Rymanów Zdrój od 15.09.14

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Awatar użytkownika
jan19557
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 15 sie 2012 13:01
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 22
Podziękowano: 3 razy

Re: Rymanów Zdrój od 15.09.14

Post autor: jan19557 »

Pokoje wszystkie są podobne, makabrycze są tylko szafki ubraniowe. Nie są zniszczone tylko strasznie wąskie na 2 osoby szafka ma około 50-60 cm. szerokości. Pod tym względem postaraj się o pokój na pierwszym piętrze na końcu korytarza po prawej stronie, jest duży i dodatkowo ma dużą komodę. Możesz sprawdzić nr. pokoju oczekując w kolejce do pielęgniarki. Obok pokoju jest zejście do basenu za mojego pobytu był płatny kilka zł.za godz. między 16 a 18. Na basen leczniczy trzeba gonić do Ziemowita, skrótem przez lasek około km. a za szosą drugie tyle. a schody przez lasek nie mają oświetlenia. Pozostałe zabiegi wodne są w Eskulapie około 0,5km. po drodze do Ziemowita. Jest sala gimnastyczna a w niej były 2 rowerki, orbitrek i mały atlasik. Zajęcia a sali każdy ma rano i po południu a poza tym nie ma dostępu do sali. Pralka stała na holu na 2 piętrze ale nieczynna chyba, że można było ją podłączyć w łazience ale tego nie wiem. Była też nieduża lodóweczka obok. Zabiegi można konsultować z lekarzem i są podobne jak w innych sanatoriach poza masażem podwodnym który jest robiony przez dziewczyny zwykłym szlauchem i można zwiększać ciśnienie( super sprawa) ale już montowali specjalną wannę więc nie wiem jak to jest teraz. Takich rzeczy dowiesz się ze strony internetowej a najlepiej zdzwoń do Rymanowa. Na drugim piętrze na wprost windy jest na pewno najgorszy pokój dwuosobowy wielkości łazienki( ta była ładniejsza niż pokój) z oknami suficie tak, że widać w jednym oknie niebo a w drugim kawałek gałęzi i aby do niego dostać trzeba stawać na krzesło. Pokój możesz sobie zarezerwować po godz. 18,30 z pielęgniarkami pod warunkiem, że nie trafisz na siostrę przełożoną. Jest okropna. Poczytaj sobie inne posty bo od mojego pobytu trochę się tam zmieniło. W pokojach jest WIFI więc z tym nie będziesz miała kłopotu. Na każdym piętrze są rutery to i zasięg jest niezły. Hasło w recepcji. Życzę miłego pobytu.
Awatar użytkownika
zyrafa48
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 03 kwie 2014 10:12
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: zyrafa48 »

Dzień dobry,
Janie.... bardzo dziękuję za przydatne informacje. Przeczytałam wszystkie posty dotyczące Kasztanowego Dworu. Doszłam do wniosku, ze najlepsze (największe) pokoje są na pierwszym piętrze, a najgorsze na drugim. Nie zamierzam przyjeżdżać wcześniej, więc najlepsze pokoje mogą być już niedostępne. Dlatego muszę mieć jak najwięcej informacji. W postach ktoś podał, ze najlepszy pokój to nr 211 - pokój na pierwszym piętrze obok pokoju personelu medycznego. Może to ten o którym piszesz?
Troszkę się zmartwiłam Twoim opisem. W tamtym roku po raz pierwszy byłam w sanatorium. Trafiłam do Amer-pol-u w Polańczyku. Ze wszystkiego byłam zadowolona, zwłaszcza z ogólno- dostępnej siłowni i wszystkich zabiegów na miejscu (oprócz basenu). Chociaż jazda na basen (ok. 40 min. w jedną stronę) też miała swój urok. W końcu było trochę czasu żeby porozmawiać..., za oknem wspaniałe widoki.
Kasztanowy Dwór to zupełnie inne sanatorium. Najwyraźniej czeka mnie nowe doświadczenie. Jeśli tylko trafi się pozytywnie nastawiona współlokatorka i Ktoś z Kim mogłabym chodzi po górach (jak się trafi się dwa w jednym to już będzie wisienka na torcie) nawet najgorszy pokój nie będzie straszny. Odpukać bo to najgorszy scenariusz (oczywiście ten pokój).
Drogi Janie.... chciałam Ci wysłać podziękowanie, ale nie wiem jak.
Pozdrawiam wszystkich początkująca forumowiczka.
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 65 razy

Post autor: Suzen »

zyrafa48 pisze:Dzień dobry,
Janie....
Drogi Janie.... chciałam Ci wysłać podziękowanie, ale nie wiem jak.
Pozdrawiam wszystkich początkująca forumowiczka.
Zyrafa 48,możesz wysłać podziękowanie" klikając" myszką oceń post -kciuk do góry.
Rymanów jest cudowny ,pisałam nie jeden raz i byłam nie jeden raz ;) Tras spacerowych mnóstwo.Jeśli chadzasz po górkach,będziesz zadowolona. :D
Mikroklimat z jodem dla mnie jest błogosławieństwem. :D
Byłam niedawno w tym uzdrowisku i jestem dalej pod jego urokiem. :serce:
Pozdrawiam ,życzę udanego pobytu , rehabilitacji i niezapomnianych wrażeń :kwiat:
Awatar użytkownika
jan19557
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 15 sie 2012 13:01
Staż sanatoryjny: 22
Podziękowano: 3 razy

Post autor: jan19557 »

Żyrafko znam Polańczyk. Byłem po sąsiedzku w Jaworze 2 lata temu . Amer-pol jest typowym sanatorium i komfort jest zupełnie inny niż w Kasztanowym . To nie jest sanatorium. Tam jeszcze dwa lata temu był prywatny hotelik a w ubiegłym roku po niewielkim remoncie spółka podpisała umowę z ZUS-em i teraz robią za ośrodek sanatoryjny w trzech ośrodkach Ziemowit, Eskulap i Kasztanowy Dwór przy czym dwa pierwsze są sanatoriami a ostatni bardziej wypoczynkowy nieco przystosowany do wymogów sanatoryjnych. Ta spółka ma też swoje ośrodki o ile się orientuję w Iwoniczu. Pokoje na drugim piętrze też są ładne, jest tam obszerna jedynka z łożem małżeńskim Wielkim mankamentem tego ośrodka są zamki elektroniczne na kartę magnetyczną. Fachowcy niektóre naprawiali 2-3 razy dziennie i praktycznie nie było dnia aby nie mieli zajęcia. To nie chodzi o ten pokój . Za mojego pobytu pokój pielęgniarek był po lewej stronie jak wchodzisz z holu na długi korytarz na końcu którego po prawej był mój pokój. Jak pójdziesz aleją kasztanową prosto pod górę to trafisz na ładne miejsce grzybowe a z kolei idąc do końca asfaltem wyjdziesz z lewej na połoninkę. Miłych wędrówek bo ja kilka tamtejszych górek zaliczyłem. Piękne widoki i zero komarów , pojawiają się dopiero na szczytowych partiach.
Awatar użytkownika
zyrafa48
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Dzień dobry,
bardzo lubię "chodzić". Już teraz przeglądam strony poświęcone okolicom Rymanowa. Możliwości wędrowania jest bardzo dużo - ogromna ilość szlaków. Można samemu zaplanować sobie "spacer", przechodząc z jednego szlaku na drugi. Niestety nie znam Beskidów, więc będę wybierała raczej proste przejścia. Na pewno przejdę się do Iwonicza i z powrotem, przespaceruję się do Wołtuszowej (Suzen piękne zdjęcia), wypróbuję ścieżkę zdrowia... Na razie zbieram materiały, przejrzę je na miejscu i wtedy mam nadzieje, nie sama, coś zaplanuję.
Janie.... w Polańczyku każdą wolną chwilę wykorzystywałam na "chodzenie". W ciągu tygodnia było mało czasu (dużo zabiegów), więc tylko czasem spacer po okolicy, rowerki wodne. W sanatorium byłam w lipcu, przez cały czas były potworne upały. Za to w weekend zaraz po śniadaniu wyjazd w Bieszczady Wysokie ( w sobotę po obiedzie). Oczywiście wieczorem tańce... cudowne... na świeżym powietrzu.
Ciekawa jestem jak będzie w tym roku.
Pozdrawiam wszystkich i życzę udanych wyjazdów sanatoryjnych.
Może Ktoś z forum lub zaglądający na forum jedzie we wrześniu do Rymanowa, odzywajcie się.
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 65 razy

Post autor: Suzen »

zyrafa48 pisze:Dzień dobry,
bardzo lubię "chodzić". Już teraz przeglądam strony poświęcone okolicom Rymanowa. Możliwości wędrowania jest bardzo dużo - ogromna ilość szlaków. Można samemu zaplanować sobie "spacer", przechodząc z jednego szlaku na drugi. Niestety nie znam Beskidów, więc będę wybierała raczej proste przejścia. Na pewno przejdę się do Iwonicza i z powrotem, przespaceruję się do Wołtuszowej (Suzen piękne zdjęcia), wypróbuję ścieżkę zdrowia... Na razie zbieram materiały. Za to w weekend zaraz po śniadaniu wyjazd w Bieszczady Wysokie ( w sobotę po obiedzie).
Dziękuję za miłe słowa. :kwiat:
Wołtuszowa to ciekawe miejsce,ślad historii wkomponowany w piękną przyrodę.Trochę zapomniane miejsca...
Zachęcam do przejścia do Iwonicza.Ja przeszłam tę trasę w obydwie strony Iwonicz -Rymanów-Iwonicz.
Piękno przyrody,jej zapach,poczucie wolności wynagrodzi wysiłek. :D Ścieżka zdrowia jest w niektórych miejscach trochę zarośnięta ;) ...
Wypad w Bieszczady i wejście na Tarnicę(pierwszy raz) było dla mnie wielkim wyzwaniem.
Dałam radę, zdobyłam szczyt. :D
Jeszcze raz pozdrawiam i życzę wspaniałych wędrówek. :kwiat:
hannammucek
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 23 lip 2014 07:39

Post autor: hannammucek »

Może ktoś jedzie do Rymanowa od 10.10.2014r. z Lubelszczyzny chętnie zabiorę się Anna.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

hannammucek pisze:Może ktoś jedzie do Rymanowa od 10.10.2014r. z Lubelszczyzny chętnie zabiorę się Anna.
Anno tutaj Cię będzie ciężko znaleźć. Załóż sobie nowy temat. Napisz w tytule: gdzie jedziesz - do jakiego sanatorium - od kiedy.
Wtedy łatwiej będzie Ciebie znaleźć, a Tobie, za chwilę, odświeżyć temat. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 29 lip 2014 13:36 przez Dzia_dek, łącznie zmieniany 1 raz.
hannammucek
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 23 lip 2014 07:39

Post autor: hannammucek »

dziękuje za pomoc pozdrawiam :
Awatar użytkownika
zyrafa48
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Dzień dobry,
ponawiam temat: Rymanów Zdrój - wrzesień 2014. Kto jedzie?
Pozdrawiam wszystkich Bożena
ODPOWIEDZ