SZPITAL UZDROWISKOWY

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Re: SZPITAL UZDROWISKOWY

Post autor: Felice »

Emik,ale to dotyczy uzdrowiskowej rehabilitacji w szpitalu uzdrowiskowym i się zgadza,tu specjalista.
Poprzednie pytanie brzmiało:
"Powiedzcie mi, kto wypełnia wniosek na leczenie w szpitalu uzdrowiskowym?"
Jest zasadnicza różnica między tymi dwoma formami leczenia.Odpowiedź dotyczyła konkretnego pytania.
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2012 18:48
Podziękowano: 2 razy

Post autor: emik »

A to z gdańskiego oddziału.

Do szpitali uzdrowiskowych kierowani są ubezpieczeni, których stan zdrowia i schorzenia wymagają bardziej intensywnego leczenia. Jest to kontynuacja leczenia szpitalnego. Skierowanie na tego typu kurację może wystawić lekarz zatrudniony w klinice lub w szpitalu, w którym pacjent był leczony.

o rehabilitacji szpitalnej jest taki sam wpis, jaki umieściłam w poprzednim poście.
I stąd moje wątpliwości.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Może Gdański ma inne wymagania niż daje centrala....tak jak Śląski nie raz cytowany.
A to cytat ze strony Pomorskiego NFZ
"Leczenie uzdrowiskowe przysługuje ubezpieczonemu na podstawie skierowania wystawionego przez lekarza ubezpieczenia zdrowotnego, które wymaga potwierdzenia przez oddział wojewódzki Funduszu właściwy ze względu na miejsce zamieszkania pacjenta."
W zakładce dla pacjentów w dziale "Zasady korzystania z lecznictwa uzdrowiskowego w ramach refundacji przez NFZ "....czyli tak jak mówią o tym przepisy.
Awatar użytkownika
Bogutka5
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 lis 2014 13:28
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 7
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Bogutka5 »

Moja mama czeka w kolejce na UZDROWISKOWE LECZENIE SZPITALNE DOROSŁYCH - wniosek wystawił lekarz rodzinny, mama w szpitalu nie była.
Pismo z NFZ informuje o 6 miesiącach oczekiwania. Reumatologia.
MaryKate
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 gru 2014 13:40
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: MaryKate »

Skierowanie do szpitala uzdrowiskowego wystawił mi lekarz który pracuje w tym szpitalu w którym miałam operacje . Przyjmuje też w poradnii , poszłam na wizyte bo kończyło mi sie L4 i miesiąc po operacji wypisał mi wniosek o szpital uzdrowiskowy . Zaniosłam na drugi dzień do NFZ i decyzja pozytywna po miesiącu . Według mnie nie ma znaczenia czy wniosek jest ze szpitala czy poradnii tylko zależy na co się miało operacje i nie można długo zwlekac ze złożeniem wniosku .
maudew
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 24 sty 2015 08:28
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: maudew »

Witam. Jestem z Gdańska i chociaż na stronie pomorskiego NFZ był wpis, że na szpitalne leczenie uzdrowiskowe kieruje lekarz ze szpitala, to mój nie chciał mi takiego skierowania wystawić, bo rzekomo do jego obowiązków to nie należy. Lekarz specjalista stwierdził, że jak najbardziej należy mi sie pobyt w szpitalu uzdrowiskowym, ale on nie ma umowy z NFZ. Więc trafiłam do lekarza pierwszego kontaktu i tam na podstawie wywiadu, badania i przyniesionej dokumentacji lekarka wystawiła mi skierowanie, ale zaznaczyła, że robi to po raz pierwszy, bo zazwyczaj wystawia skierowania do sanatorium uzdrowiskowego a nie szpitala uzdrowiskowego.
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2012 18:48
Podziękowano: 2 razy

Post autor: emik »

Podobno, kto pyta, nie błądzi. Więc znowu mam pytanie. Czy rehabilitacja w szpitalu uzdrowiskowym to termin tożsamy z rehabilitacją ogólnoustrojową? Jeśli nie, wyjaśnijcie mi różnicę.
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 12

Post autor: Selene »

Emik :kwiat:
Wniosek na rehabilitację w szpitalu uzdrowiskowym składasz w swoim NFZ. Wniosek wpisuje lekarz POZ lub specjalista natomiast wniosek na rehabilitację ogólnoustrojową składasz w wybranym przez siebie ośrodku a wniosek wypisuje li tylko specjalista. Tych ostatnich środków jest sporo i nie koniecznie znajdują się one w miejscowościach uzdrowiskowych. Okres oczekiwania jest różny i może wynosić nawet... 5 lat :!:
danka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 gru 2010 12:40

Post autor: danka »

Witam!Selene może polecisz mi miejscowość na rehabilitację ogólnoustrojową z dobrymi zabiegami.Z góry dziękuję i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 12

Post autor: Selene »

Danusiu :kwiat:

Zajrzyj proszę tutaj:
http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... 13&t=10712
to jest temat właśnie rehabilitacji ogólnoustrojowej.
ODPOWIEDZ