30 latka w sanatorium- są tam młodzi wiekiem

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 18 razy

Re: 30 latka w sanatorium- są tam młodzi wiekiem

Post autor: Suzen »

gabimaga pisze: Co w sanatorium się robi, mógłby ktoś napisać przykładowy dzień?
Tak może wyglądać przykładowy dzień pobytu w sanatorium.
Jednakże może być uzależniony od rodzaju skierowania z ZUS,czy NFZ, specyfiki sanatorium,bazy zabiegowej itp.
Zabiegi mogą odbywać się np po śniadaniu ,a nie przed.Posiłki też mogą odbywać się w innych godzinach/z podziałam na tury/.
Z pewnością więcej zabiegów jest z ZUS niż z NFZ.W związku z tym kuracjusze z NFZ mają więcej czasu wolnego.

1 7.00 - 8.00 Indywidualne zabiegi lecznicze zgodnie z kartą zleceń
2 8.00 - 9.00 Śniadanie
3 9.30-12.30 Indywidualne zabiegi lecznicze zgodnie z kartą zleceń
4 13.00-14.00 Obiad
5 14.00 - 15.00 Czas wolny
6 15.00 - 17.45 Zajęcia terapeutyczne, sportowo-rekreacyjne, wycieczki, imprezy kulturalno-oświatowe, spotkania integracyjne
7 18.00 - 19.00 Kolacja
8 19.00 - 21.00 Wieczorki taneczne , czas wolny
9 22.00 Cisza nocna
Pablo78
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 17 lip 2016 20:46
Oddział NFZ: Podkarpacki
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Pablo78 »

gabimaga pisze:Czytam, czytam i mam wątpliwości czy ktoś w moim wieku tam będzie :shock:
Moje wyobrażenie było takie, że wstaję i idę na zbiegi do końca dnia. Jakie to nie wiem ale jakieś. A jak czytam to sanatoria to dancingi i szykanie żon/mężów.
Co w sanatorium się robi, mógłby ktoś napisać przykładowy dzień?

Byłem 3 razy w sanatorium mając 19, 20 i 21 lat:). Więc młodzi się zdarzają :)
gabimaga
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 19 lip 2016 21:23
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: gabimaga »

Ja jeśli pojadę to najtańszą opcję wybiorę. Szkoda, że nie przydzielają mniej więcej wiekiem do pokoju tylko kto kiedy przyjedzie.
Obawiam się osób chrapiących. W szpitalu miałam jednej nocy 4 Panie w wieku 55-78l, zafundowały mi bezsenną noc a rano zaskoczyły pytaniem,, dlaczego Pani nie śpi,, 4 traktory :D Dobrze, że przed operacją to mogłam na korytarz wychodzić :lol: niestety tego dnia miałam operację i wykończona poszłam pod nóż.
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: malgorzatas »

Witaj gabimaga :kwiat: w recepcji dobierają wiekowo Panie do wspólnego pokoju...rozumiem Twoje obawy..strach przed chrapaniem, wieku bym się nie bała :( ale hałas to męczy,zapalone światło, telewizor do wieczora...W końcu jedziemy tam się kurować a nie na obóz przetrwania :?
Gdyby wyjazd doszedł do skutku...to poproś w recepcji o kogoś do pokoju w Twoim wieku...pozdrawiam
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Felice »

Gabimaga,myślę,że niepotrzebnie już teraz napędzasz się na zły tok myślenia.Poczekaj do przydziału i wtedy zaczniesz się martwić.W każdym sanatorium jest inaczej,ale w większości starają się dopasować wiekiem.Jak dostaniesz przydział,to dużo osób tutaj podpowie jak jest w danym obiekcie.Zadzwonisz,porozmawiasz....a teraz myśl pozytywnie i czekaj na rozwój wypadków. :kwiat:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Gabimaga! Wszyscy są tam młodzi, tylko niektórzy mają trochę sfatygowane opakowania ;) :( :) Zaręczam Ci, że dusza starzeje się dużo wolniej :roll:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: darek »

Do 'gabimaga"

Pozwolę i Ja zabrać głos w dyskusji może i rozwiać Twe obawy.

30 lat czyli rocznik ludzi ,którym już zaczyna nieraz doskwierać Zdrowie Jest wiele osób w Twoim wieku ,które maja PROBLEMY osobiście znam wielu kilka lat temu na pewnym Turnieju w jednej drużynie wśród chłopaków miałem niezły Zestaw-a) 2 cukrzyca insulinozależna na pompach, b) kolo bez nerki c)kardiologiczny -tzw dziura w serduchu d) astmatyk o alergikach nie wspomnę.
Wszyscy oczywiście pod KONTROLĄ LEKARZY MEDYCYNY SPORTOWEJ oraz Swych Specjalistów i......Zdobyli 7 Miejsce w Polsce wśród zdrowych.

SANATORIUM

Wszystko zależy od twojego i TYLKO TWOJEGO NASTAWIENIA -jeżeli będziesz negować WSZYSTKO będzie to męka dla Ciebie.
Najważniejsze gdy otrzymasz już zaproszenie do konkretnego obiektu -Wykonaj telefon do dz.marketingu - bo to on decyduje w dużym % o przydziale pokoi lub pielęgniarki oddziałowej porozmawiaj POWIEDZ ,że masz lat 30 jedziesz pierwszy raz i PROSISZ o współspaczkę w twoim wieku -GWARANTUJĘ - Dostaniesz to co chcesz -z drugiej strony też NIERAZ SA LUDZIE KTORZY ROZUMIEJĄ.

Choć nieraz kryterium wieku nie jest najważniejsze, byłem w sanatoriach więcej razy niż Ty masz ..lat różnie bywało ,ale dziś z perspektywy czasu chciałbym być raz jeszcze z Panami starszymi ode mnie od ponad ..40 lat-Owi a byli to naprawdę WIELCY GENTELMENI mieli więcej Ikry Kultury niż rówieśnicy.

I na koniec odnosząc się do Twego pytania :

30-latka w sanatorium -są tam młodzi wiekiem
odpowiem
TAK
generalnie wszyscy są młodzi tylko pesele mają różne a co do peseli rozpoczynających się cyfrą 8xxxxxxx jest ich coraz więcej na dziś nawet na poziomie 5-10% ogólnej liczby kuracjuszy
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 13 razy

Post autor: malgonia »

Zakwaterowanie przez dobieranie wiekowe, tez nie jest dobre.Ludzie się różnie starzeją,nieraz 50,60 lat to prawie ze różnica pokoleniowa.Spotykam na swojej drodze kobiety równolatki staruszki emocjonalne :lol: :lol: :lol:
Pablo78
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 17 lip 2016 20:46
Oddział NFZ: Podkarpacki
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Pablo78 »

Mam 39 lat i właśnie jestem w sanatorium. Więc nie tylko starsi ludzie się kuruję. pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
zawiela
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2013 08:44
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 7
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 21 razy

Post autor: zawiela »

anetadorota 182007 pisze: 23 lip 2016 21:12 Wiek nie jest istotny> byłam ostatnio w sanatorium w Polanicy gdzie poznałam koleżanki o 25 lat starsze i nie było żadnego problemu żeby się porozumieć . Było super :kwiat: życzę udanego pobytu. Pozdrawiam ;)A dansingi to inaczej Parkietoterapia bardzo polecam :kwiat:
Oczywiście,masz rację,wiek,nie jest istotny. Trzeba poczuć TĘ bratnią duszę.Znam z autopsji różnicę wieku i mniej więcej była taka sama. :)
ODPOWIEDZ