ROZMOWY NOCĄ

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Re: ROZMOWY NOCĄ

Post autor: ANDY12345 »

Przyzwyczajenie z lat młodzieńczych ;) .
Kromeczka chlebka, plasterek szynki i żółtego, papryczka, dwa ogóreczki kiszone i średni malinowy. Do tego kubeczek kakałka i to wszystko...... to dużo ? :oops: . Malinowy największy, to może on mi robi wagę ? :roll: .
Jak zaczniesz ćwiczyć, to się wtedy przekonasz. Widocznie natłok prac i obowiązków poprzestawiał Ci harmonogram :roll: .
Kiedyś kapary próbowałem i to nie mój świat. Zamiast anchois, wolę tradycyjne wędzone szprotki i to nie jako dodatek, ale do chlebka....... oj dawno nie jadłem. Chyba od momentu pojawienia się malinowych :oops: , ale najpierw je skonsumuję :) .
Kiedyś jak robiłem taką większą, prawie dwuwarstwową, to dodawałem kukurydzę, groszek, paprykę surową i marynowaną, ale teraz już przestałem szaleć :lol: .
U mnie nie widać deszczu, ale asfalt cały czas mokry :roll: .
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Kleinehexe »

W talerzu Ci już mieszkać nie będę, sam musisz dojść do tego co ci służy. :)
Chyba nie ma jedzeniowo rzeczy której nie lubię? :? Mięsa nie jem z wyboru, więc eliminuje mi to wątróbkę, która jako jedyna nie odpowiadała mi strukturą, konsystencją.
Poza tym do wszystkiego trzeba podejść z pewną wiedzą kulinarną, bo pewne dodatki zyskują we właściwym połączeniu i oczywiście przygotowaniu. Super sprawą jest próbować pierwszy raz produktów czy całych potraw (bo np. anchois nie nadaje się do jedzenia samodzielnie), podanych w miejscu, gdzie są potrawą lokalną albo chociaż przygotowaną przez znawcę tematu. Często stwierdzamy, że czegoś nie lubimy, bo nie mieliśmy okazji spróbować właściwie przyrządzonej postaci. Dużą rolę też odgrywa rozwijanie zmysłu smaku już od dziecka. Znam przypadki, gdzie w domu na obiad nic poza kotletami czy kurczakiem pieczonym, nie przejdzie. :o :shock:
A i jeszcze jakość produktu ma ogromne znaczenie.
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Jak mam sałatkę to sam mieszam :P ...... łyżek ci u mnie dostatek :lol: .
Mnie się smaki zmieniają ;) , ale jak to mówisz, trzeba spróbować. Dlatego próbuję....... to na co mam ochotę czy smaki :lol: .
No widzisz jak to jest z kuchnią regionalną :oops: ........ maczanki jeszcze nigdy nie próbowałem :lol: .
Jakość produktów na końcowy efekt potrawy to liczę nawet na trzy czwarte, reszta to kucharczyk i technologia :) .
Chociaż jakiś czas temu jadłem potrawy jednego ze wschodnich krajów. W jednym mieście były o takim smaku, a w innym mieście te same potrawy o całkiem innym smaku, chociaż składniki i przyprawy te same :roll: .
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Jak można mieć smak na coś, czego się nigdy nie jadło? :? Można mieć najwyżej chęć spróbowania tych specjałów. :)
No wiesz, taki z Ciebie lokalny patriota? ;) :lol:
Same, nawet najlepsze, składniki sprawy nie załatwią. Pamiętam jak moja rodzicielka dawała przepis na swój sernik znajomym. Podawała też konkretnie jakie produkty mają użyć, nawet z jakiego sklepu, a i tak im nie wychodził tak samo dobry. Także tego... ale pewności nie ma czy zastosowali się do wskazówek i użyli np. 14 jaj. Ludzie mają tendencję do oszczędzania na jedzeniu i kupują jak najtańsze produkty. Rozumiem jeszcze tych co cierpią biedę, ale innych nie. Ciekawe czy do auta nalaliby taniego paliwa z niewiadomego źródła? Zapewne nie, bo strach, że się zepsuje. :roll:
Ale z g.... na targ nie idziesz, ale jakim autem jeździsz każdy widzi. :oops:
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

A kobieta w ciąży ? :P :lol: .
Technologia produkcji jest też bardzo ważna, bo jak mama zrobiła to całkiem inny, lepszy smak miała potrawa niż jak ja ją zrobiłem i z takich samych składników :oops: ....... i przykładałem się :lol: .
Jak coś jest pracochłonne, to ludzie mają tendencję do pójścia na skróty i skutek może być przewidywalny :P .
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Jesteś kobietą w ciąży? :o :shock: :lol:
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

A co ? :roll: ...... trochu ciąży jest po zapiekance :lol: .
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ciekawe co urodzisz? :? :lol:
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz