Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
AgaC
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2016 22:18
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: AgaC »

I masz rację, mam szczęście, że mogę sobie latać :D Uwielbiam to :) Na ten rok zaplanowałam sobie
Luty- krynica
Marzec - Wrocław
Maj - kudowa i Praga z przyleglosciami
Czerwiec/lipiec - sanatorium inowrocław
Sierpień - polska wieś na końcu świata + grecja
Listopad - jakąś rehabilitacja nie wiem gdzie. Może Kołobrzeg ? Może Krynica? Zobaczymy co życie przyniesie ;)
Nie zawsze są to wyjazdy all incl ;) Wcale nie warunki przeswiadczaja o tym, czy wyjazd jest udany. Szczęście składa się z małych rzeczy :)
Awatar użytkownika
Maja1912
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 sty 2015 11:32
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 17

Post autor: Maja1912 »

Witaj AgaC :)
"Szczęście składa się z małych rzeczy" to racja, ale w tym zestawieniu to zdanie brzmi jak brzmi. Nie wszystkich niestety stać finansowo (nawet gdy nie jest to wersja de lux) a tym bardziej "urlopowo" na wyjazdy tyle razy w ciągu roku. Można się cieszyć, wyjeżdżając raz
w roku, a resztę czasu spędzać zwiedzając swoje okolice, czy pieszo, czy rowerem. Pełnią szczęścia jest móc to robić z bliską sercu osobą
i wtedy to już w ogóle nie jest ważne ile razy i gdzie jedziemy :D Rzeczywiście masz szczęście, że możesz tyle sobie latać tu i tam.
Pozdrawiam :kwiat:
AgaC
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ale życie jest sztuką wyborów :) Ponieważ lubię podróże to wolę w nie zainwestować :) Od 6 lat mieszkam w domu, który nie ma ogrodzenia. To np dla wielu osób nie do pomyślenia prawda? :) Nie mam super telewizora, designerskich mebli, mam dość leciwe auto :)
Oczywiście każdy mierzy swoją miarka wiadomo. Napisałam tylko, że nie sam standard zakwaterowania jest najważniejszy . Bo nie na tym polega dobrze spędzony czas i skuteczna rehabilitacja :)
AgaC
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

A ad urlopu- ponieważ pracuję staram się łączyć wyjazdy np dlugimi weekendami . Np w maju wezmę tylko 3 dni urlopu a wyjadę na 6 :) Tak też się da :)
Awatar użytkownika
Maja1912
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 sty 2015 11:32
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 17

Post autor: Maja1912 »

Oj AgaC chciałoby się tak, ale w pracy nie jesteśmy sami i nie każdy tak może. Niestety takimi weekendami też trzeba się dzielić, bo ktoś pracować musi, a chętnych do wzięcia w ten sposób urlopu jest tylu, ilu pracujących :lol: :lol:
AgaC
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Maju, każdy z nas ma inną sytuację - wiadomo. Mój post był odpowiedzią na post Skoczka, który napisał ze pewnie wykorzystalam limit wyjazdów na ten rok :) Nie był stwierdzeniem , że wszyscy muszą często wyjeżdżać :)
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Post autor: stokrotka »

Maja 1912 !
Dobrze piszesz dziewczyno! Nie my sami chcielibyśmy tak ułożyć sobie urlop by skorzystać na nim dwa razy-podwoić ilość dni.Takich jest wiecej.
Kwestia kasy ? To odrębny temat.
Człowiek żyje od wypłaty do wypłaty ,po drodze są apteki ,lekarze, i jak odłoży się coś , to cieszymy duszę by starczyło na jeden wyjazd w roku. O ile nic po drodze nie wyskoczy.Wyjazdy weekendowe to tylko w marzeniach.Ale ? jest też kwestia pensji.Pensja ,pensji nie równa.Dlatego są wśród nas rozbieżności.
Jeśli chodzi o wyjazd z ZUS to jak czytam komentarze o możliwości wyboru terminu i miejsca to chyba śnię.Dlaczego tak nie jest w każdym oddziale ZUS ?
Mało że NFZ w różnych regionach różny ma termin oczekiwania ,odpowiadający 1:2 .To teraz ZUS przydziela jak sam chce.A skoro płacę nie małe składki -takie jak inni,to powinnam być traktowana na równi z tymi co mogą sobie wybrać .Dlaczego tak jest ?
Człowiek się cieszy że w ogóle dostanie skierowanie z ZUS ,więc nawet nie mam odwagi zapytać czy moge sobie wybrać.Czytając wcześniejsze komentarze ,zauważyłam że nie kazdy wierzy w to co napisałam.Iż dostałam do ręki skierowanie bez możliwości wyboru .Tak było i tyle w temacie.
Awatar użytkownika
ania
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2013 09:29
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: ania »

Witam!
Proszę Was o zabranie głosu w temacie: co powiedzieć lekarzowi na ostatnim badaniu , przebywając na rehabilitacji w ramach prewencji rentowej , że odczuwamy poprawę stanu zdrowia czy nie odczuwamy poprawy po zakończeniu rehabilitacji?? To wpisuje się do karty . Jak później patrzą na to lekarze- orzecznicy ZUS np. kiedy stajemy na komisji w roku następnym? Jakie są wasze doświadczenia, spostrzeżenia. Pozdrawiam ;) :)
AgaC
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

mam nieodparte wrażenie,że dobrze jest tylko wtedy gdy się pisze,że jest żle... Ech... :cry:
AgaC
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Aniu, wg mnie nalezy powiedzieć,że jest poprawa po rehabilitacji. Bo gdy jej nie ma, to nie ma zasadności dalszego rehabilitowania.
ODPOWIEDZ