Kto wie, że za 2-3 miesiące pojedzie do sanatorium

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
aqula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 wrz 2013 20:13
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Re: Kto wie, że za 2-3 miesiące pojedzie do sanatorium

Post autor: aqula »

iwcia pisze:1,5 miesiąca przed, to przyzwoity czas na zorganizowanie sie , jak dla mnie byłoby ok. :) :kwiat:
Dla mnie też to był odpowiedni czas na przygotowanie się :-)
Awatar użytkownika
mzvelz
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 14 mar 2014 13:22
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: mzvelz »

Witam, ja chciałbym zabrać głos w owym temacie. Powiem Państwu, że też wydaje mi się to wszystko niedorzeczne. Na początku marca dostałem skierowanie do sanatorium na lipiec.Było to dla mnie zdziwieniem też. Niemniej jednak jestem po dwóch pobytach w szpitalu, a drugi pobyt przyniósł za sobą operację kręgosłupa w lutym. Niestety nie przyznano mi poszpitalnego, mimo dostarczonych dokumentów. Zapewne stwierdzili w NFZ, że jestem za młody. ZUS kiedyś tak sformułował zresztą pismo do mnie odmawiając mi już zasiłku rehabilitacyjnego. No ale dobrze, ja myślę, że te terminy to zależą i od schorzenia i od regionu. Nie ukrywam, że napisałem tylko podanie o przyznanie mi uzdrowiska Szczawna Zdrój, gdzie kiedyś dawno temu byłem i czułem się znakomicie. Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ewasz »

Witam :kwiat:
Zastanawiam się czy to jakaś ruletka czy co :roll: :roll: Też się nad tym zastanawiałam a nawet pisałam na forum (można sprawdzić). I tu nagle dostałam przydział przy numerze 3800 na 21.06. była to dla mnie prawdziwa :o Dowiedziałam się tego z przeglądarki, natomiast z dużo mniejszym numerem też ze śląskiego jedna z forumowiczek jeszcze nie dostała :roll: Nawet Jej doradziłam aby zadzwoniła i przypomniała się. :kwiat:
Miłego dnia :kwiat:
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 mar 2012 13:55
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: iwcia »

Ewasz, gratuluję :D Fajne uzdrowisko , no i czerwiec :!:
Odrobinkę Ci zazdroszczę tego,że juz wiesz,tak wczesnie, prawie trzy miesiące do wyjazdu.
:!: :kwiat:
Awatar użytkownika
nika7
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 lut 2014 12:29

Post autor: nika7 »

Z tymi numerkami to różnie bywa , ważne jest schorzenie i propozycja lekarza dokąd wysłać kuracjusza a także który NFZ kieruje. Ja na poszpitalne czekałam w sumie 4 miesiące , zaczynałam o numerku 1111 a przydział dostałam około 800. Były ze mną panie które czekały miesiąc lub dwa , ale były z innego województwa. :kwiat:
Awatar użytkownika
asia13
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 kwie 2013 00:15
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: asia13 »

U nas tzn. w NFZ Lublin zawsze wiedzialam z wyprzedzeniem 2,5 do 3 miesiecy.Np w czerwcu ub,roku mialam juz przydzial na wrzesien.Nie wiem moze to zalezy od solidnosci pracownikow funduszu.U nas numerek zawsze dostaje w ciagu miesiaca od zlozenia wniosku i wyznaczona ilosc miesiecy oczekiwania tj. np 15 miesiecy zawsze pokrywa sie z data wyjazdu. :kwiat:
Awatar użytkownika
Bunia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 gru 2011 20:19
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 20
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Bunia »

U mnie w zachodniopomorskim podobnie jak u asia13 wszystko na czas, kolejka troszkę dłuższa 17-19 m-c
a skierowanie dostawałam minimum 8 tygodni przed rozpoczęciem turnusu 8-)
Dodzwonić można się bez problemu do NFZ i uzyskać wszelkich informacji 8-)
irenae
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 lut 2012 22:01
Oddział NFZ: Wielkopolski
Podziękowano: 3 razy

Post autor: irenae »

Witam !!!

Ja w tej chwili oczekuje na skierowanie do sanatorium z NFZ O/Wielkopolski.
Byłam już 4-krotnie w sanatorium i u Nas w Wielkopolskim NFZ (przynajmniej ja ) otrzymujemy
dużo wcześniej. Ja w każdym przypadku otrzymałam 2 miesiące wcześniej skierowanie i mogłam sobie
załatwić urlop i inne sprawy związane z wyjazdem. Teraz mamy możliwość sprawdzenia w przeglądarce NFZ, obecnie mam nr 1260 i liczę że na końcu marca otrzymam zawiadomienie o terminie wyjazdu, który według mnie będzie maj/czerwiec.
Składałam wniosek w lutym 2013r i otrzymałam powiadomienie z NFZ iż termin oczekiwania u nas w WLkp. to około 16
mies. i to by się zgadzało. (myślę że pojadę nad morze). !!!

POZDRAWIAM :D :) ;) :lol:
Irenae
forumowicz

Post autor: forumowicz »

irenae pisze:Witam !!!

Ja w tej chwili oczekuje na skierowanie do sanatorium z NFZ O/Wielkopolski.
Byłam już 4-krotnie w sanatorium i u Nas w Wielkopolskim NFZ (przynajmniej ja ) otrzymujemy
dużo wcześniej. Ja w każdym przypadku otrzymałam 2 miesiące wcześniej skierowanie i mogłam sobie
załatwić urlop i inne sprawy związane z wyjazdem. Teraz mamy możliwość sprawdzenia w przeglądarce NFZ, obecnie mam nr 1260 i liczę że na końcu marca otrzymam zawiadomienie o terminie wyjazdu, który według mnie będzie maj/czerwiec.
Składałam wniosek w lutym 2013r i otrzymałam powiadomienie z NFZ iż termin oczekiwania u nas w WLkp. to około 16
mies. i to by się zgadzało. (myślę że pojadę nad morze). !!!

POZDRAWIAM :D :) ;) :lol:
Irenae
Daj znać jak już dostaniesz. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Mili moi,ale to również wygląda tak,że są oddziały gdzie tych wniosków jest mniej.Z tego co wiem w Warszawie jest tyle wniosków co w kilku innych oddziałach razem,a umów Mazowsze wcale więcej nie ma.Pamiętajcie ,że 1/3 warszawiaków to ludzie z innych województw,ale pracując tutaj mają POZ również tutaj,a nie w miejscu stałego zamieszkania.Na rozpatrzenie wniosku czeka się nawet do 8 miesięcy,a co mówić o zrealizowaniu go z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem.Ponadto są tzw "trudne" miesiące.Styczeń,luty-tuż po podpisaniu umów i miesiące wakacyjne,gdzie w wielu sanatoriach jest tylko minimalna ilość osób na umowy z NFZ.(głównie miejscowości nadmorskie).
ODPOWIEDZ