zwyczaje świąteczne
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Re: zwyczaje świąteczne
Staram się jak mogę,by część tej magii świątecznej przekazać dzieciom i wnukom.
Ale niestety święta coraz bardziej robią się konsumpcyjne....kolacja,prezenty...i magii coraz mniej.
U mnie jest absolutny zakaz włączania telefonów komórkowych w czasie wigilii i świątecznego spotkania.Wyjątkiem od dwóch lat jest laptop i włączona rozmowa na skype z dziećmi w Anglii - w ten prosty sposób choć troszkę jesteśmy razem.
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 84 razy
Wieczornymi Roratami z lampionami ręcznie wykonanymi i z płaską baterią , którą brało się do lampionu
Kojarzyło mi się z Śledziem bo tylko w wigilię ten śledź miał swój smak
Śledź w śmietanie
Śledź w oleju
Śledź w occie
Smak tego śledzia wyniesiony z domu rodzinnego jest nie do zapomnienia i chodź dziś robię tego śledzia wg tych samych receptur Mojej babci czy może i nawet Pra-Babci to nie ten SMAK
Karp zawsze pływał kilka dni w wannie czy 30,40 50 lat temu NIE BYŁO Ekologów
Karp to taka POLSKA Tradycja
Byłem kilka razy podczas Świąt i NIGDZIE nie podano na Święta Karpia czy to smażonego czy w galarecie
Śląsk i Sławne makówki
Wielokrotnie podczas wojaży sanatoryjnych toczone są rozmowy na różne tematy niejednokrotnie zawsze schodzi na makówki ileż to razy w warunkach sanatoryjnych robiłem dla Znajomych makówki ale NIGDY nie wyszły tak jak co roku robione w Wigilię choć zawsze robione są z tych samych składników.
Podobnie się ma z moim numerem popisowym Sernikiem On wychodzi mi tylko pieczony 19 grudnia to jakiś omam pomimo że nie obchodzę imienin pieczony w ten dzień zawsze jest Gwiazdą 1 czy 2 dnia Świąt
To nie sero-makowiec ale zwykły sernik z białego sera z bakaliami.
Piszecie Drogie panie ,że Święta są dla was Smutnym okresem bo niejednokrotnie Straciliście NAJBLIŻSZYCH
Również i ja coś takiego doznałem , ale Zaraz przypomina Mi się Mój Ojciec ,który zmarł 3 stycznia a który wprawdzie osobiście nie Poznał Mego Wnuka urodzonego 17 grudnia
gdy powiedział...Ja Tego Aniołka nie Zobaczę , ale już teraz mogę umierać powiedział to przy stole Wigilijnym z Mamą -byli razem o te słowa Mama przekazała mi jakiś czas temu
Święta Bożego Narodzenia to bardzo trudne Święta Wielu Naszych najbliższych wyjechało w JEDNĄ stronę bo niestety w tym kraju nie widzieli dla siebie perspektyw Wielu odeszło Zostawiając tych tutaj z Cierpieniem ciągle obserwuję Mamę codziennie na Cmentarzu u Ojca a nie długo kolejna już druga Wigilia bez Dla Niej Chyba Bez względnie Ukochanego .
..kiedyś Umieli Się Szanować My Niestety ................
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Boże Narodzenie to strucle z makiem,miodowniki,obowiązkowy piernik (mój już dojrzewa w piwnicy),gałąź bożonarodzeniowa...czyli wszystko z makiem ,miodem,bakaliami,czekoladą.