Arka SPA Kołobrzeg

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 gru 2009 15:33
Oddział NFZ: Podlaski
Podziękował: 64 razy
Podziękowano: 55 razy

Re: Arka SPA Kołobrzeg

Post autor: Zosia »

W ubiegłym roku będąc w Mewie I nie mogłam sypiać i lekarz przepisał mi cos na sen. Znam ten lek zdziwiłam się więc, że zaordynowano mi całą tab. Tego dnia nie najlepiej się czułam i wieczorem wzięłam 1/2 tab. i wcześniej się położyłam. Jakież było moje zdziwienie kiedy rano zobaczyłam uszkodzone drzwi , wyłamany zamek i oburzoną pielęgniarkę co ja też sobie wyobrażam :lol: Nic nie słyszałam a pielęgniarki były bardzo przejęte. Swoją drogą gdybym tak wzięła całą........ .
Myślę,że dobrze że pukają jeśli ktoś mieszka sam. W Szczawnie wcześniej można było składać na piśmie oświadczenie aby nie pukano a obecnie wystarczyło krzyknąć : dziękuję wszystko ok i nie otwierać drzwi.
sinobrody
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2014 21:19
Staż sanatoryjny: 28

Post autor: sinobrody »

W Szczawnie wcześniej można było składać na piśmie oświadczenie aby nie pukano a obecnie wystarczyło krzyknąć : dziękuję wszystko ok i nie otwierać drzwi.
Kontrole- tam gdzie są nie maja nic wspólnego z naszym zdrowiem-samopoczuciem. Możemy o 22 czuć się całkiem dobrze,
a o północy np. już nie żyć. Tak, tak. Jakieś 5 lat temu byłem w Zimowicie w Dusznikach Zdroju i tam zmarł
kuracjusz podczas turnusu. Mieszkał w jedynce, złapał Go zawał i jedynie zdążył doczołgać się do drzwi.
Oczywiście, że jakiś nadzór powinien być ponieważ sanatoria odpowiadają za nasze bezpieczeństwo podczas pobytu, jednak
takie drastyczne kontrole jak tu były opisywane to anachronizm w dzisiejszych czasach.
Zdarzają się ludzie nieodpowiedzialni lub nadużywający pewnych płynów, ale tu kontrole niewiele pomogą.
Może sobie kupić flaszeczkę lub dwie i skutecznie się znieczulać w pokoju, a jeżeli kogoś weźmie na amory to i tak znajdzie sposób.
Awatar użytkownika
Maria K
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 maja 2015 14:34
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: Maria K »

Zosiu jeśli pielęgniarki naprawdę by się przejęły twoim stanem, to nie zostawiły by cię śpiącej,mało przytomnej(jeśli nie pamiętasz jak wyważały drzwi )samej w niezamkniętym pokoju z uszkodzonym zamkiem,przecież mógł ktoś wejść okraść cię,zrobić ci jakąś krzywdę.Według mnie to one miały cię gdzieś,chciały ci tylko pokazać kto tam rządzi.Dla mnie kontrolowanie dorosłych ludzi czy o 22 są już w pokojach jest obrażliwe ,każdy ma swój rozum i wie co robi.Oczywiście że powinni dbać o bezpieczeństwo kuracjuszy,sprawdzić jeśli ktoś nie zgłosi się na śniadanie,zabiegi,nie odbiera telefonu ,to wtedy jest to wskazane. :( Smutne to że w tych czasach jeszcze sprawdzają. :kwiat:
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 gru 2009 15:33
Oddział NFZ: Podlaski
Podziękował: 64 razy
Podziękowano: 55 razy

Post autor: Zosia »

Marysiu ja też nie sądzę ,że sie przejęły :lol: Wszędzie powinno się zachować umiar. Większą opieką otoczyć tych , którzy jej naprawdę potrzebują :) .
Awatar użytkownika
Adela
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 12 lip 2014 15:10
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: Adela »

W większości sanatoriów odbywa się to przynajmniej grzecznie:" czy wszystko w porządku?" ale jest to głupia fikcja :evil: bo jak już leżałam w łóżku i miałam zamknięte drzwi to pielęgniarka stukała do oporu,aż otworzyłam.Powiedziałam,że nie życze sobie żeby mnie budzono i usłyszałam,że to z troski właśnie :lol: :lol: a rano ,z tej troski właśnie odmówiono mi zmierzenia ciśnienia,bo przyszłam po godzinach mierzenia ( 7-8),bo wcześniej miałam zabiegi.
Nie chciało mi się robić awantury,ale w zasadzie powinnam.
Dyskusja o zamykaniu drzwi na klucz to też osobny temat.
Zresztą z tym ciśnieniem to jest jakiś problem w większości sanatoriów.
Wyznaczone ściśle godziny ( a jak ktoś się gorzej poczuje później to co?) i takie zamieszanie jakby to był nie wiem jak skomplikowany i czasochłonny zabieg. Nie oszukujmy się pielęgniarki w sanatoriach mają zdecydowanie mniej pracy i jest ona lżejsza niż pielęgniarek które pracują w szpitalach czy przychodniach. Jakoś trudno mi sobie wyobrazić żeby gdziekolwiek indziej poza sanatorium pielęgniarka się wściekała,że przeszkadzam jej czytać książkę.
Właściwie to jest tekst na nowy temat :lol: :lol:
sinobrody
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2014 21:19
Staż sanatoryjny: 28

Post autor: sinobrody »

Moim zdaniem problem odnośnie tych kontroli i nie tylko, ale w ogóle odnośnie funkcjonowania
wielu sanatoriów- mam na myśli nieprawidłowości, bierze się z braku kontroli nad sanatoriami i
braku reakcji- skarg kuracjuszy na nieprawidłowości. Pojedyncze skargi mają skutek żaden.
Kuracjusze psioczą na forach, w rozmowach, ale aby napisać skargę... e,e,e,e tam, szarpać sobie nerwy i
tak to nic nie da. NFZ przekazują pieniądze za kuracjuszem i... i dalej co się z tymi pieniędzmi dzieje to już ich nie obchodzi???
Więc mamy jak mamy i pewnie jeszcze sporo potrwa aby się coś zmieniło bo samo się nic nie robi, a skoro praktycznie nie ma działań
NFZ i kuracjuszy aby wymóc zmiany to... są np. głupie kontrole na pokojach.
Pozdrawiam/Zbyszek /sinobrody :D :D :D
Awatar użytkownika
Maria K
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 maja 2015 14:34
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: Maria K »

Powinniśmy chyba założyć nowy post na temat kontroli o 22 i innych sprawach,chyba było by co pisać. ;)
Awatar użytkownika
Adela
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 12 lip 2014 15:10
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: Adela »

Masz rację już jak pisałam,pomyślałam,że to powinno być w osobnym temacie.
Myślę, że wiele osób ma tego rodzaju doświadczenia.
jolawp
Na forum od: 10 sty 2016 10:14

Post autor: jolawp »

Czy w Arce są też pokoje jednoosobowe ?
wojtek11
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 14 gru 2012 14:45
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 15

Post autor: wojtek11 »

jolawp pisze:Czy w Arce są też pokoje jednoosobowe ?
Sa ale jest bardzo trudno je dostać przeważnie są dla komerci jeśli jedziesz NFZ dostamiesz pokój 3lub 4 osobowy byłem w ARCE w 2014 r ale życzę powodzenia zadzwon i zrób rezerwacie może się uda :)
ODPOWIEDZ