Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2016 08:03
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: Betina71 »

ania pisze:Witajcie!
Też składałam wniosek po pół roku od powrotu z rehabilitacji. ( wróciłam w połowie września 2015 i złożyłam w marcu br). Betina jak wg. Ciebie lepiej , aby było napisane w karcie informacyjnej z przebytej rehabilitacji ' pacjentka odczuwa poprawę stanu zdrowia" czy " brak poprawy zdrowia? Pozdrawiam
W wypisie zawsze piszą,że jest poprawa ;) ale to nie przeszkadza by składać wniosek i próbować ponownie wyjechać :twisted:
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

ania1701 pisze:Betinko dzięki :kwiat: :kwiat: :kwiat: , jesteś wielka :)
Wiesz ja chyba nie będę czekać do lipca, spróbuje w tym tygodniu. Dziękuję raz jeszcze :serce: i oczywiście odezwę się jaki bieg sprawy będzie.
Pozdr :)
Nie ma sprawy aniu1701 to były rady poparte moim doświadczeniem jeśli chodzi o ZUS i prewencję :serce: .
Ja byłam na przełomie marca i kwietnia tego roku na prewencji,teraz jadę z NFZ na szpitalne a jak wrócę będę składała we wrześniu o prewencję znowu z ZUS.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Nie ma większego znaczenia co jest napisane w karcie wypisowej z turnusu ZUS czy stan się polepszył czy nie ma poprawy . Ważne co napisze lekarz kierujący i jak uzasadni,ze potrzebna rehabilitacja w ramach prewencji rentowej .W krótkim czasie może stan zdrowia się pogorszyć . Głównym sprawcą wyjazdu jest i tak orzecznik i od niego wszystko zależy . czy pojedziemy. oczekiwanie 3 miesiące na wyjazd z ZUS to jakiś expres u nas na dziś czeka się 5- miesięcy. No chyba ,że do ośrodka o niezbyt dobrym zdaniu osób tam wcześniej przebywających.Trzy miesiące oczekiwania to chyba z nakazu ZUS i wysyłają gdzie sami chcą.Powodzenia
Każda wizyta u orzecznika to indywidualna sprawa dla każdego petenta ZUS .
Aniu1701 wyjazd z ZUS nigdy nie był i nie będzie wyjazdem sanatoryjnym to wyjazd w ramach prewencji rentowej.
Sam tytuł tematu jest mylący ""Sanatorium z ZUS"".
Ostatnio zmieniony 19 cze 2016 20:06 przez sztani, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

sztani pisze:Nie ma większego znaczenia co jest napisane w karcie wypisowej z turnusu ZUS czy stan się polepszył czy nie ma poprawy . Ważne co napisze lekarz kierujący i jak uzasadni,ze potrzebna rehabilitacja w ramach prewencji rentowej .W krótkim czasie może stan zdrowia się pogorszyć . Głównym sprawcą wyjazdu jest i tak orzecznik i od niego wszystko zależy . czy pojedziemy. oczekiwanie 3 miesiące na wyjazd z ZUS to jakiś expres u nas na dziś czeka się 5- miesięcy. No chyba ,że do ośrodka o niezbyt dobrym zdaniu osób tam wcześniej przebywających.Trzy miesiące oczekiwania to chyba z nakazu ZUS i wysyłają gdzie sami chcą.Powodzenia
Każda wizyta u orzecznika to indywidualna sprawa dla każdego petenta ZUS .
Ani razu nie miałam nakazanego miejsca z ZUS choć w tak szybkim czasie...a wręcz miałam do wyboru 2 -3 miejsca i terminy za każdym razem. ;)
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Jesteś szczęściarą i nawet w regule są wyjątki.Myślę ,że niepotrzebne jest cytowanie za każdym razem poprzednika skoro Betinko wiemy o co chodzi . :) i do jakiego postu piszemy :)
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

już mi ktoś tutaj na forum napisał,że jestem w czepku urodzona ;) . Naprawdę tak było w moim przypadku,nie mam potrzeby by pisać bzdury. ;)
Pamiętasz mój przypadek teraz z NFZ?Wniosek koniec kwietnia a wyjazd już 22 czerwca :kwiat: to też jakieś szczęście lub niespodzianka...zwał jak zwał ale nie często spotykana sytuacja tak ekspresowego wyjazdu.
Pozdrawiam ciepło. :lol:
Jeszcze na kuracji jesteś?
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Oczywiście z ZUS w Połczynie . Za kilka dni wracam i też myślę o złożeniu wniosku z końcem roku lub początkiem następnego ale czy dostanę zgodę :?: Zawsze próbować trzeba . Pracuję , nie biorę zwolnień , wyjazd w ramach urlopu wypoczynkowego . Taki wyjazd pomaga mi w dalszym funkcjonowaniu i poprawie stanu zdrowia :)
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Więc nie ma się czego obawiać a próbować warto ;)
Awatar użytkownika
ania1701
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 maja 2013 08:59
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: ania1701 »

Sztani,
ponieważ zostałam wywołana do tablicy, to kilka słów ode mnie.Otóż tytuł może i błędny, ale wiemy doskonale, że chodzi o prewencję rentową i wszyscy doskonale się orientują (ja też) co to jest rehabilitacja w ramach prewencji rentowej, choć dopiero raz skorzystałam :) , Zresztą ilość postów o tym świadczy. Założono kiedyś post o tej treści i niech tak zostanie. A na zwolnienia broń Boże też nie chodzę póki mogę, a nuż dostałabym "wilczy bilet" i co... ;) .
Więc cieszmy się, że możemy wymieniać się informacjami, a szczegóły :?: , no cóż , chyba najmniej ważne.
Pozdrawiam wszystkich cieplutko :kwiat: :)
Awatar użytkownika
peone56
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 28 kwie 2016 23:19
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: peone56 »

Witam, piszecie o tym ,że nie korzystacie ze zwolnienia lekarskiego wyjeżdżając w ramach prewencji rentowej ,,,dlaczego ? ,,, czy to coś złego, ja ksero skierowania przedłożyłam szefowi i po sprawie , mało tego życzył mi miłego wypoczynku i poprawy zdrowia . :kwiat: :kwiat: :kwiat: Pozdrawiam
ODPOWIEDZ