Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Dzień dobry Kochani. Słonko na niebie I piękny dzień się zaczyna.
Kawa podana i zapraszam do stołu.
Miłego i słonecznego dnia.
U mnie już 3,5 st i rośnie
Ojej.....z jakim pikającym serduchem ta kawcia....Dzięki Ysy.
Witajcie...
Sernik ma to do siebie że zawsze uda się.Tylko tak jak An pisze.Oby nie przypalony i nie surowy.Niektórzy robią puszyste.wilgotne. U mnie zawsze lepiej schodzi taki jak z tektury.Zbity.twardy.Chyba ich do tego przyzwyczaiłam już
Ysy..przepisy daj różne .Aby szybkie i smaczne.
U mnie teraz słońce ale -1 st.
Święta bez żurku to nie święta. Przepis na zakwas.
1 szklanka mąki żytniej
3 - 4 zgniecione ząbki czosnku w łupinach
5 - 6 kulek ziela angielskiego
3 listki laurowe
oraz przegotowana i ostudzona woda.
Wziąć litrowy wyparzony słoik wsypać do niego mąkę i dodać resztę składników. Wszystko zalać do pełna wodą, wymieszać, przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce. Po trzech dniach zacznie pracować a po pięciu będzie już gotowy. Można przyspieszyć dodając troszeczkę żytniego zakwasu , jak ktoś go ma lub skórkę chleba żytniego ( ale musi być chleb na zakwasie a nie sztucznie pędzony bo zepsujecie żurek)
Smacznego
Dziękuję Ci pięknie . . ..ale zakwas już kupiłam. Ten przepis wykorzystam w sezonie Często żurek u mnie jest.
Jakaś salatka czy ciasto. Albo mięcho na półmisek na zimno.
Dzień dobry ...bo słoneczny
Ysy będę śledzić Twoje przepisy...zakwas już mam na foto
W tym roku Święta bez szału,pakuję się do sanatorium
Miłego dnia dla Wszystkich
Ja robię jajka faszerowane pieczarkami wymieszanymi z żółtkami i majonezem i owinięte plastrami solonego łososia.
Łosoś solony.
Płat surowego łososia najlepiej od ogona (tylko nie norweski) posypać pieprzem.
Na dno naczynia wysypać warstwę soli ok. 0,5 cm, położyć na niej łososia ze skórą i grubo zasypać solą. 1 kg soli wystarczy.
Tak zasoloną rybę włożyć do woreczka foliowego i wstawić do lodówki na 12 do 14 godzin. Po tym czasie wyjąć i oczyścić a nawet opłukać z soli rybę i wysuszyć. Kroić ostrym nożem cienkie plastry i zsuwać ze skóry. Smakuje jak wędzony. Smacznego
Nie trzeba oczyszczać z łusek.
Składniki
- schab bez kości: 1.5 kilograma
- marchew: 2 sztuki
ZALEWA:
- woda: 2 litry
- sól: 0.5 szklanki
- cukier: 1 łyżka
- pieprz czarny w ziarnach: 5 sztuk
- czosnek: 5 ząbków
- majonez: 3 łyżki
- ziele angielskie: 4 sztuki
- liść laurowy: 2 sztuki
- ziarna jałowca: 5 sztuk
GALARETA:
- bulion: 1 litr
- Żelatyna: 4 łyżeczki
DO PRZYBRANIA:
- winogrona jasne: 100 gramów
- marchew gotowana: 1 sztuka
Sposób przygotowania przepisu:
Schab w galarecie
1. Wieczorem pierwszego dnia mieszamy składniki zalewy, zagotowujemy i studzimy.
2. Marchew obieramy, gotujemy około 10 minut, studzimy. Przy użyciu ostrego noża z długim,
wąskim ostrzem wykrawamy w schabie otwór o szerokości około 1 cm, w który wpychamy podgotowaną marchew.
Całość wkładamy do zimnej zalewy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut.
Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.
3. Następnego dnia rano zagotowujemy schab w zalewie ponownie i gotujemy tak, jak poprzedniego dnia 5 minut.
Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, wyjmujemy z zalewy i kroimy w 0,5 cm plastry, które układamy na na półmisku.
Dobrze się sprawdzają jednorazowe półmiski z grubej folii aluminiowej, które dobrze wyglądają i są lekkie.
Ozdabiamy winogronami i ugotowaną marchewką.
4. Przygotowujemy bulion (może być z kostki rosołowej drobiowej lub domowy rosół), podgrzewamy i w ciepłym rozpuszczamy żelatynę.
Całość przelewamy przez gęste sito, aby uzyskać klarowny płyn. Kiedy zacznie tężeć zalewamy nim schab i odstawiamy do całkowitego stężenia.