Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: sztani »

Z własnego doświadczenia wiem ,że praca nie chodzenie na zwolnienia to plus ,choć usłyszałem od orzecznika takie oto słowa;skoro nie chodzę na zwolnienia to mam starać sie z NFZ. Turnus należy się tym u których jest zagrożenie pójściem na rentę . Ale w końcu przyznał mi to sanatorium . Czyli skoro nie choruję (nie chodzę na L-4 )to jestem zdrowy :lol:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witam, cekaj,sztani jestem w podobnej sytuacji, cały czas pracuję nie korzystając ze zwolnień lekarskich. Jestem w tej dobrej sytuacji że mój syn jest fizjoterapeutą i masażystą na bieżąco dba o kondycję mego kręgosłupa.Na moje wątpliwości co do skierowania do sanatorium , lekarz oświadczył że takie skierowanie jest w interesie ZUS-u, ponieważ będę dłużej pracować a co za tym idzie odprowadzać składki (a to są naprawdę duże pieniądze- w moim przypadku na cele zdrowotne i emerytalne 1400 zł ) :o :o xzibi aktualnie oczekuję na zaproszenia od orzecznika...składałam 25 stycznia na Dąbrowskiego//wielkopolska. jak będę znała szczegóły to napiszę. Pozdrawiam Marylka
cekaj
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 gru 2013 17:06
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: cekaj »

Ja też czekam na zaproszenie, tylko załamię się jak przyjdzie wcześniej niż na 13.02. Jestem w delegacji i nie wiem czy mnie szef puści. Musiałbym zawalić trzy dni. A nie wiecie czy można przełożyć termin komisji?
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

można tylko trzeba zadzwonić i poprosić na wezwaniu na komisję są podane numery telefonu . Sam tak dwa razy zrobiłem ,trzeba podać tylko sensowną przyczynę, nie ma strachu Cekaj :) czekaj spokojnie na wezwanie i dzwoń
Marylko lekarz wysyłający swoje a orzecznik swoje
cekaj
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 gru 2013 17:06
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: cekaj »

Też tak myślałem, że można przełożyć, przecież nie zawsze Wszystkim pasuje w danym terminie. A zwłaszcza, że na ten dzień musisz w pracy brać urlop.
forumowicz

sztani- ale przyznaj że to logiczne rozumowanie :lol: :lol: :lol: zakładam ,że w ZUS-ie pracują inteligentni ludzie.. :oops:
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Tak przyznaję ,jest to jak najbardziej prawidłowe myślenie .Tylko czy wszyscy orzekający w ZUS myślą podobnie .Tu postawię znak zapytania
forumowicz

Nie czepiajmy się, damy radę :lol: :lol: :lol: :lol:
p-siak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 cze 2013 20:36
Podziękowano: 10 razy

Post autor: p-siak »

Witam, czy dołączyć wypis ze szpitala i rezonansu do wniosku, czy lepiej dopiero orzecznikowi przedstawić wszystkie ,,papiery"? W lubelskim ZUS na kiedy obecnie dają? Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.
henrys66
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 cze 2013 20:56
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 13
Podziękowano: 1 raz

Post autor: henrys66 »

grzegorzgg67 pisze:Witam, czy dołączyć wypis ze szpitala i rezonansu do wniosku, czy lepiej dopiero orzecznikowi przedstawić wszystkie ,,papiery"? W lubelskim ZUS na kiedy obecnie dają? Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.
Weź ze sobą wszystkie badania i przedstaw orzecznikowi na komisji.Ja dzisiaj dostałem skierowanie na 10 kwietnia a żona tydzień wcześniej dostała na 5 maja.Pozdrawiam .
ODPOWIEDZ