Dąbki! 04.02.2023-25.02.
Re: Dąbki! 04.02.2023-25.02.
Jadę do Sanatorium "Polonez" Dąbki na turnus od 12.08 .2023
Może ktoś jedzie z kim mogłabym się zabrać jestem z Wejherowa.
Dąbki bardzo urokliwa miejscowość-cisza i spokój.
Co do samego sanatorium.
Skromna baza zabiegowa ,jeden z lekarzy prowadzacych to orzecznik zusowski ,zachowuje sie wobec kuracjuszy jak kapral z elewami,mozesz prosic o zabiegi jakie chcesz on nie slucha i przydziela wg swego widzimisia.
Pokoje małe ,wąskie łóżka i bardzo miekkie.Jak ktos ma cos z kregosłupem -to bedzie cierpiał.
Brak jakiekolwiek stolika w pokoju aby usiasc cos napisac czy zjeśc.Brak lampek nocnych.
Pościel jedna na cały turnus.
Ręczniki (2)zmieniane co sobotę.
Sprzatanie 3x w tygodniu,sprzataczka jedną szmatą i ta samą wodą jedzie całe pietro razem pokojami!
Jedzenie.
Obiady okropne!!!!Czesto zupy przesolone,ogólnie na prawdę niesmaczne.
Śniadania ,kolacje szwedzki stół ,głodnym sie nie wyjdzie ale jedno i to samo i nic specjalnego.
Można swobodnie ,wychodzić,wchodzic na teren przez 24h,nikt nie chodzi po pokojach sprawdzac kuracjuszy.
Byłem w lepszych ale i zdecydowanie gorszych sanatoriach ,ogólnie znośnie ,gdyby choć troszke smaczniejsze były obiady,lepsza baza zabiegowa np.masaż ręczny czy basen,wymieniono tapczaniki na nieco szersze a przede wszystkim twardsze to mimo wszystko Polonez jest wart odwiedzin przede wszystkim na piekne połozenie bardzo blisko morza.
To zależy jak na to zapatrywać się i kto czego oczekuje kiedy wyjeżdża do sanatorium.
Dla mnie najważniejsze jest miejsce gdzie jadę A Polonez jest pięknie położony przy samym morzu .
Jedzenie najważniejsze nie jest (jak dla mnie),można sobie odpuścić niesmaczny obiad i pójść np.na rybkę do smażalni co i tak wielu robi będąc nad morzem.
Dla mnie tez istotne jest ,ze w Polonezie nie jest dorosły człowiek traktowany jak dziecko,czyli może wyjść/ przyjść kiedy chce ,nikt nie robi kontroli po pokojach,ośrodek jest świeżo wyremontowany a same Dąbki bardzo urokliwe ,nie ma tłumów a na plaży w ciszy i spokoju da sie słuchać szum morza.
Osobiście w przyszłości jednak rozważył bym ponowny pobyt ...
P.S.W Dąbkach jest jeszcze Susmed,Dukat,Argentyn-wszystkie praktycznie w podobnej odległości od morza .
-
robert lorentz
- Na forum od: 05 kwie 2024 08:21
- Oddział NFZ: Dolnośląski
Wolne żarty!men_bi pisze: 02 kwie 2024 14:08 Polecam Argentyt, blisko morze i jezioro. Byłem dwa razy i bardzo zadowolony.![]()
![]()
Argentyt ,moloch gdzie jednoczesnie przebywa ok. 500 osob.
NFZ ,Pfron i goście komercyjni.
Bardzo przykre odczucia szczególnie w czasie posiłkow ,bo zupelnie inne jedzenie dostaja goście komercyjni a inne z NFZ.
Przy długich kolejkach do szwedzkiego stołu kelnerki pilnuja bacznie aby nie brac jedzenia przeznaczonego dla "lepszych gości"czyli komercyjnych.
Ciasne pokoje, de facto w 2 osobowych wcisniete sa 3 osoby.Za tv na 21 dni trzeba zaplacic ponad 160 zł!
Ręczniki tylko po oplaceniu kaucji.
Czajnik na korytarzu.
Brak lodowek w pokojach.
Cięzko rozpakowac walizki bo ich zawartość nie ma gdzie ułozyć.
Prosze zwrocic tez uwage np.na pkt.regulaminu:nie ma mozliwosci rezerwacji wczesniej pokoi,jak rownież Argentyt nie gwarantuje pokoju 2 osobowego małżeństwom!!!!!
Argentyt to zdecowanie najgorsze sanatorium w Dąbkach.
Jedyny plus duza baza zabiegowa i bliskie polozenie morza ale praktycznie w podobnej odległości sa wszystkie sanatoria w Dąbkach .
-
men_bi
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 18 kwie 2016 13:13
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 1 raz
-
robert lorentz
Zapytam retorycznie -gdzie Ciebie wcisnięto?
Zresztą przeczytaj fragment regulaminu Sanatorium Argentyt:
Sanatorium nie prowadzi wcześniejszej rezerwacji miejsc – miejsca w pokojach przydzielane są bezpośrednio po przyjeździe.
Sanatorium nie ma obowiązku przydzielania małżeństw do jednego pokoju.
Do dyspozycji kuracjuszy są pokoje 2-osobowe i wieloosobowe z pełnym węzłem sanitarno – higienicznym (kabina prysznicowa, umywalka, WC).
Na wyposażeniu każdego pokoju znajduje się radio z budzikiem, szklanki, telefon.
Możliwość wypożyczenia czajnika bezprzewodowego.
Ręczniki dostępne są po uiszczeniu kaucji zwrotnej – duży ręcznik 30 zł, mały – 20 zł.
Dopłatę do kosztów częściowego zakwaterowania i wyżywienia w sanatorium, parking, wypożyczenie telewizora, czy inne usługi hotelowe można dokonać gotówką, kartą lub przelewem.
Opłata uzdrowiskowa 73,50 zł od osoby dorosłej, płatna po przyjeździe gotówką w recepcji sanatorium.
Opłata za miejsce parkingowe – 315 zł za turnus (przy pobycie powyżej 20 dni).
Opłata za wypożyczenie telewizora 163,80 zł/ turnus/ pokój.
Opłata za nieuzasadnione przerwanie leczenia sanatoryjnego, późniejszy przyjazd, wcześniejszy wyjazd, 180 zł za każdy niewykorzystany dzień.
Raz byłem nigdy wiecej tam nie pojadę!Dukat czy Polonez o niebo lepsze jest ,pomimo,ze w Polonezie jest niesmaczne jedzenie ,to i tak wolałbym tam być niż w Argentyt.
-
men_bi
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 18 kwie 2016 13:13
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 1 raz
-
robert lorentz
To po prostu nie mieści się w głowie!
Byłem w swoim zyciu 7 razy w sanatorium i ZAWSZE(!!) wczesniej bookowałem pokój i nigdy z tym zadnego problemu nie było.
Ba! .
Gdybym nie wiedział wczesniej gdzie bede mieszkał z zona czy nie ,to prostu zrezygnowałbym z takiego skierowania!
Dziwie sie tez ,ze ludzie dorosli na ogół juz w kwiecie wieku w ogole na cos takiego moga sie godzić!
Dla mnie pobyt w sanatorium -szczególnie jeszcze nad morzem to przede wszystkim spacery nad brzegiem morza ,wdychanie swiezego powietrza i wypoczynek od trosk jakie człowieka trapia w normalnym zyciu.
Nawet oferowane zabiegi sa dla ,mie mało istotne bo tak po prawdzie to tylko krio i masaz ręczny rećzny cos daje a cala reszta co najwyzej moze komus tylko samopoczucie poprawic .