Pogaduchy

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Re: Pogaduchy

Post autor: ANDY12345 »

Pewnie bardziej jesteś wyczulona od przeciętnego człowieka. Jak zwykle oglądałem na którymś z programów popularno-naukowym na planet+ lub bbc earth. Właśnie dotyczył badania snu, zachowania się mózgu itp, a że naukowcy dostają coraz to inne lepsze i czulsze instrumenty to postęp postępuje :lol: . Jedno jest pewne, że mózg podczas snu pracuje o wiele bardziej intensywniej niż na jawie. Wiele wskazuje , że wszyscy śnią, tylko w większości nic nie pamiętamy, a Ty jesteś potwierdzeniem jednej z teorii :) .
Co do wiary to nawet zatwardziały ateista w coś wierzy, bo tak mamy wpisane w naszą psyche, lecz jedni poszukują dowodów na swoją wiarę, inni wolą ślepo wierzyć :roll:
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Kleinehexe »

Też gdzieś słyszałam o tym, że każdy śni  i to ponoć  marzenia senne pojawiają się w tej fazie przed samym przebudzeniem.
A co do wiary, to powiem,  że ten ślepo wierzący ma dużo łatwiej i spokojniej w życiu niż ten co wciąż szuka, ale co zrobić jak się jest tak skonstruowanym. :?
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Ja akurat uważam, że ślepa wiara jest czymś wcale nie najlepszym.
Czy ślepo wierzący ma łatwiej w życiu? Na jakiej podstawie tak przypuszczasz.
Dla mnie ten poszukujący, szczególnie potwierdzenia tego w co chce wierzyć jest mądrym człowiekiem .
Fanatyzm, a ślepa wiara są blisko siebie i niejednokrotnie prowadziły do upadku.
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Post autor: ANDY12345 »

Z tym czasem kiedy śnimy to się nie w pełni zgadzam, tylko po przebudzeniu mamy możliwość przeniesienia snu na jawę i sobie uzmysłowienie , że śniliśmy. Przecież jak śpimy to nam się coś śni ale nie zdajemy sobie z tego sprawy, bo budzimy się gdy już przestaliśmy śnić ;)
Ten ślepo wierzący jest łatwo sterowalny, a czy mu lepiej i spokojniej w kłamstwa wierzyć ? .... mam swoje zdanie.
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Felice pisze: 26 sie 2021 17:10 Czy ślepo wierzący ma łatwiej w życiu? Na jakiej podstawie tak przypuszczasz.
Czemu uważam, że łatwiej? Bo nie musi się zastanawiać, analizować, szukać i kombinować. Ma podane na tacy: rób tak i tak, a będzie dobrze. Ma prosto wytyczoną drogę, a jak do tego głęboką wiarę to i ufność, że Bóg od złego uchroni. To nie jest złe, gdyby tak jeszcze do spraw wiary władza i pieniądz się nie mieszały. To oczywiście moje zdanie i mam nadzieję, że niczyich uczuć religijnych nie uraziłam.😊
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 71 razy
Podziękowano: 77 razy

Post autor: Bibi2 »

Witam wieczorkiem :)

Andy , ja już przeszłam reinkarnację ( mam wnuczęta) :serce:
Na temat snów dużo wiedział Jawa , och a gdzie się podział nasz kolega ?

Tak delikatnie wtrącę , na tym polega wiara , że się wierzy ,
ja potrafię przyjąć dwie formy powstania człowieka w wymiarze boskim jak i teorię Darwina .
Przyjmuję także do wiadomości i stosuję >Bóg dał nam rozum i nakazał z niego korzystać <
Uważam, że fanatyzm to koniec człowieczeństwa .

miłego wieczoru :)
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Oczywiście, że na tym polega wiara,  że się wierzy, dlatego ja przedstawiam się jako niewierząca. Ale ilu jest ludzi, którzy deklarują się jako wierzący, a nie bardzo to się odzwierciedla w ich życiu?
Gdyby fanatycy religijni ze zrozumieniem czytali lub słuchali tego, co mówi do nich ich Bóg, a nie ludzi, którzy wykorzystują wiarę do zdobycia władzy, a co za tym idzie pieniędzy, to raj byłby już na Ziemi. Do tego Bóg dał nam rozum, by to zrozumieć, moim zdaniem, z którym oczywiście nikt nie musi się zgadzać, bo to bardzo delikatny, trudny i bardzo osobisty temat.
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 71 razy
Podziękowano: 77 razy

Post autor: Bibi2 »

Bardzo trudny i delikatny Kleine i poza taką prostą wypowiedzią nie będę wchodzić w dalszą dyskusję nt wiary :D

Śledziki dzisiaj zrobiłam , takie najprostsze z cebulką
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

I myślę, że mądrość przemawia przez Ciebie, także i ja już postaram się nic na ten temat nie pisać, bo i tak dużo powiedziałam, może nawet za dużo :o
Śledziki dobre, dobre, za to u mnie boczniaki po kaszubsku, co to mają niby za śledziki robić :lol:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Bibi chyba zimno na zewnątrz powoduje zmianę jadłospisu , ja też dziś robiłam śledziki.
Ślepa wiara może bardzo zawodzić… będziesz ślepo wierzyła przyjaciółce , a ona ograbi cię ze wszystkiego, łącznie z mężem.😂
Ja jednak zdecydowanie wolę analizować i kombinować.
Dziewczyny miłe, wiara dotyczy nie tylko wyznania.
ODPOWIEDZ