Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
mariolaa
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 mar 2011 20:33

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: mariolaa »

violet58 dziekuje za tak szczególowy opis bedzie na pewno pomocny jak bedziemy pod tych szczebelkach przechodzić aby osiagnać cel ...........sanatorium.
Nie uciekaj calkowicie z tego watku będziesz zapewne sluzyl nam jeszcze tu pomoca a szczególnie tym swoim optymizmem dodawał otuchy przed kolejnymi niespodziankami.
Dużo zdrówka! i.... gratulacje dla Bardzo Pomocnego Kuracjusza!
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Post autor: violet58 »

"Nie wydaje mi się, żeby człowiek musiał być pesymistą. Chyba że ktoś żyje gdzieś daleko, w jakimś kraju, w którym jest obrzydliwie dobrze, wesoło, ciepło, bogato - to bardzo proszę, wtedy maleńka dawka pesymizmu jest wskazana, dla zachowania równowagi, zdrowia psychicznego oraz harmonii. Co innego, kiedy żyjemy tu i teraz. Tutaj jest potrzebna potężna dawka optymizmu, z tych samych powodów. To znaczy dla zachowania równowagi w przyrodzie" ( Katarzyna Grochola )
W miarę swoich skromnych możliwości zawsze będę służył pomocą, na pewno będę zaglądał - za wyjątkiem czasu wyjazdu do sanatorium.... sierpień bez TV, laptopa. Tylko Beskid Śląski i ja :D
Na oceny i forum będzie czas we wrześniu
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Wielkość człowieka ,poznajemy po jego skromności :)
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Miłe, choć z pewnością nie o mnie :oops: Z pochwałami trzeba uważać bo....
"Uświadomiona skromność przestaje być skromnością." Marie von Ebner-Eschenbach :lol:
Bozena2
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 10 maja 2012 08:07

Post autor: Bozena2 »

witam. jeszcze tylko jedno pytanie.czy szanse na skierowanie są większe po pobycie na zwolnieniu, czy takie same jak bez zwolnienia. pozdrawiam
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Bożenno, jeśli jesteś na zwolnieniu ZUS może sam skierować Ciebie na rehabilitację, gdy pracujesz możesz sama złożyć taki wniosek (wypełnia lekarz rodzinny, a druk jest na stronie internetowej ZUS). Pozdrawiam :)
Bozena2
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 10 maja 2012 08:07

Post autor: Bozena2 »

dzięki, o to mi właśnie chodziło,pracuję i jeśli nie muszę nie chciałabym iść na zwolnienie aby złożyć wniosek.pozdrawiam
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Nic dodać,nic ując do postu Basi. Szanse myślę, że są takie same. Do rehabilitacji w ramach prewencji, jak wynika z postów w tym wątku, kierowane są zarówno osoby przebywające na zwolnieniach jak i aktywne zawodowo. Różnica polega na osobie wnioskującej- w przypadku pierwszej grupy osób jest to zwykle orzecznik ZUS kontrolujący zasadność zwolnienia, ci drudzy muszą się udać do lekarza rodzinnego lub prowadzącego i dostarczyć wypełniony przez niego wniosek plus załączniki do ZUS. I dodatkowo zaliczyć stress związany z "komisją" :)
Awatar użytkownika
magaziata
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 sie 2011 10:10
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: magaziata »

I po bólu,to znaczy po komisji.czas trwania komisji 3 min, a na koniec stwierdzenie pani orzecznik- przyznano sanatorium , o miejscu i terminie dowie się Pani listownie.potem zwrot kosztów przejazdu i koniec wizyty w szczecińskim ZUS-ie.Dłużej czekałam pod kasą niż trwała wizyta :lol: :lol: :lol: Teraz czekam cierpliwie. :twisted: :twisted: :twisted:
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 12

Post autor: Selene »

Witaj magaziata :)

W Twoim przypadku jaki był okres oczekiwania od złożenia wniosku do komisji :?:

Serdecznie pozdrawiam :)