Dzwonkówka Szczawnica

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
nenek133
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 26 mar 2013 16:31
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 5

Re: Dzwonkówka Szczawnica

Post autor: nenek133 »

Witam :)

Wybieram się do Dzwonkówki 9 lipca. Jestem osobą młoda i takie mam pytanie jaka może wtedy być średni wiek kuracjuszy ?? Chyba jednak więcej będzie starszych?? I ogólnie jak wyglądają warunki w pokojach i czy warto tam jechać ??

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
graszka
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 17 kwie 2012 11:23

Post autor: graszka »

Do nenek :D
To czy jesteś młodszą czy tez starszą osobą nie ma tak naprawdę znaczenia. Ważne jest Twoje pozytywne nastawienie i chęć podreperowania zdrowia , a także czy jesteś osobą komunikatywną i kontaktową także w stosunku do osób od Ciebie starszych. W ubiegłym roku byłam w sanatorium w Muszynie. Mieszkałam naprzeciwko dwóch studentek, które mimo młodego wieku wcale się z nami nie nudziły:) Były otwarte na różne propozycje zarówno chodzenia po górach , wycieczek,imprez integracyjnych jak i potrafiły dostosować swoje gusty muzyczno-taneczne do muzyki granej w kawiarence;) Życzę Ci zatem miłego wypoczynku i fajnych wspomnień z pobytu w Szczawnicy.
Awatar użytkownika
Jacek L
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 19 cze 2013 22:19
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: Jacek L »

nenek133. Właściwie graszka powiedziała wszystko. Najważniejsze pozytywne nastawienie.
Oj nachodzisz się w tej Szczawnicy, nachodzisz. Z początku przeraziły mnie wszelako rozumiane schody - kondycja gorzej niż kompromitująca, ale jak się okazało, nie ma tego złego...
Krok po kroczku, dzień po dniu...
Nie rezygnuj z ogólnonarodowej (jak ją nazwałem) gimnastyki przedśniadaniowej. Taki bonus o 7:20. Nieobowiązkowe, ale działa lepiej niż poranna kawa - pozdrowienia dla niestrudzonej rehabilitantki, czyli pani Małgosi.
Najprawdopodobniej drugiego dnia pobytu zostaniesz zaproszona na bezpłatny spacer po okolicy. Przewodnik pogawędzi o ciekawostkach mniej lub bardziej istotnych, a co najważniejsze, wskaże tak zwane skróty w powrotnej wspinaczce z miasteczka do sanatorium. Nieco zmodyfikowane, zapewniały mi spacer bez efektu ziejącego pieska. Spraktykujesz sama, najpóźniej po tygodniu.
Jeśli nie znajdziesz pomysłu na indywidualną włóczęgę, warto skorzystać z dość bogatej oferty turystycznej. Oczywiście za kaskę, ale jednak konkurencyjnie - sprawdzone, więc nie ma co biegać po lokalnych biurach podróży. Tu już rządzi wszechobecna pani Wiesia, czyli dobry duch wiadomego miejsca. Kiedy trzeba, przyłoży borowinę na plecy, wypożyczy książkę, a jeśli już jesteśmy w autobusie, sypnie smaczną anegdotą.

Tyle na dziś. Masz więcej pytań?
Pisz.
nenek133
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

No tak pojadę i wtedy zobaczę jak to z tymi kuracjuszami jest :) ale w sanatoriach dla dorosłych więcej jest osób starszych :) no ale ja umiem się dogadać ze wszystkimi.

Co do pytań to jak jest z warunkami mieszkalnymi, jakie pokoje i w ogóle oraz chyba o najważniejszą rzecz chciałbym spytać jakie tam jest jedzenie hehe ;)

Pozdrawiam :)

Aha cytat: "zostaniesz zaproszona" tak dla ścisłości jestem chłopakiem :lol:
Awatar użytkownika
B35
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 gru 2011 20:59
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: B35 »

Witam a gdzie i kiedy jedziesz??
nenek133
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Jutro- 9 lipca do Dzwonkówki zresztą taki jest tytuł wątku :)
Awatar użytkownika
Jacek L
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

nenek133 pisze:Aha cytat: "zostaniesz zaproszona" tak dla ścisłości jestem chłopakiem :lol:
Sorki nenek133, pewnie czytałem nieco haotycznie;)))
Ja też jestem chłopakiem hehe.

I jak jedzonko? Szampan z truskawką jako aperitif? Kawior na przystawkę?
Dobra, zejdźmy na ziemię, ale przyznaj, że śmierć głodowa nikomu nie grozi. Raz czy dwa, drożdżówkami dzieliłem się z krukami - balkon południowy od strony trawnika, więc okruchy nie zalegały.
Zrywasz się na poranne zaprawy? Jeśli nie, to cofnij wskazówki budzika. Spraktykowałem i zalecam, choć sam jestem typem sowy.
Pozdrowienia dla pani Małgosi - taras na 4 piętrze bardziej ożywczy, niż poranna kawa.
Awatar użytkownika
Jacek L
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

zbych. Mocno ważysz słowo. I dobrze. Jednak dla mnie "knajpa" i "kafejka" to synonimy, a przynajmniej wyrazy bliskoznaczne. Używając takich czy innych określeń, zbliżam się jedynie do charakteru miejsca, nie schodząc do poziomu średniowiecznych tawern, co uznałem za oczywiste. Zresztą w Szczawnicy, przynajmniej tej dzisiejszej, byłoby to trudne: kawka i chmiel zawsze smakowały w miłym otoczeniu. Tyle, że rzadko. I nie jest to żaden zarzut, a raczej wynik mojego usposobienia. Jestem typem Jasia Wędrowniczka - nie mylić (sic!) z Johnnie Walker'em. Tylko tyle.
Przy okazji potwierdzam (again & again), że Szczawnica nie dla astmatyków. 5 kroków w dół, 10 schodów pod górę. Można dowolnie pomnożyć. Chyba że mieszka się na ulicy Głównej, ale przecież rzecz dotyczy Dzwonkówki. To samo z Nauczycielem i Hutnikiem. Nie ma tego złego... Choć nie zamierzyłem się na Trzy Korony, w trzecim tygodniu powroty do domu nie były już taką drogą przez mękę, jak na początku. A rodzime Kujawy, ku mojemu zaskoczeniu, okazały się nuuudnie poziome;))) Gdyby powtórnie życie skierowało mnie w wiadome rejony, poddam się bez wahania :geek:
lesio
Na forum od: 03 maja 2015 20:36

Post autor: lesio »

Witam.prosze ,aby osoba siedzaca przy stoliku nr14 tyłem do stolika nr.12 odezwała sie.Ładna blondynka z Poznania.Turnus od 11-2 maja 2015r.
ODPOWIEDZ