Kręgosłup szyjny

Rehabilitacja narządu ruchu. Sanatoryjne leczenie chorób stawów, kręgosłupa, ograniczenia ruchowe, stany pourazowe stawów i kości.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Re: Kręgosłup szyjny

Post autor: Felice »

A gdzie będziesz robiła?
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Ja mam rezonans odcinka szyjnego 26 maja a jestem przed Komisja w PCON też 1 kwietnia . co prawda mam opisy zdjęć z teraz iz przed 3 lat . Pewnie lepszy rezonans ;) Ja mam tak potężne szumy w uszach . dretwienia rąk ,ze aż się boję . jak zamknę oczy to ustać nie mogę . Dosyć narzekania :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
nika7
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 lut 2014 12:29

Post autor: nika7 »

No to mamy pana w klubie :kwiat:
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

sztani pisze:Ja mam rezonans odcinka szyjnego 26 maja a jestem przed Komisja w PCON też 1 kwietnia . co prawda mam opisy zdjęć z teraz iz przed 3 lat . Pewnie lepszy rezonans ;) Ja mam tak potężne szumy w uszach . dretwienia rąk ,ze aż się boję . jak zamknę oczy to ustać nie mogę . Dosyć narzekania :lol: :lol: :lol:
Witaj w klubie Sztani :kwiat: możesz rozwinąć skrót PCON .
Czy rezonans lepszy ? zależy co chcemy zdiagnozować .Zdjęcie rentgenowskie obrazuje elementy kostne , natomiast rezonans magnetyczny obrazuje tkanki miękkie .
Rezonans magnetyczny jest szczególnie przydatny w diagnostyce chorób mózgu i kręgosłupa (pozwala na bezpośrednie uwidocznienie dyskopatii i rdzenia kręgowego) oraz wszystkich struktur tworzących stawy.
A narzekaj sobie ile chcesz :lol: :lol: ja Cię rozumiem . Pozdrawiam :kwiat: :kwiat:
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Rachel »

Alice pisze:A gdzie będziesz robiła?
W Enel-med przy ul. Gilarskiej
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

sztani pisze:Ja mam rezonans odcinka szyjnego 26 maja a jestem przed Komisja w PCON też 1 kwietnia . co prawda mam opisy zdjęć z teraz iz przed 3 lat . Pewnie lepszy rezonans ;) Ja mam tak potężne szumy w uszach . dretwienia rąk ,ze aż się boję . jak zamknę oczy to ustać nie mogę . Dosyć narzekania :lol: :lol: :lol:
Ja mam rezonans magnetyczny "szyjnego" sprzed 11 lat. Gdy doktor zobaczyła opis oraz moje dolegliwości dolegliwości to od razu postanowiła wypisać mi skierowanie na powtórzenie badania. Powiedziała, że w ciągu 11 lat mogło się sporo zmienić na niekorzyść (tylna, centralna wypuklina jądra miażdżystego na poziomie C6/C7 zwężająca przednią rezerwę płynową oraz nieznacznie modelująca przednią powierzchnię rdzenia szyjnego). Te moje drętwienia, mrowienia rąk to podobno z tego co w nawiasie się biorą.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Jest to Powiatowe Centrum Orzekania o Niepełnosprawności przy powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie . Anusia wiem ,że nie widać na zdjęciu tkanek miękkich i dlatego mam rezonans a zmiany mam b. duże .
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Gdy ja składałam wniosek o świadczenie rehabilitacyjne to kierownik ZUS zapytał mnie czy posiadam orzeczenie o niepełnosprawności. Odpowiedziałam, że tak, mam lekki stopień. Zdziwiłam się gdy on powiedział abym koniecznie dostarczyła do dokumentacji. Zwykle gdy okazywałam orzeczenie to lekarze mówili mi, że ich to nie obchodzi. Nie wiem kiedy skierują mnie na komisję, ale mam nadzieję, że po 1 kwietnia, bo chciałabym zdążyć z tym rezonansem :)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witajcie :) ups jestem przerażona ,jak Was czytam i co z tymi naszymi szyjkami>?
Sztani te objawy o których piszesz zbadaj ale ,badając błędnik i to chyba raczej szybko proponuję. :kwiat:
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

Kruszynko :kwiat: no fakt można się przerazić , ale nie ma co się bać . Najważniejsza sprawa to się zdiagnozować i rehabilitować się systematycznie , będę trąbić o tym na wszystkie kierunki świata - rehabilitujcie się póki czas -
ODPOWIEDZ