Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Sanatorium z ZUS, czyli ...

Post autor: jacky6 »

wszelakie opisy i oceny zmierzają w jednym kierunku...
pobożnego życzenia zwanego przez nie koniecznie pobożnych Angliczan ..
wishfull thinking ...
i z takim nam odczuciem - quźwa - każą nam iść spać...
:mrgreen: :ugeek:
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: stokrotka »

olenka989 pisze:No tak ale z NFZ czeka się 2 lata :cry:
Tylko 2 lata ? to macie szczęscie.U nas czeka się 3 lata plus rok od powrotu co razem daje prawie 4 lata na kolejne skierowanie.
fiolet
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2016 21:23
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: fiolet »

Stokrotka - dziękuję ślicznie za wiadomość. Muszę odpisać Ci tutaj ponieważ nie mam jeszcze możliwości wysyłania PW.
A więc byłam w ZUSie ale dowiedziałam się tego samego o czym pisałaś. Niestety nie ma w chwili obecnej możliwości pobytu w miejscowości bliżej położonej ponieważ Ustroń będzie dostępny dopiero od października, a ja muszę być "załatwiona" do końca sierpnia. Więc nie mam innego wyjścia jak jechać do Krynicy mimo mojej wielkiej niechęci ;-(. Panie były dość miłe nawet napomknęły coś o stróżach i o czymś obok ale już trudno, muszę jechać aby mieć za co żyć, tzw. "dobrowolny przymus" ;-(.
olenka989
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 26 sie 2014 17:42
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: olenka989 »

Hej Fiolet.Dasz radę.Dobrze że nie wzięłaś Stróży bo z tego co czytam to mają chyba najgorszą opinię.
W poniedziałek o 11 proszę trzymać za mnie kciuki bo mam komisję u tych "super-uzdrawiaczy"
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 gru 2011 18:45
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: serendipity »

Tak, jak obiecałam, piszę o komisji, na której dzisiaj byłam: lekarz przeglądnęła dokumentację, popukała w kolana, spytała, czy korzystałam z sanatorium nfz i orzekła, że decyzja będzie odmowna, ponieważ jak chcę się leczyć, to powinnam złożyć wniosek do nfz, bo to nfz leczy, a nie zus, zus zajmuje się tylko prewencją rentową, więc skoro nie jestem na zwolnieniu lekarskim, to nie grozi mi teraz renta, dlatego wniosek jest bezzasadny.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Sądzić należy, że w tym przypadku ZUS zachował się całkiem w porządku. Leczenie to leczenie, a prewencja to prewencja :shock:
Awatar użytkownika
Bozena321
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 27 wrz 2014 07:55
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: Bozena321 »

serendipity pisze:Tak, jak obiecałam, piszę o komisji, na której dzisiaj byłam: lekarz przeglądnęła dokumentację, popukała w kolana, spytała, czy korzystałam z sanatorium nfz i orzekła, że decyzja będzie odmowna, ponieważ jak chcę się leczyć, to powinnam złożyć wniosek do nfz, bo to nfz leczy, a nie zus, zus zajmuje się tylko prewencją rentową, więc skoro nie jestem na zwolnieniu lekarskim, to nie grozi mi teraz renta, dlatego wniosek jest bezzasadny.
W tej sytuacji złóż wniosek jeszcze raz. Dostaniesz się do innego orzecznika i może będzie pozytywnie. Nie trzeba chodzić na L4, żeby jechać z ZUS-u z prewencji rentowej.
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 gru 2011 18:45
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: serendipity »

Dzięki, Bożena:) Zastanowię się. Być może jednak nie należy mi się sanatorium w ramach prewencji i nie grozi mi renta, więc postanowiłam się z tego ucieszyć:)
gosiaczek63
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 mar 2015 19:18
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: gosiaczek63 »

serendipity pisze:Dzięki, Bożena:) Zastanowię się. Być może jednak nie należy mi się sanatorium w ramach prewencji i nie grozi mi renta, więc postanowiłam się z tego ucieszyć:)
To,że nie przebywasz na zwolnieniu nie jest podstawą do odmowy rehabilitacji,nie ma takiego przepisu,że się nie należy i jest to tylko foch orzecznika a więc składaj raz jeszcze.Ja nie byłam na L4 i bez problemu dostałam sanatorium.
gosiaczek63
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 mar 2015 19:18
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: gosiaczek63 »

Teodor pisze:Sądzić należy, że w tym przypadku ZUS zachował się całkiem w porządku. Leczenie to leczenie, a prewencja to prewencja :shock:
W porządku :?: :shock: NFZ funduje pół darmowe wczasy,picie wody zródlanej ma być niby lekarstwem na chory kręgosłup,żałosne :shock: Rehabilitacja z ZUS bardzo dużo funduje zabiegów po których naprawdę widać poprawę a to że nie jest się na L4 to nie znaczy,że jest się zdrowym,przecież nie każdy pracodawca toleruje nas na zwolnieniu.
ODPOWIEDZ