Co do wiary to nawet zatwardziały ateista w coś wierzy, bo tak mamy wpisane w naszą psyche, lecz jedni poszukują dowodów na swoją wiarę, inni wolą ślepo wierzyć
Pogaduchy
- ANDY12345
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 26 maja 2018 11:42
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 3
- Podziękował: 4 razy
Re: Pogaduchy
Co do wiary to nawet zatwardziały ateista w coś wierzy, bo tak mamy wpisane w naszą psyche, lecz jedni poszukują dowodów na swoją wiarę, inni wolą ślepo wierzyć
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 20 mar 2020 22:12
- Podziękował: 26 razy
- Podziękowano: 73 razy
A co do wiary, to powiem, że ten ślepo wierzący ma dużo łatwiej i spokojniej w życiu niż ten co wciąż szuka, ale co zrobić jak się jest tak skonstruowanym.
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Czy ślepo wierzący ma łatwiej w życiu? Na jakiej podstawie tak przypuszczasz.
Dla mnie ten poszukujący, szczególnie potwierdzenia tego w co chce wierzyć jest mądrym człowiekiem .
Fanatyzm, a ślepa wiara są blisko siebie i niejednokrotnie prowadziły do upadku.
- ANDY12345
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 26 maja 2018 11:42
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 3
- Podziękował: 4 razy
Ten ślepo wierzący jest łatwo sterowalny, a czy mu lepiej i spokojniej w kłamstwa wierzyć ? .... mam swoje zdanie.
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

Czemu uważam, że łatwiej? Bo nie musi się zastanawiać, analizować, szukać i kombinować. Ma podane na tacy: rób tak i tak, a będzie dobrze. Ma prosto wytyczoną drogę, a jak do tego głęboką wiarę to i ufność, że Bóg od złego uchroni. To nie jest złe, gdyby tak jeszcze do spraw wiary władza i pieniądz się nie mieszały. To oczywiście moje zdanie i mam nadzieję, że niczyich uczuć religijnych nie uraziłam.Felice pisze: 26 sie 2021 17:10 Czy ślepo wierzący ma łatwiej w życiu? Na jakiej podstawie tak przypuszczasz.
-
Bibi2
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
- Podziękował: 71 razy
- Podziękowano: 77 razy
Andy , ja już przeszłam reinkarnację ( mam wnuczęta)
Na temat snów dużo wiedział Jawa , och a gdzie się podział nasz kolega ?
Tak delikatnie wtrącę , na tym polega wiara , że się wierzy ,
ja potrafię przyjąć dwie formy powstania człowieka w wymiarze boskim jak i teorię Darwina .
Przyjmuję także do wiadomości i stosuję >Bóg dał nam rozum i nakazał z niego korzystać <
Uważam, że fanatyzm to koniec człowieczeństwa .
miłego wieczoru
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

Gdyby fanatycy religijni ze zrozumieniem czytali lub słuchali tego, co mówi do nich ich Bóg, a nie ludzi, którzy wykorzystują wiarę do zdobycia władzy, a co za tym idzie pieniędzy, to raj byłby już na Ziemi. Do tego Bóg dał nam rozum, by to zrozumieć, moim zdaniem, z którym oczywiście nikt nie musi się zgadzać, bo to bardzo delikatny, trudny i bardzo osobisty temat.
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

Śledziki dobre, dobre, za to u mnie boczniaki po kaszubsku, co to mają niby za śledziki robić
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Ślepa wiara może bardzo zawodzić… będziesz ślepo wierzyła przyjaciółce , a ona ograbi cię ze wszystkiego, łącznie z mężem.
Ja jednak zdecydowanie wolę analizować i kombinować.
Dziewczyny miłe, wiara dotyczy nie tylko wyznania.