Planowana podwyżka za sanatorium

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 35 razy

Re: Planowana podwyżka za sanatorium

Post autor: darek »

Jacek

Troszeczkę odeszłeś od tematu

NIKT nie neguje wypoczynku Par w Kurortach

CHODZI JEDYNIE o pośrednio wyrównanie szans i transparentność w obiektach oferujących usługi w ramach NFZ
Aktualnie w Polsce jest nadal bardzo duzo obiektow ktore mają podpisane kontrakty TYLKO z NFZ i nie udostepniają swoich pokoi gościom komercyjnym.

ZNAM duzo osób ,które otrzymają skierowanie to ta 2 Połówka - Oczywiście bez skojarzeń :)
Jako Komercyjna dokupuje pokój w ośrodku
Jednak jak wspomniałem są też takie które tego nie zrobią

Jacku

Pozwolę sobie przytoczyć Przykład jaki miał miejsce w kołobrzeskiej Willi Fortuna
Na turnusie pojawiło się 80 Małżeństw a liczba miejsc to 170
Pokoi 2 osobowych w Willi jest chyba tylko 25 reszta to pokoje 3 osobowe plus IZOLATKA jako 1

AFERA była nawet pojawiły się media i sprawa była w dziennikach od 18,50 po 19,00 kończąc o 19,30

Oczywiście zgadzam się z opinią kilku przedmówców ,że każdy powinien być RÓWNO traktowany bez dodatkowych bonusów

OCZYWIŚCIE powinna też JEDNA transparentna lista schorzeń ,które zalecają pokoje na wyłączność czyli 1
Ale ta lista powinna być taka sama w Kołobrzegu-Polanicy-Ciechocinku czy Busku

Co zaś tyczy się podwyżek
Duzy % obiektów sanatoryjnych wymaga Naprawdę dużego dofinansowania
Obawiam się że może nastąpić powrót do czasów z przełomu wieku kiedy Standard był na niskim poziomie
a podnoszenie będzie kosztem kuracjuszy
Arker
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 kwie 2021 17:06
Oddział NFZ: Lubelski
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 33 razy

Post autor: Arker »

Andrzej1958 pisze: 13 mar 2025 12:53
Mam wieksze zaufanie do lekarza prawicowego niz teczowego
[/quote]

A jak zobaczysz tęczę po deszczu będziesz złorzeczył na naturę czy prawa fizyki, że "znowu pedalstwo się panoszy"?
Człowieku odpuść sobie.

Przepraszam za ostrość mojego postu.
[/quote]

Nie przesadzaj kolego ,obydwaj wiemy o co chodzi
Arker
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 kwie 2021 17:06
Oddział NFZ: Lubelski
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 33 razy

Post autor: Arker »

darek pisze: 14 mar 2025 08:41 Jacek

Troszeczkę odeszłeś od tematu

NIKT nie neguje wypoczynku Par w Kurortach

CHODZI JEDYNIE o pośrednio wyrównanie szans i transparentność w obiektach oferujących usługi w ramach NFZ
Aktualnie w Polsce jest nadal bardzo duzo obiektow ktore mają podpisane kontrakty TYLKO z NFZ i nie udostepniają swoich pokoi gościom komercyjnym.

ZNAM duzo osób ,które otrzymają skierowanie to ta 2 Połówka - Oczywiście bez skojarzeń :)
Jako Komercyjna dokupuje pokój w ośrodku
Jednak jak wspomniałem są też takie które tego nie zrobią

Jacku

Pozwolę sobie przytoczyć Przykład jaki miał miejsce w kołobrzeskiej Willi Fortuna
Na turnusie pojawiło się 80 Małżeństw a liczba miejsc to 170
Pokoi 2 osobowych w Willi jest chyba tylko 25 reszta to pokoje 3 osobowe plus IZOLATKA jako 1

AFERA była nawet pojawiły się media i sprawa była w dziennikach od 18,50 po 19,00 kończąc o 19,30

Oczywiście zgadzam się z opinią kilku przedmówców ,że każdy powinien być RÓWNO traktowany bez dodatkowych bonusów

OCZYWIŚCIE powinna też JEDNA transparentna lista schorzeń ,które zalecają pokoje na wyłączność czyli 1
Ale ta lista powinna być taka sama w Kołobrzegu-Polanicy-Ciechocinku czy Busku

Co zaś tyczy się podwyżek
Duzy % obiektów sanatoryjnych wymaga Naprawdę dużego dofinansowania
Obawiam się że może nastąpić powrót do czasów z przełomu wieku kiedy Standard był na niskim poziomie
a podnoszenie będzie kosztem kuracjuszy
A pisze jak byk ze niema gwarancji zakwaterowania malzenstw razem ,i wlasnie to pokazuje ta roszczeniowosc przy recepcji jak jape wydzieraja to mnie wtedy sz...k trafia
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 103 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: GIENIA »

A czemu Cię trafia :?: mnie wręcz przeciwnie ;)
Byłam świadkiem , gdy trzem małżeństwom zabrakło dwójek . Recepcjonistka zaproponowała Im dwie sąsiednie trójki . Panowie , już byli po imieniu , już widać było , że się integrują , no ale co z tego ? panie tak wrzeszczały , że aż Ci biedni mężowie bali się odezwać . A patrzyły na siebie , jakby diabłów w sobie nawzajem widziały :lol: osoby zgromadzone w holu , miały niezłe przedstawienie :D
Jedynym argumentem tych pań , było to, że skoro inne małżeństwa mają dwójki , to czemu nie oni .... i weź wytłumacz takim , że dwójek już nie ma :lol: a nie zakwaterują w trójkach po dwie osoby , bo mają komplet kuracjuszy .
No ale .... " recepcja swoje , baba swoje " ;)

A wracajac do tematu .... nie będzie podwyżek , czyli nic się nie zmieni :?
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 26 razy

Post autor: ewasz »

Jk byłam w Kołobrzegu w Arka-Mega to też dwójek zabrakło ale żadnej scysji nie było. Widać, że byli to kulturalni ludzie a nie za przeproszeniem roszczeniowe chamstwo.
Sorry za słowa ale przecież nikt nikomu nie zabezpiecza dwójek małżeństwom, to ośrodki idą na rękę dla nich a nie NFZ i powinni się z tym liczyć.
Inaczej to wygląda jak jedno z małżonków wymaga pomocy a inaczej gdy jest samowystarczalny w obsłudze.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Ewaszko , osoby o których ja piszę to świeżo upieczeni emeryci , czyli 60 - 70 lat . Nikt z nich nie potrzebował opieki , a już na pewno nie te głośno wrzeszczące panie ;)
Żal mi było tych panów , bo widać było , że są zadowoleni z przydziału pokoju dla nich trzech :)
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 8 razy

Post autor: jacky6 »

Służba zdrowia to połączone naczynia obejmujące szpitalnictwo, ośrodki zdrowia i sanatoria zasilane przez ten sam fundusz czyli z budżetu.
Znajdując zadłużenie w płatnościach na rzecz szpitali nie zdziwi nas podobne zjawisko w dziale sanatoryjnym.

Można powątpiewać, czy zarządy uzdrowisk wykażą się odwagą taką samą jak zarządy szpitali i podejmą decyzję o zasięgnięcie bankowych kredytów.
Niektóre szpitale jak również poszczególne oddziały już są zamykane, dlaczegóżby podobny los nie ominąć miałby sanatoria ?

Pełnopłatni kuracjusze stanowią nikły odsetek korzystających z sanatoriów, więc ich wpłaty nie wystarczą na utrzymanie nie tylko całych ale i wręcz niektórych oddziałów.

Z próżnego nie tylko Salomon nie naleje.
Problem podwyżek odłożony w czasie na po kolejnej rundzie wyborów nie uratuje sprawy.
I nie ma zlituj.

:mrgreen:
To przyjemnie czasami żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi...
:ugeek:
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Atina »

jacky6 pisze: 13 mar 2025 15:33 W kwestii nie tylko finansowej.
Kończymy z połowicą krótką kurację w Domu Zdrojowym, pełnopłatną przypominając.
Na korytarzach, w holu, na zabiegach widujemy bardzo dużo par małżeńskich.
Oni też nas widzą.
Myślą pewnie - zabrali pokój dwuosobowy kuracjuszom funduszowym.
Nikt nie ma tego na czole na podstawie czego to jest ta kuracja, jest tylko gdybanie.
Są jeszcze formy pośrednie czyli dokupienie pełnopłatnego do funduszowego i jest para, tego też nie da się odczytać z czoła.
Idą sobie niezbyt równym krokiem po korytarzu - czy widać że jedno z nich jest po 2 endoprotezach stanu biodrowego i nie może dźwigać / ciągnąc ciężkiej walizki ?
A potem wspomnienia - ile to par małżeńskich / partnerskich widziałem/łam na wczasach w sanatorium.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ale czasami te punkty zamieniają się miejscówkami.

Teraz już wiem, że nie muszę się spieszyć.
Życie to nie wyścig - to piękna przygoda, w której najlepiej uczestniczyć we własnym rytmie.

[/quo
Pełna zgoda tak właśnie jest...często korzystam z takiej formy
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

jacky6 pisze: 13 mar 2025 15:33 W kwestii nie tylko finansowej.
Kończymy z połowicą krótką kurację w Domu Zdrojowym, pełnopłatną przypominając.
Na korytarzach, w holu, na zabiegach widujemy bardzo dużo par małżeńskich.
Oni też nas widzą.
Myślą pewnie - zabrali pokój dwuosobowy kuracjuszom funduszowym.
Nikt nie ma tego na czole na podstawie czego to jest ta kuracja, jest tylko gdybanie.
Są jeszcze formy pośrednie czyli dokupienie pełnopłatnego do funduszowego i jest para, tego też nie da się odczytać z czoła.
Idą sobie niezbyt równym krokiem po korytarzu - czy widać że jedno z nich jest po 2 endoprotezach stanu biodrowego i nie może dźwigać / ciągnąc ciężkiej walizki ?
A potem wspomnienia - ile to par małżeńskich / partnerskich widziałem/łam na wczasach w sanatorium.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ale czasami te punkty zamieniają się miejscówkami.

Teraz już wiem, że nie muszę się spieszyć.
Życie to nie wyścig - to piękna przygoda, w której najlepiej uczestniczyć we własnym rytmie.

Osoby na pobycie komercyjnym łatwo odróżnić od tych z NFZ , chociażby na stołówce ;)
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 31 razy

Post autor: Dzia_dek »

Myślę, że w temacie planowanych podwyżek temat został prawie wyczerpany, natomiast w nawiązaniu do postu Gieni
i kilku wcześniejszych postów zacytuję opinię dotyczącą pobytu w pewnym sanatorium /nazwy nie podam bo nie o obiekt tutaj chodzi/:
ktoś pisze: (...) Meldowaliśmy się o 13:30 i już nie było pokoi dwu osobowych,zostaliśmy rozdzieleni do dwóch innych pokoi,
z obcymi ludźmi po 3 osoby w malutkich pokoikach,takich małych,że jak wjechały walizki to nie było możliwości
rozłożenia walizki.
Takich rozdzielonych małżeństw było około 12-stu.Na dzień dobry były nerwy i wielkie rozczarowanie,
ludzie krzyczeli i płakali. (...) Po jednej dobie zrezygnowaliśmy.!!!!!!Do faktury obligatoryjnie doliczane jest 60 zł
(nie za pokój)a od OSOBY za korzystanie z czajnika,telewizora i lodówki. (...)
ODPOWIEDZ