Kołobrzeg Mewa (27.10-17.11.2024)

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
skrzys
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 lip 2024 11:00
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 23 razy

Re: Kołobrzeg Mewa

Post autor: skrzys »

No tak trochę racji w tym jest, może Mijariolka by pomogła i zadzwoniła pod pozorem jakiegoś znajomego i nie będą jej kojarzyć ze mną :-)))

Mijariolka pomożesz i zadzwonisz?
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 252 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

A wiesz , że jakiś urzędas może to czytać :?: ;)
Odczytaj priv.
skrzys
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Pewnie, ale raz że nie wiem sam jak zrobię a dwa będę rozmawiał w tej sprawie z lekarzami. Jeśli to będzie niezgodne z przepisami to prawdopodobnie coś wykombinuję z urlopem. Najwyżej w październiku i listopadzie poza terminem będę zap... jak beduin. Tylko idąc tym tropem to poco pisze się na l4 że pacjent może chodzić? Może lepiej niech nie wychodzi z domu a na dwór to na balkon, bo jest na l4. Nie pracowałbym to by mi to zwisało a że pracuję to jeszcze dodatkowo muszę być karany?? Ile razy???
Mijariolka
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 03 mar 2023 20:07
Podziękowano: 11 razy

Post autor: Mijariolka »

skrzys
wysłałam Tobie wiadomość priv.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

skrzys pisze: 27 lip 2024 15:55 Pewnie, ale raz że nie wiem sam jak zrobię a dwa będę rozmawiał w tej sprawie z lekarzami. Jeśli to będzie niezgodne z przepisami to prawdopodobnie coś wykombinuję z urlopem. Najwyżej w październiku i listopadzie poza terminem będę zap... jak beduin. Tylko idąc tym tropem to poco pisze się na l4 że pacjent może chodzić? Może lepiej niech nie wychodzi z domu a na dwór to na balkon, bo jest na l4. Nie pracowałbym to by mi to zwisało a że pracuję to jeszcze dodatkowo muszę być karany?? Ile razy???
Kolego

SYSTEM System wprowadził owe OGRANICZENIA.
Aby nie dochodziło do nieprawidlowości.
Każda absencja wiąże się z tym ,że jest NOTOWANA.
Aktualnie nawet w Mewie jest System komputerowy ,który informuje Panią Pielegniarkę ( w Mewach nie używaj Zwrotu Siostra)
,że nie było Ciebie na zabiegu.
Dlatego każdy zabieg jest ewidencjonowany poprzez scaner
W innych Ośrodkach masz Branzolety ,którymi logujesz się na zabiegach jak i posiłkach

SYSTEM
Wgląd do niego mają tez Doktorzy w placowkach santoryjnych Informuje ich ,że dana osoba jest aktualnie na tzw zwolnienu.
( Jeżeli oczywiście Doktorowi się chce sprawdzać na pierwszej wizycie
-Ale On Musi wejść do Systemu aby wprowdzić Ciebie że Przebywasz na pobycie rehabilitacyjnym bo Ośrodki ściągaja kasę od NFZ za Nasz pobyt )

Dla wielu jest to zastanawiajace SKAD
Ano przez ostatnie lata wprowadzono wiele ulatwieni informatycznych sa one powiązane NFZ -ZUS
Jedynie jeszcze KRUS nie jest kompatybilny no ale kwestia czasu

Od lat NFZ wprowadził 2 rodzaje pobytow santoryjnych -w uproszczeniu
Santorium -
oraz
Tzw leczenie w Ramach sanatorium Poszpitalnego
Jedynie TUTAJ -otrzymujesz od Doktora Zwolnienie Druk L-4 -ale uwaga Nie Papier tylko jesteś w SYSTEMIE

Oczywiście
Jest jeszcze inna Forma Leczenia santoryjnego ,gdzie możesz skorzystać z tzw L-4
Jest to Forma zarezerwowana dla Osób ktore OPLACAJĄ SKLADKI ZUS-wskie
I wtedy Nazywa się to PREWNCJA RENTOWA ZUS

Tutaj mozesz nawet jako pracujacy Emeryt skorzystać z tej formy
Oczywiście musisz zlożyć dokumenty poprzez Doktora do ZUS
Stajesz na komisji
I Komsja wydaje werdykt -Jedziesz lub Nie

PLUSEM w tej opcji
Obecnie jest to ,że Osoby ktore Posiadają orzeczenie o Niepelnostrawności na tzw STAŁE

MOGĄ korzystać z Prewencji -jeżeli Pracują i odprowadzaja skałdki zdrowotne do ZUS

Co do zaś kolejnego twojego pytania

Od lat jest podział na absencję chorobową z Podzialem
Ma LEŻEĆ
MOŻE CHODZIĆ

Jest to uwarunkowane od schorzenia
Sa jak zapewne wiesz schorzenia ,że Pacjent ma zasugerowane chodzenie ruch ( Przykladow jest od liku
Cukrzyca ,zlamania kończyn gornych, czy inne)

Oczywiście jest to relikt dawnych Bardzo dawnych czasów -ale jeszcze nikt do tego nie doszedł aby to zmienić

Oczywiście
Zrobisz jak uznasz za stosowne
Tylko zastanów się czy jest to opłacalne
Awatar użytkownika
Andrzej1958
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 maja 2018 19:18
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 79 razy

Post autor: Andrzej1958 »

Chyba jeszcze nikt nie wspomniał o jednej rzeczy.
W zwolnieniu podajesz gdzie będziesz "chorował". W domu lub poza nim. A to w celu gdyby ZUS lub pracodawca chciał Cię skontrolować.
Jeśli podasz adres sanatorium w Kołobrzegu, będzie to cokolwiek podejrzane.
Weź jeszcze pod uwagę, że za Twoje L4 przez pierwsze 30 lub 15 dni (zależnie od wieku) płaci pracodawca z własnej kieszeni. Może mu to się nie spodobać i zgłosić do ZUS-u. A wtedy masz pod górkę.
skrzys
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Witaj,kolego darku system wprowadził owe OGRANICZENIA aby nie dochodziło do nieprawidlowości ale i tak dochodzi niestety.
"System komputerowy ,który informuje Panią Pielegniarkę ( w Mewach nie używaj Zwrotu Siostra)" dlaczego? obrażą się jak powiem siostrzyczko? :-) ciekawe,

"Tutaj mozesz nawet jako pracujacy Emeryt skorzystać z tej formy
Oczywiście musisz zlożyć dokumenty poprzez Doktora do ZUS
Stajesz na komisji
I Komsja wydaje werdykt -Jedziesz lub Nie"

czyli w tej opcji tj. z ZUS jest możliwy wyjazd na l4 a jak z NFZ to nie. trochę to chore jak i to że niektóre osoby jednego roku jadą z ZUS drugiego NFZ i tak na zmianę. Wg mnie to jest oszukiwanie systemu ale co ja mogę :-)

"Są jak zapewne wiesz schorzenia ,że Pacjent ma zasugerowane chodzenie ruch ( Przykladow jest od liku
Cukrzyca ,zlamania kończyn gornych, czy inne)"

jak taki trochę zagrożony cukrzycą więc ruch w każdej postaci :-) wskazany :-)

Dzięki bardzo darku za posta, trochę dał do myślenia :-)
skrzys
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Andrzej1958 pisze: 27 lip 2024 20:16 Chyba jeszcze nikt nie wspomniał o jednej rzeczy.
W zwolnieniu podajesz gdzie będziesz "chorował". W domu lub poza nim. A to w celu gdyby ZUS lub pracodawca chciał Cię skontrolować.
Jeśli podasz adres sanatorium w Kołobrzegu, będzie to cokolwiek podejrzane.
Weź jeszcze pod uwagę, że za Twoje L4 przez pierwsze 30 lub 15 dni (zależnie od wieku) płaci pracodawca z własnej kieszeni. Może mu to się nie spodobać i zgłosić do ZUS-u. A wtedy masz pod górkę.
Andrzeju1958 w jednym z linków które wrzuciłem było napisane że masz do trzech dni na powiadomienie ZUS gdzie będziesz "chorował" jeśli nie w domu, zawsze można podać tylko adres bez uwzględniania że to sanatorium ( chyba :-) )
skrzys
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dzisiaj aplikacja Booking powiadomiła mnie że mam w portfelu u nich 150zł do wydania i zastanawiam się czy nie pojechać dzień wcześniej do Kołobrzegu, przenocować i rano wypoczęty stawić się w sanatorium na przyjęcie mnie, Taki pomysł ktoś podrzucił na forum i jest on bardzo ciekawy, przepraszam że nie pamiętam kto na takie rozwiązanie wpadł ale dużo postów przeczytałem i to z tego powodu.

Znacie może kogoś kto wybiera się w tym terminie do tego sanatorium czy ja tak szybko dostałem skierowanie?
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Pomysł najlepszy. Jest multum osób jadących w przeddzień. Daje Ci to dużo fajnych możliwości. Wybór pokoju, wcześniejsze przyjęcie, wizyta u pielęgniarek, lekarza.
ODPOWIEDZ