Wyjazd ze zwrotów

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Niania
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 paź 2016 10:00
Staż sanatoryjny: 10

Re: Wyjazd ze zwrotów

Post autor: Niania »

Właśnie poczytałam. I nadal nie wiem kiedy można się starać o przydział że zwrotów. Bo jedni piszą ze po 18 miesiącach ale w końcu jakich. Ostatniego pobytu czy kolejki oczekiwania.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 256 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

Warunkiem starania o zwrot jest ... 18 miesiecy od zakończenia ostatniego pobytu ... oczywiście pobytu z NFZ ...
Awatar użytkownika
Wienia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 01 lis 2015 16:00
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 1 raz

Post autor: Wienia »

Nianiu po 18 miesiącach od ostatniego dnia pobytu możesz dzwonić do funduszu o zwroty.Niektóre fundusze wymagają pisemnej zgody,ale to już ustalisz jak się dodzwonisz bo nie jest jednakowo we wszystkich woj.U nas wystarczy tylko dzwonić i pytać. :)
Niania
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 paź 2016 10:00
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: Niania »

Wienia pisze:Nianiu po 18 miesiącach od ostatniego dnia pobytu możesz dzwonić do funduszu o zwroty.Niektóre fundusze wymagają pisemnej zgody,ale to już ustalisz jak się dodzwonisz bo nie jest jednakowo we wszystkich woj.U nas wystarczy tylko dzwonić i pytać. :)
Dzięki .Za informacje . Bo mnie mineło 18 po ostatnim pobycie.miłego dnia
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

Elik11 pisze:
Atina pisze: Zawsze "coś" jest zadzwoń :)
Dziękuję za informacje :) chciałabym wyjechać koniec listopada lub grudzień z powodu pracy (projekty), więc troszkę poczekam. A ktoś zna numer telefonu pod który najlepiej dzwonić? Ja pierwszy raz czekam na wyjazd :D
Elik proszę 58-321-86-71 NFZ Gdańsk -zwroty :) powodzenia!
Elik11
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 09 paź 2016 19:09
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Elik11 »

Atina pisze:
Elik11 pisze:
Dziękuję za informacje :) chciałabym wyjechać koniec listopada lub grudzień z powodu pracy (projekty), więc troszkę poczekam. A ktoś zna numer telefonu pod który najlepiej dzwonić? Ja pierwszy raz czekam na wyjazd :D
Elik proszę 58-321-86-71 NFZ Gdańsk -zwroty :) powodzenia!
Dziękuję, życzę wszystkiego dobrego :) :serce: :kwiat:
Awatar użytkownika
ania1701
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 maja 2013 08:59
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: ania1701 »

Witam Wszystkich serdecznie :)
Chciałabym Was zapytać, czy zdarza się tak, że po weryfikacji i po powrocie wniosku do NFZ od lekarza może nastąpić przydział sanatorium? np styczeń 2017. Oczekuję właśnie na pojawienie się inf w przeglądarce, wniosek jeszcze w weryfikacji.
Czy w takiej sytuacji można ubiegać się o wcześniejszy zwrot, czy to już koniec, klamka zapadła.
Jeśli ktoś był w podobnej sytuacji napiszcie. Z góry dziękuję :kwiat:
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Wienia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 01 lis 2015 16:00
Podziękował: 1 raz

Post autor: Wienia »

Aniu wniosek po weryfikacji wraca z powrotem do funduszu, zanim z powrotem ukaże się w przeglądarce numer trochę zejdzie.
Oczywiście,że może tak być ,że zaraz po weryfikacji dostaniesz przydział,to zależy jaki u Was jest czas oczekiwania.
A o zwroty możesz dzwonić zaraz po weryfikacji bo to i tak 18 miesięcy mija.Dopóki nie masz przydziału możesz dzwonić o zwroty.Nawet spotkałam się z taką sytuacją tu na forum ,że już osoby miały przydział i korzystały ze zwrotów bo coś im nie pasowało.
Najlepiej pytać u źródła czyli dzwonić do funduszu bo każdy fundusz kieruje się swoimi prawami.Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
ania1701
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 maja 2013 08:59
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: ania1701 »

Wienia dziękuję za odpowiedź :kwiat:
Do swojego NFZ zapewne będę dzwonić, lecz jeszcze nie teraz, jak wiesz mogę dopiero po ukazaniu się skierowania w przeglądarce.
Poczekamy zobaczymy.
Pozdrawiam serdecznie :)
bewe
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 13 sty 2014 21:20
Oddział NFZ: Śląski

Post autor: bewe »

Kochani a jak jest ze zwrotami w NFZ śląskim,czy ktoś próbował wyjechać ze zwrotów?a może ktoś poda numer pod który można się dodzwonić.Na razie czekamy z mężem 21 miesięcy to myślę ,ze tak jeszcze około12 miesięcy minie zanim wyjedziemy,może by się udało coś wyrwać w styczniu:)
ODPOWIEDZ