SZPITAL UZDROWISKOWY

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
niekiepska2014
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 08 maja 2014 08:59
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 7

Re: SZPITAL UZDROWISKOWY

Post autor: niekiepska2014 »

Tak mnie też mówiła koleżanka że musiały chyłkiem uciekać przed portierem,tak się bardzo cieszyłam ,że to Zakopane
ale jak usłyszałam o tych warunkach,to mam duży dylemat czy jechać.
anezobk
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 22 sie 2010 20:48
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 1 raz

Post autor: anezobk »

Alice ,byłam na rehabilitacji dwa lata temu w marcu ,jakoś przeżyłam nie było tak tragicznie.Można było wychodzić to był ten plus,nie koniecznie trzeba przechodzić obok portiera jest też boczne wejście do szpila od strony parkingu ,chyba że zamknęli.Skorzystaj bo warto ,a pokój miałam po remoncie i piękną łazienkę ,długi przedpokój i szafy w ścianie zamykane na klucz .Szafki i szafeczki na sali już nowoczesne i radio też nam grało byłyśmy w 4 osoby .Jedzenie skromne ale ja nigdy nie narzekam .Podali ,sprzątnęli cóż więcej potrzeba. Czajnik na korytarzu,28 dni da się wytrzymać ,jest biblioteczka można czytać.Decyzja należny do Ciebie .Powodzenia.
niekiepska2014
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

anezobk
cieszę się, że przeczytałam coś pozytywnego o Szpitlu w Zakopanym ,można powiedzieć że miałaś super warunki,
czy możesz mi podpowiedzieć jakich użyć argumentów ,aby dostać pokój z łazienką?
nie wszystkim się to udaje,moja koleżanka musiała korzystać z łazienki i WC na korytarzu.
Awatar użytkownika
tommy
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 20 lis 2014 09:39
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: tommy »

Ja pamiętam , że jak lekarka w POZ mi napisała skierowanie do NFZ na pobyt w szpitalu uzdrowiskowym to byłem w strachu , że znowu szpital.... :shock:
A potem trafiłem do Iwonicza " Excelsior" i było SUPER . Od tej pory wszystkim opowiadam , że w SU jest fajnie :D
No i dziś czytam Wasze opisy z Zakopanego i szok, że jednak są też " zwykłe" szpitale...
( a byłem rozczarowany , że dostałem skierowanie tym razem do zwykłego sanatorium)

pozdrawiam :mrgreen:
anezobk
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 22 sie 2010 20:48
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 1 raz

Post autor: anezobk »

niekiepska2014 ,nic nie robiłam przyszła pielęgniarka i wyczytała nazwiska i poszłam za nią ,kazała się kierować na ostatnie piętro .Tak też uczyniłam ja mam profil reumatologiczny i trafiłam do" płucników ". Piękny widok z pokoju,góry tuż, Śpiący Rycerz ,patrzyłyśmy na niego kilka razy dziennie,dwie ściany przeszklone oknami.Jak w ogrodzie zimowym.W dzień było cieplutko , a wieczorkiem lizało chłodem dlatego trzeba mieć sweter lub tradycyjnego polara.Jest też taki mały bufecik z ciachem,pączkami ,gazetą i kawką.Pozdrawiam
niekiepska2014
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

anezobk dzięki ,chyba pojadę może tez będzie fajnie,miałaś przepiękne widoki.
pozdrawiam :D :D
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2012 18:48
Podziękowano: 2 razy

Post autor: emik »

To ja mam pytanie do tych bardziej doświadczonych forumowiczów. Powiedzcie mi, kto wypełnia wniosek na leczenie w szpitalu uzdrowiskowym? Specjalista z przychodni lub szpitala czy może to być lekarz POZ? Strona NFZ-u mówi o specjaliście, forumowicze niektórzy również o POZ.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Cytat ze strony NFZ....nigdzie nie ma mowy o specjaliście
Leczenie uzdrowiskowe jest kontynuacją leczenia szpitalnego lub ambulatoryjnego pacjenta. Jego celem jest rehabilitacja, leczenie chorób przewlekłych oraz profilaktyka.

Skierowanie na leczenie uzdrowiskowe wystawia lekarz ubezpieczenia zdrowotnego, biorąc pod uwagę aktualny stan zdrowia pacjenta, uwzględniając wskazania lub istniejące przeciwwskazania (Lista przeciwwskazań do leczenia sanatoryjnego) oraz wpływ leczenia uzdrowiskowego na stan zdrowia pacjenta.

Lekarz lub sam pacjent przesyła skierowanie do oddziału wojewódzkiego NFZ – w zamkniętej kopercie, opatrzonej napisem „Skierowanie na leczenie uzdrowiskowe”. Można też dostarczyć skierowanie do osobiście do oddziału NFZ.

Jest tylko jeden wymóg,nie może być z prywatnego gabinetu,czy szpitala.
niekiepska2014
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Ja do tej pory wyjechałam tylko 1 x ,otrzymałam skierowanie od specjalisty reumatologa.
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2012 18:48
Podziękowano: 2 razy

Post autor: emik »

Alice, z pełnym szacunkiem dla Twojej wiedzy. To też cytat ze strony NFZ, tyle ze z oddziału wojewódzkiego. To właśnie czytałam wczoraj i stąd się wzięło moje pytanie do forumowiczów.

" uzdrowiskowa rehabilitacja dla dorosłych w szpitalu uzdrowiskowym - trwa 28 dni i odbywa się w ramach zwolnienia lekarskiego wystawionego przez lekarza uzdrowiska.Zakład lecznictwa uzdrowiskowego udziela świadczeń na podstawie skierowania wystawionego tylko przez lekarza specjalistę z poradni: ortopedycznej, neurologicznej, rehabilitacyjnej lub reumatologicznej, lub z oddziałów szpitalnych, potwierdzonego przez oddział Funduszu."
I
ODPOWIEDZ