Co oznacza szanowanie innych ludzi

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
dziunia60
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 sty 2013 11:15
Oddział NFZ: Mazowiecki

Re: Co oznacza szanowanie innych ludzi

Post autor: dziunia60 »

Jest powiedziane "szanuj bliźniego swego jak siebie samego" i chyba o to chodzi ,nie rób drugiemu co tobie nie miłe.Przysłowia mądrością narodu.Moim zdaniem nie muszę akceptować brudasów ale nie znaczy ,że nie mam mieć dla nich szacunku.Szacunek mam dla każdego człowieka bez względu na to czy jest czysty czy brudny,czarny czy biały,wykształcony czy nieuk, chory czy zdrowy i długo by wymieniać.Człowieka szanuję za to ,że jest człowiekiem,mogą mi się nie podobać różne zachowania ludzi ale każdy ma prawo do swoich zachowań i każdy sam ponosi za nie konsekwencje.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Szanowna koleżanko Aleksandro W ,jakby mnie to forum nie odpowiadalo i pospólstwo tutaj zebrane też ,to zarejestrowałabym się na forum dla wyższych sfer i wkleiła bym fotkę swoją z jachtem,wszystkimi posiadłościami i mężczyznami życia ,tylko oby o smokingach nie zapomnieli.
Natomiast jeśli Twoją rolą jest obrażanie innych i sianie niezgody ,to chylę czoło ,robisz to po mistrzowsku.
Prośba.....kobieto nie odpowiadaj mnie, bo robi mi się już niedobrze ,od Twoich intryg nie powiem jak niedobrze ,przez szacunek dla Ciebie ,o którym Ty nie masz zielonego pojęcia.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: jacky6 »

dziunia60 pisze:Jest powiedziane "szanuj bliźniego swego jak siebie samego" i chyba o to chodzi ,nie rób drugiemu co tobie nie miłe.Przysłowia mądrością narodu.
po kolejnej lekturze całego wątku - zatrzymałem oko na poście Dziuni...
coca cola to jest to...
czynię jeszcze dokładkę od siebie...
bardziej na minusie są ludzie schorowaniu, niepełnosprawni, starzejący się...
im jest już wiele trudniej ...
co nie znaczy, że każdy przypadek nieszanowania swojego otoczenia ma owocować idealną tolerancją...
to da się wyczuć, że chwilowo - po pracy ktoś jest "nieświeży"...
ale jeśli nie pracując - prawie od dziecka - uważa się on / ona się nie poci klikając klawiaturą pilota od tv cały dzień...
odchodząc od reagowania organem powonienia...
wracam do starzenia się...
tutaj z tolerancją wśród młodych względem dużo starszych jest już znacznie gorzej...
i to nawet w rodzinie...
młodsi mają zakodowanych obecnie np. 60+ latków ( nieważne czy swoich rodziców czy wujostwo ) z taką samą sprawnością, gdy mieli jeszcze niewiele ponad 40...
tak ich widzą i takie mają od nich oczekiwania...
a tu czas płynie...
nieubłagalnie...
tyle, że młodym 30 latkom trudno sobie wyobrazić, że kiedyś sami będą 60+...
zaś samo obcowanie z staruszkami to nie tylko pobyt w sanatorium ...
czasami można zaśpiewać "wesołe jest życie staruszka" - ale tylko czasami...

:mrgreen: :ugeek:
Awatar użytkownika
basiat
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 kwie 2014 17:00
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: basiat »

:? Uups....jedna chwila i zrobiło się niesmacznie? Dajmy sobie na wstrzymanie :?
Życie jest takie piękne.....
"Bądź łagodny i cierpliwy,
pokorny i uprzejmy dla wszystkich,
ale szczególnie łagodny i cierpliwy
dla samego siebie"
(Besson)
forumowicz

[quote="AgaC"]Medi, zapach spoconego ciała człowieka po pracy ma się nijak do zapachu śmierdzącego lenia, któremu się nie chce wejść pod prysznic w sanatorium.
Przepraszam, ale to co napisałas jest przyzwoleniem dla brudasów. Gdy widzę czarne paznokcie i zółte obrzydliwe pięty to słabo mi się robi. Pomijam,że zwyczajnie się boję,że się zaraże jakąś grzybicą. NIechęc i nietolerancja dla brudasów ma się nijak do szanowania ludzi. I jezeli mnie śmierdzący i brudny człowiek prosi do tańca to odmawiam, bo uważam,że w tym momencie to on mnie nie szanuje.
Nie wymagam,żeby człowiek pracujący w polu pachniał, ale mycie się po zakonczeniu nie boli.[/quote
Gad niemyty czyli śmierdziel pospolity :o Myj sie dziewczyno i chłopie,co by nie waniało jak w trapera szopie ;)
forumowicz

Blondi pisze:Szanuję ludzi starszych....ale po pobycie w sanatorium w Ciechocinku ,przez takie szanowanie ,rozmiar więcej mi przybyło :lol: ,bo co zrobić jeśli starsi panowie zapraszają na kawę i ...ciasto do kawiarenki po drugiej stronie naszego lokum.Odmawiać....nie kulturalnie ,szczególnie gdy kocha się słodycze.Wróciłam do domu ...do dawnego rozmiaru i ...dalej trzymam się stwierdzenia .....szacunek i poważanie dla starszych ludzi.Jak my im teraz ...tak inni nam w przyszłości.
To Ty jeżdzisz do sanatorium na ciasteczka? Na ciacha to rozumiem ale ciasteczka? :? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

AleksandraWroclaw pisze: Ale co Pani porównuje ciezko pracujacego i spoconego wysiłkiem robotnika czy chłopa po dniu pracy
z zaniedbaną kobietą czy mężczyzną przyjeżdzającym do sanatorium? Niegodziwe :!:
I proszę mi tu nie insynuować i wkładać w usta rzeczy nie pisanych przeze mnie .......,ok?[/color]
Cóż widocznie źle Panią zrozumiałam :oops: Niestety chyba nie ma Pani talentu do pisania postów :roll: Co by Pani nie napisała wygląda tak jakby chciała kogoś obrazić :o
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: malgorzatas »

Ludzie lubią sobie komplikować życie,jakoby już samo w sobie nie było wystarczająco skomplikowane :serce:
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26

Post autor: medi »

AgaC pisze:Medi- a to prosto od tych krów się na tańce idzie? :shock:
Hi hi do sanatorium krów nie przywożą ale na wesela czy inne imprezy czasami niestety prawie z obory muszą bo ktoś pracę wykonać musi .Iżeby ktoś sobie coś złego nie pomyślał ,ja w sanatorium nie trafiłam ani na śmierdzącego pana ani na panią
forumowicz

Jo tam wim,że górnik to mo się gdzie umyć, budowlaniec i chłoporobotnik to nimo gdzie,a sanatoryjny skunks to mo tyko nie korzysta :shock:
ODPOWIEDZ