Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
ania1701
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 maja 2013 08:59
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 7

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: ania1701 »

Witam :kwiat: :) :serce:
Kochani forumowicze kropkaem, sztani, Felice,emik Ania-K raz jeszcze dziękuję za informacje cenne oczywiście :kwiat: . Zrobiłam tak jak pisaliście, przedstawiłam w dziale kadr skierowanie, trochę było zdziwienie, bo jak to, jestem przecież zdrowa, chodzę do pracy a tu .....??? . To dlatego że u mnie w pracy jest to rzadkość, aby ktoś korzystał z takiej formy leczenia (w miarę młoda załoga :) :lol: :) .Tylko ja trochę .... :( Ogólnie co niektórzy zainteresowani :lol: . Więc może przy okazji przetrę szlaki co niektórym. :D . Mój szef też o dziwo wykazał zainteresowanie :lol:
Wykonano ksero skierowania, a zwolnienie mam dostarczyć po przyjeździe. Więc już po stresie, bo trochę się obawiałam reakcji w firmie.

Pozdrawiam serdecznie i dla wszystkich dużo zdrówka w Nowym roku :serce: :kwiat:
Ania
kropkaem
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 18 wrz 2015 20:34
Oddział NFZ: Śląski

Post autor: kropkaem »

ania1701 pisze:Witam :kwiat: :) :serce:
Kochani forumowicze kropkaem, sztani, Felice,emik Ania-K raz jeszcze dziękuję za informacje cenne oczywiście :kwiat: . Zrobiłam tak jak pisaliście, przedstawiłam w dziale kadr skierowanie, trochę było zdziwienie, bo jak to, jestem przecież zdrowa, chodzę do pracy a tu .....??? . To dlatego że u mnie w pracy jest to rzadkość, aby ktoś korzystał z takiej formy leczenia (w miarę młoda załoga :) :lol: :) .Tylko ja trochę .... :( Ogólnie co niektórzy zainteresowani :lol: . Więc może przy okazji przetrę szlaki co niektórym. :D . Mój szef też o dziwo wykazał zainteresowanie :lol:
Wykonano ksero skierowania, a zwolnienie mam dostarczyć po przyjeździe. Więc już po stresie, bo trochę się obawiałam reakcji w firmie.

Pozdrawiam serdecznie i dla wszystkich dużo zdrówka w Nowym roku :serce: :kwiat:
Ania
Aniu1701,
Cieszę się, że przebrnęłaś przez to, chociaż zapewne troszkę nerwów Cię to kosztowało :kwiat:
Gratuluję pozytywnego przyjęcia przez szefostwo i firmę.
Możesz zdradzić, czy to duże przedsiębiorstwo?
Pytam stąd, bo różnie podchodzą do tego w firmach i z ciekawości chcę się dowiedzieć..
Pozdrowionka :kwiat: :kwiat: :kwiat:
Awatar użytkownika
ania1701
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 maja 2013 08:59
Oddział NFZ: Łódzki

Post autor: ania1701 »

kropkaem pisze:
ania1701 pisze:Witam :kwiat: :) :serce:

Ania
Aniu1701,
Cieszę się, że przebrnęłaś przez to, chociaż zapewne troszkę nerwów Cię to kosztowało :kwiat:
Gratuluję pozytywnego przyjęcia przez szefostwo i firmę.
Możesz zdradzić, czy to duże przedsiębiorstwo?
Pytam stąd, bo różnie podchodzą do tego w firmach i z ciekawości chcę się dowiedzieć..
Pozdrowionka :kwiat: :kwiat: :kwiat:
Kropkaem witaj :kwiat:
Moja firma to oddział dosyć dużej korporacji. U mnie w firmie ok 250 zatrudnionych. Dużo to czy mało pojęcie względne. Dla jednych tak, dla innych niewiele.
Nazwy nie zdradzę, co by nie robić reklamy :lol:. Teraz powoli przygotowuje się do wyjazdu, ale już spokojniej . Pozdrawiam serdecznie kwiat: :)
kropkaem
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 18 wrz 2015 20:34
Oddział NFZ: Śląski

Post autor: kropkaem »

ania1701 pisze: Kropkaem witaj :kwiat:
Moja firma to oddział dosyć dużej korporacji. U mnie w firmie ok 250 zatrudnionych. Dużo to czy mało pojęcie względne. Dla jednych tak, dla innych niewiele.
Nazwy nie zdradzę, co by nie robić reklamy :lol:. Teraz powoli przygotowuje się do wyjazdu, ale już spokojniej . Pozdrawiam serdecznie kwiat: :)
ania1701 :kwiat:
Dziękuję za odpowiedź :kwiat: nie chodziło mi o to żebyś podawała nazwę firmy !! co to, to nie :)
Byłam właśnie ciekawa, czy to jakaś korporacja, czy jakaś mniejsza firma.
Bo właśnie często w korpo jest problem z dłuższym wyjazdem, nieobecnością.
Niestety tak też jest i u mnie, totalny brak zrozumienia, może też ze względu na specyfikę pracy na danym stanowisku.
Więc jeszcze gratuluję wyrozumiałości szefostwa i ciesz się kobieto, ciesz :D Pozdrawiam :kwiat: :kwiat: :kwiat:
maria55
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 06 maja 2014 22:11
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: maria55 »

Witajcie mam pytanie jakie dokumenty trzeba złożyć do ZUS czy tylko zaświadczenie lekarskie czy jeszcze jakieś dokumenty z zakładu pracy.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

poczytaj ten temat jest mnóstwo informacji które Ciebie mogą zainteresować
Po pierwsze składasz wniosek o turnus w ramach prewencji rentowej ZUS -PR- 4 (jest na stronie ZUS)
Może wystawić lekarz rodzinny . składasz w swoim ZUS i czekasz na komisję.
Na komisję zabierasz wszystkie dokumenty dotyczace swojej choroby ,wyniki MRI,cz TK lub inne zależy na co chorujesz.
Z zakładu pracy nic nie potrzebujesz to sprawa między ZUS a Tobą . No może potem przychylne spojrzenie jak będziesz jechać na turnus.
Poczytaj temat ,jest trochę tego ale warto. Powodzenia Mario 55
Awatar użytkownika
ania
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2013 09:29
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: ania »

Witam!
Będę składać wniosek o rehabilitację leczniczą w ramach prewencji rentowej ZUS.Podpowiedzcie jak zrobić ,czy prosić lekarza wypisującego wniosek o dopisanie na nim np. w uzasadnieniu , że nie wskazany jest wyjazd w góry ,czy prosić o taki zapis na oddzielnym zaświadczeniu? ;) Pozdrawiam.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Dzień dobry, poprosić lekarza on będzie wiedział gdzie wpisać ;) wpisze zapewne na wniosku.
Powodzenia koleżanko :)
Awatar użytkownika
roxy
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 sty 2014 23:31
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: roxy »

ania pisze:Witam!
Będę składać wniosek o rehabilitację leczniczą w ramach prewencji rentowej ZUS.Podpowiedzcie jak zrobić ,czy prosić lekarza wypisującego wniosek o dopisanie na nim np. w uzasadnieniu , że nie wskazany jest wyjazd w góry ,czy prosić o taki zapis na oddzielnym zaświadczeniu? ;) Pozdrawiam.
Nie wiem jak jest z przeciwwskazaniami, wiem natomiast , że jeśli chodzi o wskazania to lekarz może sobie tak samo wpisać morze jak i Karaiby-wszytko zależy od urzędnika, lekarz orzecznik tylko przyznaje sanatorium bądź nie.
Awatar użytkownika
ania
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2013 09:29
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: ania »

Witaj Roxy!
Problem w tym , że ZUS na oddechówkę nie ma morza :( . Są dwie miejscowości w górach( Wysowa, Rymanów- a ja nie chcę gór)i dwie miejscowości na nizinach ( Wieniec, którego też nie chce i Ciechocinek) ;) . Poproszę więc lekarza ,aby napisał mi we wniosku ze wskazane tereny nizinne , a potem będę będę negocjować z urzędniczkami Ciechocinek zamiast Wieńca :D .
ODPOWIEDZ