OPOLSKI NFZ - kolejka

Tu umieszczamy tematy związane z kolejką i oczekiwaniem na wyjazd do sanatorium.
skrzys
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 lip 2024 11:00
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Re: OPOLSKI NFZ - kolejka

Post autor: skrzys »

Jak dobrze pamiętam to po 12 miesiącach od zakończenia można składać wniosek a po 18 miesiącach od pobytu można znowu wyjechać. :) Trochę to rozciągnięte w czasie, organizm wg mnie oczwiście powinien jak najczęściej móc takie sanatoryjne leczenie mieć. Ale cóż, takie przepisy. Może kiedyś je zmienią. Wiem, ktoś napisze że prywatnie to można częściej ale nie każdego stać na to.
Fajnie że załatwiłaś sprawę tylko mam pytanie co znaczą słowa: "dołączyć odpowiednie papiery, które udokumentują to że nie mogę wyjechać w danym terminie"? Masz im wysłać rozpiskę urlopów z pracy czy jak? Ale fajnie że wszystko jak narazie idzie po twojej myśli :D A tak nawiasem to mając jakiś staż sanatoryjny gdzie byś chciała trafić? tzn miejscowość ewentualnie sanatorium? A i pytanie dodatkowe czy lekarz wypisując skierowanie ma możliwość zasugerowania kierunku skierowania? Mam na myśli: góry, morze tego typu sugestie czy nie? I jak to wygląda w praktyce? czy dają na przemian morze, góry, morze czy nie?

A jeszcze upomnę sie u Mijariolce i Lewendzie o obiecane jakieś relacje najlepiej okraszone fotkami :D
Mijariolka
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 03 mar 2023 20:07
Podziękowano: 10 razy

Post autor: Mijariolka »

Skrzys, moja relacja z pobytu jest w dziale Oceń sanatorium, niestety bez foto ;)
Lawenda, wszystko jest na dobrej drodze w Twojej sprawie i niech tak zostanie. Panie w naszym oddziale są ok. Przed ostatnim wyjazdem dzwoniłam z prośbą o Busko-Zdrój i dostałam :D Jestem pewna, że będziesz zadowolona z kolejnej kuracji.
Pozdrawiam cieplutko :kwiat:
Awatar użytkownika
lawenda
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 cze 2014 15:01
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 42 razy

Post autor: lawenda »

Skrzys realia są jakie są i nic na to nie poradzimy. Jak to mówią, w tym kraju trzeba mieć zdrowie, czas i pieniądze aby móc chorować. :(
Odpowiednie papiery w moim przypadku to chyba zaświadczenie z firmy że urlop został zaplanowany i w innym terminie go nie dostanę (tak myślę). Jeśli dostanę przydział to wtedy dopytam w NFZ i jeśli nie uda załatwić się tego po mojej myśli to po prostu zrezygnuję z wyjazdu, choć będzie mi szkoda. :(
Lekarz wypisując wniosek już chyba nie ma możliwości wpisać jakie mamy preferencje co do miejsca czy regionu, bo nie ma ponoć takiej rubryki we wniosku. Jak już złożysz wniosek i pokaże się na IKP, że został zaakceptowany to możesz napisać maila z prośbą o konkretną miejscowość czy rejon. Czy NFZ się przychyli to już inna bajka. Nie ma chyba jakichś sztywnych reguł co do przydziału. Ja miałam chyba najpierw 2 razy góry, potem morze potem znów 2 razy góry i znów morze, z tym że ostatnio o nie poprosiłam. Tym razem też chciałabym morze, bo działa na mnie kojąco to po pierwsze, a po drugie lubię zimną wodę. ;)
Moje poprzednie opisy pobytów znajdziesz na forum.

Mijariolka potwierdzam Twoją opinię co do pań w naszym NFZ-e. Ale pamiętam sytuację kiedy starałam się o zwrot w listopadzie i usłyszałam od pani z NFZ że to nie koncert życzeń i nie będziemy sobie wybierać miejsca i czasu. Dopiszę tylko że nie prosiłam o konkretne miejsce tylko o zwrot na listopad. :roll: Myślę i mam nadzieję że ta pani już nie pracuje. ;)
Awatar użytkownika
lawenda
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

No i jest...... co prawda na przeciwległym końcu kraju niż planowałam, ale jak to mówią, tylko krowa nie zmienia zdania. :lol: :lol: Adria Szczawnica. Co do samej Szczawnicy to jestem pewna, że mnie nie rozczaruje w jesiennej odsłonie, a obiekt.....no cóż ..... pożyjemy zobaczymy. ;) Posiłki na miejscu, baza zabiegowa w Sylwi, ale póki co nóżki jeszcze zdrowe, dam radę...... całe 2 minuty pieszo. :lol:
Mijariolka
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Lawenda gratuluję Szczawnicy, ośrodka niestety nie znam. Jestem pewna, że tak świetnie wszystko sobie poukladasz, że będziesz zadowolona z pobytu, czego oczywiście życzę Tobie z całego serducha :serce:
Kiedy jedziesz
Awatar użytkownika
lawenda
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dziękuję Mijariolka. :kwiat:
Pobyt zaczynam 25 września. :D
orion
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 mar 2025 18:00
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: orion »

Gratuluję Lawenndo przydziału :kwiat: Szczawnica wspanałe miejsce , i to w jesieni ... Może tylko trochę nóżki zabolą :)
Pozdrawiam....
Mijariolka
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Lawendo piękny czas w uroczych okolicznościach przyrody :serce:
Pozdrawiam cieplutko :kwiat:
Awatar użytkownika
lawenda
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dziękuję Mijariolka. :kwiat:
Nóżki mogą boleć, ;) piękno jesiennej Szczawnicy mi to wynagrodzi. :D Cieszę się z tej Szczawnicy, choć sam obiekt, nocleg i baza zabiegowa to jedna wielka niewiadoma.
Ale trzeba być dobrej myśli. ;)

Pozdrawiam cieplutko. :kwiat:
skrzys
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 lip 2024 11:00
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: skrzys »

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów :D , a szczególnie lawendę :D Jakie pierwsze wrażenia po dwóch dniach pobytu w Szczawnicy? Jak na posiłki idzie się do innego budynku to chciałbym tylko przestrzec przed zostawianiem jakichś rzeczy wartościowych w kieszeniach kurtki, bluzy którą ewentualnie zostawia się w szatni. Ja będąc w tamtym roku słyszałem że złapali złodzieja(chyba kobieta) który ukradł reklamówkę z jakimiś zakupami(bodajże buty) a za drugim razem komóś zginął portfel z dokumentami i pieniędzmi. To tak ku przestrodze. Byłem w Szczawnicy w lecie prywatnie na wyjezdzie weekendowym i miejscówka suuuper, poza tym będziesz mieć okazję uczestniczyć w redyku jesiennym (10 i 11 października 2025 roku w Szczawnicy odbędzie się jedno z najbardziej malowniczych i symbolicznych wydarzeń jesieni – Redyk Jesienny. To nie tylko przemarsz owiec ulicami uzdrowiska, ale również barwne widowisko, które łączy pokolenia, przypomina o dawnych zwyczajach i daje możliwość zetknięcia się z autentyczną kulturą góralską) Nic tylko pozazdrościć. Może zobaczymy jakieś zdjęcia???Pozdrawiam :kwiat:
ODPOWIEDZ