Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Wczoraj rozdano 125 skierowań.To po tym toaście Gieniu od razu lepiej.
W dalszym ciągu jednak 38 tyś.
Już spotkałam skierowania na przełom listopad -grudzień
Dzisiaj jak zwykle dzwoniłam , jeśli nie grudzień , to styczeń na pewno . Tyle się dowiedziałam . Tylko , że jeszcze nie tak dawno , .. na pewno , miał byc listopad .... z dnia na dzień , czas oczekiwania się wydłuża
Witam GIENIU skoro Ty spodziewasz się wyjazdu /wg NFZ/ w styczniu 2018r
to ja z moim numerem -7327- na dzień dzisiejszy ,chyba w marcu lub kwietniu 2018r
Nic dodać,nic ująć
Pozdrowienia i całuski dla wszystkich klikających
A wniosek w małopolskim musi być po weryfikacji aby starać się o zwroty.
Nie wiem czy tak jest do końca,z pewnością musi minąć 18 miesięcy od poprzedniego pobytu by móc skorzystać z kolejnego pobytu sanatoryjnego...w przepisach jest mowa o 1.5 rocznej przerwie między pobytami. Więc jeśli wracasz z sanatorium np. w styczniu,w lutym składasz wniosek ,w kwietniu otrzymujesz przydział i numer to 18 miesięcy liczy się od daty zakończenia ostatniego pobytu i wtedy już możesz starać się o zwrot ,niekoniecznie po weryfikacji
Przepisy rozporządzenia ministra zdrowia z 7 lipca 2011 (Dz.U.142.835), w sprawie kierowania na leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitację uzdrowiskową określają zatem zalecaną częstotliwość korzystania z leczenia uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej, nie częściej niż raz na 18 miesięcy.
Zdrowia życzę
Wiosna jak dzwonilam o zwroty to pierwsze pytanie pani z NFZ było czy juz jestem po weryfikacji , to nie wiem czy można jechać wcześniej , weryfikację teraz w w 20 miesiącu miałam , potem oczekiwanie na powrót 1,5 miesiąca , potem dzwonienie o zwroty 2 tygodnie , do wyjazdu też 2 tygodnie to z obliczeń wychodzi 23 miesiące prawie , choć czas oczekiwania miałam wpisany 22 miesiące to dopiero najprawdopodobniej teraz dopiero byłam w sanatorium .
Alein wszystko się zgadza,że kolejny wyjazd do sanatorium po upływie18 miesięcy .Są osoby ,które wniosek składają np ; nawet po roku od przyjazdu teoretycznie mogłyby wyjechać ze zwrotów po 6 miesiącach od złożenia wniosku,/bo wtedy jest to wymagane 18 miesięcy/.
Pierwsze pytanie dzwoniąc o zwrot to czy skierowanie jest po weryfikacji,jesli nie to każą czekać na weryfikację i dopiero dzwonić o zwroty.
Ja miałam taką sytuację,że czas 18 miesięcy upłynął od ostatniego pobytu i mogłam starać się o zwroty , niestety musiałam czekać na weryfikację aby o zwrot się ubiegać.Więc nie tylko te wymagane 18 miesięcy od ostatniego pobytu biorą pod uwagę, jeszcze wniosek musi być po weryfikacji.
Z tego wynika ,że każdy fundusz kieruje się swoimi prawami.
Wienia,nie byłem w takiej sytuacji więc tylko teoretycznie piszę,ale zawsze tej mądrej Pani można się zapytać co ma weryfikacja do ustawy ministra? Należy się dlaczego nie egzekwować? I tak nie nie ma do stracenia bo swoje najwyżej się odstoi....
Wreszcie się doczekałam po prawie trzech miesiącach dostałam list z NFZ z nadanym numerem ponad 63 tys było teraz jest o tys mniej , czas oczekiwania 28 miesięcy z dopiskiem że NFZ zastrzega sobie prawa do zmiany okresu oczekiwania to należy rozumieć wydłużenie , tak czy inaczej pod koniec 2019 lub początek 2020 wyjazd
Dobra zmiana-dobra nowina...szczególnie dla pracujących kuracjuszy! Te pacany z pisu kombinują przy kodeksie pracy,urlop może być od 20 do 30 dni wolnych od pracy,zależne od pracodawcy i jego związków zawodowych,oraz ma być wykorzystany w danym roku kalendarzowym (do tej pory do 30 września roku następnego).
Więc planując wyjazd do sanatorium ( w ramach własnego urlopu) ,nie będzie się w stanie wstrzelić w termin wyjazdu z ustalonym terminem planu urlopowego ,ponieważ,ilość chętnych do wybrania urlopu będzie zagęszczona....
Tak ta banda socjalistów i komunistów teraz dba o zdrowie i wypoczynek pracownika....
Od dwóch lat mamy tylko uchwalane nakazy i zakazy..po kotach i psach będziemy my chipowani..
Witam kolejkę w Małopolsce, po dwóch miesiącach od pierwszego sprawdzenia numeru ( pisma do dzisiaj nie dostałem)
ubyło mi 3121 numerków. W tym tempie to 2019 staje się mało realny, pozostało 59404.
Pozdrawiam oczekujących.