Kręgosłup szyjny
- sztani
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 gru 2012 09:59
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 7 razy
Re: Kręgosłup szyjny
Witaj w klubie Sztanisztani pisze:Ja mam rezonans odcinka szyjnego 26 maja a jestem przed Komisja w PCON też 1 kwietnia . co prawda mam opisy zdjęć z teraz iz przed 3 lat . Pewnie lepszy rezonansJa mam tak potężne szumy w uszach . dretwienia rąk ,ze aż się boję . jak zamknę oczy to ustać nie mogę . Dosyć narzekania
![]()
![]()
Czy rezonans lepszy ? zależy co chcemy zdiagnozować .Zdjęcie rentgenowskie obrazuje elementy kostne , natomiast rezonans magnetyczny obrazuje tkanki miękkie .
Rezonans magnetyczny jest szczególnie przydatny w diagnostyce chorób mózgu i kręgosłupa (pozwala na bezpośrednie uwidocznienie dyskopatii i rdzenia kręgowego) oraz wszystkich struktur tworzących stawy.
A narzekaj sobie ile chcesz
-
Rachel
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 2
Ja mam rezonans magnetyczny "szyjnego" sprzed 11 lat. Gdy doktor zobaczyła opis oraz moje dolegliwości dolegliwości to od razu postanowiła wypisać mi skierowanie na powtórzenie badania. Powiedziała, że w ciągu 11 lat mogło się sporo zmienić na niekorzyść (tylna, centralna wypuklina jądra miażdżystego na poziomie C6/C7 zwężająca przednią rezerwę płynową oraz nieznacznie modelująca przednią powierzchnię rdzenia szyjnego). Te moje drętwienia, mrowienia rąk to podobno z tego co w nawiasie się biorą.sztani pisze:Ja mam rezonans odcinka szyjnego 26 maja a jestem przed Komisja w PCON też 1 kwietnia . co prawda mam opisy zdjęć z teraz iz przed 3 lat . Pewnie lepszy rezonansJa mam tak potężne szumy w uszach . dretwienia rąk ,ze aż się boję . jak zamknę oczy to ustać nie mogę . Dosyć narzekania
![]()
![]()
- sztani
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 gru 2012 09:59
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 7 razy
-
Rachel
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 2
-
forumowicz
Sztani te objawy o których piszesz zbadaj ale ,badając błędnik i to chyba raczej szybko proponuję.