Szalona Paczka

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
ysy
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 kwie 2022 21:22
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 8

Re: Szalona Paczka

Post autor: ysy »

Gieniu :serce: spróbuję się troszkę pomądrzyć i odpowiedzieć na twoje pytanie "Kiedy jest najwięcej jodu?"
No cóż, dziś to jest trudne pytanie. Kiedyś gdy pogoda była normalna to mieliśmy sztormy na przełomie listopada i grudnia oraz w kwietniu, choć w kwietniu słabsze one były. W tym czasie (w czasie sztormu) woda morska jest rozrywana przez wiatr i uwalnia do powietrza jod zawarty w morskiej soli.
Ostatni listopad był na tyle ciepły że na plaży co niektórzy opalali się więc i o jodzie nie ma co marzyć. Zimową porą, ze względu na cięższą i gęściejszą wodę morską, woda morska jest przy dnie a na niej jest woda słodka która jest lżejsza ale nie pozwala jodowi wyjść na powierzchnię. Latem można liczyć na troszkę więcej jodu ale to tylko tyle co kot napłakał. Woda się nagrzewa i zaczyna krążyć między dnem a powierzchnią. W tym czasie można liczyć na troszkę jodu. Nasuwa się pytanie: "skąd wiemy że jest jod?" To proste, latem wody z głębin morza wypływają na powierzchnię a dowodem na to jest np. gorący, upalny dzień a woda na plaży jest lodowata. Jest lodowata bo jest z głębin a ciepła z plaży jest zabierana w głąb morza.
I kolejne pytanie :"skąd słodki lód na morzu?" Jak wiecie Bałtyk jest raczej małym morzem, zamkniętym i polodowcowym. Choć co 7 do 10 lat woda w Bałtyku jest wymieniana przez słony ocean to jest on zlewiskiem dużej ilości wody słodkiej z rzek. Woda słodka jako że jest lżejsza od słonej jest na powierzchni i gdy tylko przyjdą mrozy to zamarza już w 0 st. C. Woda czy to słona czy słodka w temperaturze +4 st. C ma największą gęstość a przez to i ciężar. Woda słona jako że cięższa idzie na dno a woda słodka ją pokrywa i dzięki temu zimą o jadzie można tylko pomarzyć.
Ot i cała filozofia.
:D
Awatar użytkownika
ysy
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Zbyszku :kwiat: z całym szacunkiem, a nie przyszło Ci do głowy że tu jest po prostu czystsze powietrze, bez duszących smogów które często i gęsto występują na południu naszego pięknego kraju?
Rozmowa z Tobą przypomniała mi taki stary dowcip:

Lekarz mówi do pacjęta:
- Z pańskim zdrowiem nie jest najlepiej, patrząc po wynikach. Zaleciłbym Panu spędzenie urlopu nad morzem, czy nie sprawi to panu kłopotu?
- Nie, skądże, jestem marynarzem.
:lol: :lol: :lol:
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Ysy z całym szacunkiem do Twojej wiedzy, ale przeczesałem internet na ten temat i wszędzie jest stwierdzenie, że nad Bałtykiem najwięcej jodu można otrzymać spacerując do 300 metrów od linii brzegowej wiosną jesienią, zimą. Najlepiej przy wietrznej pogodzie i sztormie, gdy fale bijają się o brzeg.
Nigdzie nie znalazłem informacji, że nagle nad naszym morzem brakuje jodu z powodu zmian klimatycznych.. :roll:
Może dla mieszkających nad morzem jest to nieistotne, ale dla nas liczy się każda dawka jodu i czystego powietrza.
Z tego wniosek, że Genia miała rację.
Czyli spacerując w Świnoujściu wszystkimi trzema promenadami wdychamy jod, bo są one w odległości mniejszej niż 300 m od linii brzegowej.
Awatar użytkownika
ysy
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Zbyszku :kwiat: , masz rację i to się zgadza ale chyba nie doczytałeś do końca w necie. To się może tyczyć morza Północnego, Śródziemnego, oceanu ale na pewno nie Bałtyku który to jest zaliczany do mórz SŁODKICH a nie słonych jak wyżej wymienione.
Dobra Zbyszku :kwiat: , wiem, wiara czyni cuda i dobrze że masz tą wiarę. Powiem Ci nawet że zazdroszczę Tobie bo dla mnie świat jest poprostu matematyką i fizyką. :D
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Ysy podyskutowaliśmy trochę, chociaż każdy z nas nie zmienił swojego zdania w temacie, ale nigdy nie byłem dobry z fizyki i matematyki i tym samym już zakończę naszą dyskusję, która wydaje mi się, że była wymianą poglądów w temacie zawartości jodu na naszym wybrzeżu i nie była w burzliwa. :)
Niestety nie udało mi się dzisiaj dodzwonić do swojego NFZ, bo chyba były odłożone słuchawki obu telefonów. :roll:
Jutro od rana ponowię próbę i już nie odpuszczę. :lol:
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Podziękował: 159 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

Panowie zapraszam Was obu na kawę ☕️ ;) ☕️ fajne treści do poczytania
Ja także kocham góry bo morze na wyciągnięcie ręki mam...
Dzwonię i cały czas zajęty do NFZ :o
Awatar użytkownika
ysy
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

No i Atinka :serce: kawą sprawę załatwiła :lol:
Fajnie było wymienić poglądy, coś się chociaż działo.
Zbyszku, życzę Tobie zwrotu lepszego od tego który sobie wymarzyłeś. 🤗😊
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Atina, to tak jak u mnie z tym NFZ
Ja jutro od rana będę atakował, może już telefony będą działać.
Ysy dziękuje za życzenia w sprawie zwrotu i pijemy tą kawę która postawiła Atina. :kwiat:
Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lut 2015 18:49
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 21

Tu Szalona Paczka

Post autor: Hipokryt »

Podziękowania i szacunek dla Ojca Założyciela Szalonej Paczki :kwiat:
Podziwiam Jego wiedzę i umiejętności przekazania nam ciekawej tematyki z przedmiotów ścisłych :D
To interesująca lektura godna uwagi :)
Mazrena
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 14 sty 2017 16:54
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 9
Podziękował: 11 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Mazrena »

oo ciekawy temat się rozwinął, ale ja będę tak jak Ty Zbyszku przy zdaniu,że jadę nad morze nasze po jod :)
I tego będę się trzymała :lol:
Może większy jod będzie nad morzem śródziemnym :?: :idea:
Atinko to Ty tydzień po nas zaczęłaś zabiegi, a nie od 2.01 My w tym tyg już kończymy :)
Kawka popołudniowa wskazana , bo zaraz czas zabiegów. 8-)
ODPOWIEDZ