr .W sanatorium po przyjeżdzie zgłosić fakt że chce się np zwolnienie lub zaświadczenie o pobycie od do (stosowano taką formę np w Sanvicie w Iwoniczu ,teraz ZUS-U nie mają ) :o by przesłać dodatkowo zaraz na początku pobytu .Kadry powiedzą czego i kiedy sobie życzą. :)
ODPOWIEDZ