Po jaki czasie od powrotu można złożyć wniosek ?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Re: Po jaki czasie od powrotu można złożyć wniosek ?

Post autor: violet58 »

No właśnie miłe Panie - tylko lekarze mogą odmówić wystawienia/rodzinny/ lub zaakceptowania/balneolog/ a nie jakaś "panienka z okienka" przyjmująca wniosek.
Nie dajmy się robić w przysłowiowego "balona"
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

No Violet jakiego wigoru nabrałeś :!: :!: :!: Aż miło czytać :) :) :)
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Kochani, postanowiłem nie "zadręczać" NFZ e-mailami dotyczącymi terminu składania wniosków na leczenie sanatoryjne. Uważam, że to bez sensu, na stronie internetowej NFZ w dziale " Najczęściej zadawane pytania" aż roi się od tego typu tematów. NFZ jak mantrę powtarza identyczną odpowiedź
"W związku z wejściem w życie przepisów Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 lipca 2011 r. w sprawie kierowania na leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitację uzdrowiskową (Dz. U. z dnia 8 lipca 20111 r. Nr 142, poz. 835) Łódzki Oddział Wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia przypomina, że zalecana częstotliwość korzystania z leczenia uzdrowiskowego wynosi „nie częściej niż raz na 18 miesięcy”, co oznacza, że osoba dorosła zachowuje prawo do świadczeń lecznictwa uzdrowiskowego w warunkach stacjonarnych nie częściej niż raz na 18 miesięcy.

Tym samym informujemy, że system informatyczny został dostosowany do przepisów ww. rozporządzenia i Oddział Wojewódzki NFZ nie ma możliwości wyznaczenia daty rozpoczęcia leczenia uzdrowiskowego wcześniej niż 18 miesięcy po zakończeniu poprzedniego leczenia uzdrowiskowego.

Powyższa zasada nie dotyczy leczenia w szpitalu uzdrowiskowym (dla dorosłych i dla dzieci) i leczenia w formie rehabilitacji uzdrowiskowej w szpitalu uzdrowiskowym oraz w uzdrowiskowym leczeniu ambulatoryjnym. Jeśli lekarz uzna, że leczenie w szpitalu jest konieczne, wystawi wniosek."

I tego się trzymajmy :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Bunia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 gru 2011 20:19
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 20
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Bunia »

Amen :lol: :lol:
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: biedroneczka »

Koleżanka, której NFZ odrzucił wniosek ma zamiar sie odwołać :evil: Poczekajmy na efekty :? ;)
liliana
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 02 lut 2013 15:44

Post autor: liliana »

Witam, o ile mi wiadomo to następny wniosek do NFZ można złożyć już następnego dnia po zakończeniu pobytu w sanatorium. Taką informację znalazłam kiedyś w dziale "najczęściej zadawane pytania" na stronie dolnośląskiego NFZ. Wydrukowałam i podczas wizyt u lekarza nie miałam problemów z wystawieniem kolejnego wniosku, dotyczy to röwnież mojego dziecka.
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Witajcie, słowo się rzekło....
Właśnie dzisiaj otrzymałem pismo z NFZ dotyczące mojego zapytania wysłanego pocztą elektroniczną, nawet wyrobili się w 14 dniowym terminie, ale Poczta Polska dołożyła jeszcze tydzień.
Pismo brzmi /pisownia oryginalna/:
" Uprzejmie informujemy, że zasady przyznawania skierowań oraz ich kwalifikacji reguluje Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 lipca 2011 roku w sprawie kierowania na leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitację uzdrowiskową - Dz. U. Nr 142, poz.835
Par.2 ust.1 pkt 2 ww. rozporządzenia stanowi: zalecana częstotliwość korzystania z leczenia uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej, wynosi nie częściej niż raz na 18 miesięcy.
Nadmieniam, że leczenie uzdrowiskowe nie przynosi efektów zdrowotnych tak szybko jak tradycyjne metody lecznicze, a uzyskane efekty są trwalsze i zgodnie z wiedzą medyczną utrzymują się ok. 18 miesięcy.
Po zakończeniu leczenia uzdrowiskowego lekarz prowadzący przed wystawieniem pacjentowi kolejnego skierowania powinien ocenić dotychczasowy przebieg i wyniki leczenia uzdrowiskowego a decyzja o ewentualnym powtórzeniu tego leczenia powinna mieć uzasadnienie medyczne.
Decyzją o aprobacie skierowania pod względem celowości leczenia podejmuje lekarz specjalista.
Czas oczekiwania na realizację skierowania wynosi obecnie 17-18 miesięcy.
z up. ZASTĘPCY DYREKTORA ŁOW NFZ

Jest w tym zawoalowana sugestia, żeby lekarze nie wystawiali zbyt szybko kolejnych skierowań, ale ustawowych przeszkód nie ma.
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Raz jeszcze ja :D
W wywiadzie z Panią dr Jadwigą Kardas - kierownikiem Działu Lecznictwa Uzdrowiskowego ŁONFZ, opublikowanym w Expressie Ilustrowanym z 2 marca br, zatytułowanym
"Sanatorium to nie wczasy" wyczytałem coś takiego:
".... Z naszych obserwacji wynika, że lekarze wypisują skierowania zdecydowanie za wcześnie, być może pod presją pacjentów. Dlatego lekarz balneolog w Funduszu może takie skierowanie, złożone tuż po powrocie, odrzucić z powodu braku wskazań do leczenia uzdrowiskowego...."
A od tego nie ma odwołania :( Nic dobrego to nie wróży. :evil:
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: biedroneczka »

Witajcie :) Violet, mamy zatem czarno na białym, że największą władzę, dotyczącą wydawania zgody na leczenie ma lekarz balneolog urzędujący w NFZ :evil: Na nic więc "wypociny" naszych lekarzy, skoro i tak ktoś inny decyduje czy nadajemy się do leczenia sanatoryjnego czy też nie :(
Awatar użytkownika
madzia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 lut 2013 14:19
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: madzia »

a jak jest w slaskim nfz? kiedy mozna zlozyc ponowny wniosek po powrocie z sanatorium? moze ktos wie.
ODPOWIEDZ